Zmiana opon

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
po zimowej zmianie opon na letnie zauwazyłem jedna niepokojaca sytuacje.Przy skrecaniu strasznie ciezko kreci sie kierownica.
Oponki które załozyłem to z tamtego sezonu Michelinki nie były zdejmowane z felg gdyz zakupilem do zimówek felgi fiatowskie
Ale w tamtym sezonie nie przypominam sobie zeby az tak ciezko kreciło sie .Nadmuchałem podrecznikowo 1.7MPa i jest tragedia
co moze byc przyczyna?

Może za szerokie? Ja ładuje 2bary w kazdą oponke.

Mi na letnich tez zawsze ciężej się kręciło a rozmiar taki sam mam. Moze to wina gumy - w letnich jest troche twardsza.

Podrecznikowo to 1.7 przód i 2.0 tył na 175/70 R13.

Witam
Cytat:
2006-04-15 22:52:32, krzychuk pisze:
co moze byc przyczyna?

wiosenne osłabienie
też to mam, dzisiaj wydawało mi się że pedał gazu jakoś cięzej chodzi, jeździłem dzisiaj po mieście i poza miastem, 70 tką., spacerowo i rozkoszowałem się jazdą
a tak serio, 1,7 mpa to chyba ciut przymało?.. ja pompuję 1,9 - 2,1, letnie opony moze masz szersze niż zimówki?.. no i zimówki są bardziej "miękkie"

Zimówki i letnie mam w tym samym rozmiarze dzisiaj nadmuchałem wszystkie 4 kola na 2,0MPa wczesnie przód był nadmuchany na 1,7 a tył na 2,0.
Poprawiło sie troszeczke teraz troche lzej krecic kierownica.
A czy stan bieznika moze miec wpływ na krecenie kierownica?
bo mi sie wydaje ze nie ale?

ja mialem zimowki 175 a teraz mam 165 letnie navigatory, i tez mi sie ciezej kreci kierownica