| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
wlad SYMPATYCZNY GOŚĆ elantra, atoz andover | 2005-08-24 21:30:32 problem jast nastepujący:
w sobote podczas jazdy pedał hamulca zaczął zachowywać sie jak gdyby hamulce sie zapowietrzyły.po przyjeżdzie do domu problem samoczynnie zniknął.w niedziele w drodze powtorzyły sie te same objawy,zaś ostatnie 30 km pedał zapadał sie do podłogi i w praktyce nie bylo hamulcow,nic nie dawało pompowanie pedałem... i tak juz zostało.płynu w zbiorniczku nie ubyło.wygladałoby to na pompe,ale pamietam że w maluchu gdy padła mi pompa przy gwałtownym depnieciu były hamulce,a tu nie.aha,po przyjeżdzie prawe przednie koło bylo ciepłe[ale nie gorące].a może to płyn sie zagotował i stracil swe wlaściwości? |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-08-24 21:36:27 Stawiam na pompe - miałem kiedys takie same problemy. |
![]() mad666max SYMPATYCZNY GOŚĆ Audi 100 Kielce | 2005-08-24 23:51:50 Pompa na bank |
Pawel_66 LADA 1500(2103) kraków | 2005-08-24 23:54:48 To samo było u mnie - pompa. raczej do wymiany |
adwokatdiabla SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada Waz 2107 Jedwabne | 2005-08-24 23:58:11 na bank pompa moj stary mial tak samo.. ![]() |
wlad SYMPATYCZNY GOŚĆ elantra, atoz andover | 2005-08-25 19:23:45 dzieki za podpowiedzi!
jeżeli można,to jeszcze jedno-czy podejdzie pompa od tavrii?mam możliwość takiego [taniego ]zakupu...ew. od 2101-2107?
jeszcze raz dzieki za zainteresowanie. |
Pawel_66 LADA 1500(2103) kraków | 2005-08-25 21:08:33 DO samary - od klasyka chyba nie podejdze - apytaj lepiej w sklepie - chyba ,że ktoś wie to tutaj na 100%
|
wlad SYMPATYCZNY GOŚĆ elantra, atoz andover | 2005-08-26 20:19:20 niestety,okazało sie że to nie pompa.po prostu patrzyłem na zbiorniczek po ciemku i nie zauważyłem,że tylna komora jest pusta...jutro bede szukał miejsca wycieku! |
wlad SYMPATYCZNY GOŚĆ elantra, atoz andover | 2005-08-28 08:54:51 no i słowo stalo sie ciałem-wczoraj szukałem wycieku...i nic.po wlaniu płynu jest bardzo małe ciśnienie w tym obwodzie-płyn z opowietrznikow sika,natomiast jest to za mało do hamowania.z przodu lekko hamuje,natomiast z tyłu nawet po włączeniu recznego[cylinderek swobodny]nie porusza cylinderka.nie ma nigdzie sladow wycieku,płynu przez ten czas nie ubyło,z odpowietrznikow leci płyn bez powietrza.ale właśnie to mnie zdziwiło-jak może nie być powietrza w układzie ,w ktorym wczesniej praktycznie nie bylo płynu? co to może być do choinki???
ponieważ nie byłem na kanale,szukałem z konieczności przy pompie,hamulcach i przy regulatorze ciśnienia-gdzie jeszcze jest możliwy wyciek?chodzi o jeden obwod-ten z tylu pompy hamulcowej. |
wlad SYMPATYCZNY GOŚĆ elantra, atoz andover | 2005-08-28 18:19:37 oczywiście nie miałem zamiaru odpowietrzać hamulcow,a tylko znależć wyciek.wiem,że z tym nie ma żartow.ale aby znależć wyciek,trzeba jednak najpierw nalać płynu...
i chyba faktycznie zrobie wszystko w tej kolejności. |
Pawel_66 LADA 1500(2103) kraków | 2005-08-30 12:34:27 Dzięki Perzan -za poparcie mojej inicjatywy
Mam nadzieję ,że to pomoże , bo jak nie - to tarcze i tak mam do wymiany ( są za cienkie i mają dośc duży rant). Drugą przyczyną takiego stanu może być np. to ,że klocek ma minimalny luzik na zacisku i czasem nie dociska na całej powierzchni do tarczy tylko swoim rogiem o ten włąsnie rant - co powoduje też ,że pedał jest twardy a skuteczność hamowani pomimo silnego naciskania na pedał- jest minimalna. Co tym myslisz??? [ wiadomość edytowana przez: Pawel_66 dnia 2005-08-30 12:36:24 ] |
Perzan Przyjaciel LKP ST191L-DWMNKW Kraków | 2005-09-02 21:41:35
Raczej nie, skoro piszesz, że hamulce są skuteczne jak silnik ma obroty. Przy takich objawach raczej szukałbym właśnie we wspomaganiu. Gdzieś mała niekontrolowana nieszczelność i na jałowym silnik nie da opowiedniego podciśnienia. Obstawiam serwo. Pewnie lata swoje już ma... Twardy pedał jeszcze będzie jak Ci płyn zagotuje w zacisku. To raczej chyba odpada przy jeździe po mieście ? Przy blokującym się klocku/tłoczku pedał będzie pracował normalnie, a skuteczność będzie do d...y. Pozdro. |
Pawel_66 LADA 1500(2103) kraków | 2005-09-02 21:51:45 Dzięki tez obstawiam raczej coś we wpsomaganiu.
Płyn się raczej nie gotuj e - mam nowy DOT 4 ( ale tarcze są już cienkie i mocnasię grzeją...tak więc - też nie jest to całkiem wykluczone z tym płynem.Wymienię tarcze - a potem zobaczymy co się bedzie działo- jesli trzeba będzie wymienię najpierw przewód do serwa a dopiero na końcu samo serwo. Paweł |
wlad SYMPATYCZNY GOŚĆ elantra, atoz andover | 2005-09-05 10:06:07 [quote]
2005-08-28 11:12:57, eureka pisze: Hamulce to tak sztuka ze kombinowanie - tu coś odpowietrze a tam naleje-może tylko doprowadzic do tragedii.Zatem ja bym zrobił tak: 1.wymienił gumki uszczelniające na tłoczku pompy hamulcowej. 2.ponieważ poszedł płyn to musi być wyciek zatem bezwzględnie trzeba to znaleść i wymienić cieknący element. no i znalazłem wyciek!sztywny przewod dotykał skrzyni biegow i zrobiła sie malenka dziurka.tak mała,że na postoju podczas ogledzin nie ciekło.natomiast w czasie jazdy pod wpływem drgan rurka odchodziła od obudowy i pedał był w podłodze."przy okazji "udało mi sie lekko ubić jeden z bebnow[był bardzo duzy rant].ale juz jest ok!koszt-10zł rurka,11 zł płyn,11 zł gumki. |
kosa131 (S) 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2005-09-05 11:21:57 oprocz samego serva i przewodu laczacego je z kolektorem sprawdzilbym zaworek jesdnokierunkowy na serwie- to utrojstwo lubi przepuszczac i wowczas odpowiednie podcisnienie jest tylko przy wyzszych obrotach, wiec objawi by sie zgadzaly |
adamoo Lada Samara Piaseczno | 2006-03-28 13:55:29 Podobny problem pojawił sie u mnie pare dni temu. zauważyłem ubywanie plynu ze zbiorniczka no i oczywiscie na desce zaczeła migotać choinka (!) Pedal nieraz zaczyna wpadac w podloge(hmmm... nie tak do konca ale czuc ze wpada) i odczowam ze przod wtedy slabiej bierze, a tyl wtedy nawet nieraz potrafi przyblokowac.no i niewiem co jest?? na serwo jest tlusta plama i zastanawiam sie czy to nie pompa? |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2006-03-28 17:33:16 Pompa hamulcowa jak nic. |