Używana corolla "z kratką" - kupić, przerejestrować, koszty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Mam na oku toyote corolla, która zarejestrowana obecnie jest jako samochód ciężarowy (homolgacja + kratka). Autko jest bardzo fajne, ale mam szereg wątpliwości:

1. Jako że nie prowadzę działalności gospodarczej, chciałbym przerejestrować ten samochód na osobowy. Co muszę zrobić w tym celu? Do kogo mam się udać, jakie dokumenty zorganizować i przede wszystkim - ile kosztuje takie przerejestrowanie?

2. Czy po zakupie samochodu nie będę musiał zapłacić jakiegoś dodatkowego podatku VAT. W końcu samochód jest ciężarowy, a pierwszy właściciel kupił go zapewne z myślą o uldze.

3. Na co należy zwrócić przede wszystkim uwagę, kiedy kupuję samochód "z kratką".

Będę wdzieczny za wszelkie odpowiedzi.

Dziękuję i pozdrawiam,

Kamil

Miałem to samo z Corollą żony --> nie ma żadnego problemu.

Po zakupie auta demontujesz kratkę i zakładasz dodatkowy pas (mogąto zrobić ci nawet w stacji kontroli pojazdów).
Wkonujesz przegląd tak zmodyfikowanego auta i dostajesz papiery o przekwalifikowaniu. Kosztuje to jakieś 300PLN.
Potem udajesz się z tym i resztą papierów od zakupu do wydziału kounikacji i rejestrujesz samochód już jako osobowy.
Wszystko. Żadnego "zwrotu VATu" --> to twój sprzedający kiedyś go odliczył a nie ty.

Hej,

Dzięki za odpowiedź - pocieszyłeś mnie, że nie jest to taki problem.

Martwi mnei natomiast jedna rzecz - cena jest baaardzo atrakcyjna. Autko to Corolla z 2002, 65 000 km przebiegu, wersja SOL (najlepiej wyposażona wersja corolli) i cena tylko 26 000.

Czy facet sprzedaje tanio, bo jest mało chętnych na auta "z kratką", czy mam coś podejrzewać...?

Pozdrawiam,

Kamil

tak czy tak auto należy sprawdzić, nawet umówić się do ASO niech wbiją vin w komputra i przejrzą autko

Cytat:
2006-03-30 21:02:53, kamilekus pisze:
Martwi mnei natomiast jedna rzecz - cena jest baaardzo atrakcyjna. Autko to Corolla z 2002, 65 000 km przebiegu, wersja SOL (najlepiej wyposażona wersja corolli) i cena tylko 26 000.

Największe problemy tego samochodu to silnik vvt-i. Nie musi ale moze być taka historia, że autko bierze oliwkę. To sprawdzałbym w pierwszej kolejności. Z drugiej strony medalu to, że cena jest atrakcyjna nie musi od razu oznaczać, że z furką jest coś nie halo. Jednak tak jak pisał Pankuba, zajedź do aso i niech sprawdzą w komputerze co to za autko

Hej,

A jak można sprawdzić to, czy autko ma nadmierne zapotrzebowanie na olej? Czy badanie w ASO może to wykazać? Powinienem na to zwrócić uwagę gostkowi w warsztacie?

Dzięki,

Kamil

Po dymku z rury
Nie jestem pewien ale sądzę, że najlepiej to chyba może wykazać analizator spalin.
Poza tym chyba równierz barwa oleju. Moja szelma paliła olej i w niedługim czasie po wymianie olej zmieniał barwę na bardzo ciemną, prawie czarną.
Co jeszcze to może koledzy bardziej zaprawieni w bojach podpowiedzą

Pozdrawiam

Miałem soć takiego (a właściwie wciąż mam ), że Corolla bierze olej nieziemsko (oróżniła się w poł roku) i podobno to wina Castrola --> zapiekają się pierścienie.
Ale nie o tym --> podobno mozna zmierzć w ASO stopień pobierania oleju. Lepiej to zrób --> koszty naprawy "castrolowej" 1.6 to ponad 2k PLN

Cytat:
2006-03-30 20:09:40, Lord_V pisze:
Miałem to samo z Corollą żony --> nie ma żadnego problemu. Po zakupie auta demontujesz kratkę i zakładasz dodatkowy pas (mogąto zrobić ci nawet w stacji kontroli pojazdów). Wkonujesz przegląd tak zmodyfikowanego auta i dostajesz papiery o przekwalifikowaniu. Kosztuje to jakieś 300PLN. Potem udajesz się z tym i resztą papierów od zakupu do wydziału kounikacji i rejestrujesz samochód już jako osobowy. Wszystko. Żadnego "zwrotu VATu" --> to twój sprzedający kiedyś go odliczył a nie ty.

Tak do końca to nie jestem pewien czy tak łatwo można zmienić przeznaczenie pojazdu. Kiedyś bylo to możliwe (przed 2005r) ale w tej chwili coś mi świta, że przepisy zmienily sie i nie można zmieniać przeznaczenia pojazdu. Zapytaj na Styacji Kontroli Pojazdów to tam udzielą Ci najbardziej wiarygodnych informacji.

Cytat:
2006-03-31 21:40:45, Pawel_moto pisze:
Tak do końca to nie jestem pewien czy tak łatwo można zmienić przeznaczenie pojazdu. Kiedyś bylo to możliwe (przed 2005r) ale w tej chwili coś mi świta, że przepisy zmienily sie i nie można zmieniać przeznaczenia pojazdu. Zapytaj na Styacji Kontroli Pojazdów to tam udzielą Ci najbardziej wiarygodnych informacji.

Mylisz się. Niedawno było dosyć głośno w mediach na ten temat.

Obiło mi się ouszy, ze teraz mogą żadać faktur za demontaż kratki i założenie trzeciego pasa.
Reszta przebiega wciąż tak samo. Na 100%.