Korek od wlewu oleju wystrzelił. Co jest grane???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam dziwną sprawe. Jadąc w weekend ze znajomą (skoda felicia 1.3 MPI + LPG II gen) przy zmianie biegu chyba z 1 na 2 coś strzeliło. Wysiadamy podnosimy maske a tam korek od wlewu oleju wystrzelił (w felicii jest wciskany). Na szczeście wpadł na plastik i się zatrzymał wiec go nie zgubiliśmy ale co to było do cholery??? Czyżby cofnęła się mieszanka?? Ale dlaczego wypalił korek a nie "gwizdek" na filtrze???

Czekam na wszystkie opinie i sugestie co to było
Pozdr

Na Twoim miejscu podjechałbym do mechanika i sprawdził kompresję. Prawdopodobnie pierścionki powiedziały papa i kompresja wraca przez odmę pod dekiel. To tak w wielkim skrócie jedna z głównych możliwych przyczyn takiego zjawiska.

nie strasz go nawet jak by były przedmuchy to cisnienie z pod pokrywy zaworów musi uciekac i teraz zalezy od auta nie wiem jak jest w felicji ale u mnie jest weżyk do kolektora, a u mojego ojca w voyagerze w filtr powietrza. prawdopodobnie ten wezyk jest zatkany, zatykaniu sprzyjaja szczególnie zima czeste krótkie trasy wtedy robi sie korek olejowowodny taka biała maź

No właśnie, zatkanie (ale doszczętne) odmy (odpowietrzenia skrzyni korbowej) w połączeniu z lekkimi przedmuchami na pierścieniach potrafi właśnie takie efekty wywoływać. Ale jeśli odma jest drożna to do wywalenia korka jest potrzebne naprawdę solidne ciśnienie, a takie może powstać tylko przy walniętych pierścieniach.
A ile oleju łyka ta skodzianka?

idz do pierwszego lepszego sklepu skody i powiedza Ci ze to norma poprostu w tej skodzie czasem korek wyskakuje tak jak w starym escorcie korek jest na wcisk i jak ta guma sie zrobi twarda to juz nietrzyma i wyskakuje

No dobra niech będzie, że to wina starego korka, ale na pewno nie jest to normalne, bo świadczy o nadmiernym żużyciu jakiegoś elementu (w tym wypadku korka Twoim zdaniem ok. niech tak będzie). Ja bym jednak pojechał do mechaniora i odżałował te kilka dyszek dla pewności coby się z rączką w nocniku nie obudzić .

Mrozus ma racje, w moim escorcie wystrzelil mi korek 2 razy, kupilem nowy i jest ok

Dzieki za wypowiedzi.
Sprawdze przy okazji ten wężyk.
Pozdr