| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
JaChomik Klubowy Weteran Honda Civic 1.8 Szczecin/Glasgow | 2006-04-04 21:26:20 Zadnego problemu z załozeniem poduchy nie ma cała roboto to około 2 max 3 godziny roboty tyle zajeło jak montowalismy poduche do esperraka Andi K |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2006-04-04 22:13:36 A teraz nieco z innej beczki,
Czy jest w klubie ktoś kto ma Espero z poduchą, miał wypadek i mu ta poducha wystrzeliła ? Ja miałem wypadek kilka miesięcy temu, czołówka z drzewem, ale poducha nie wystrzliła, mimo że wszystko na 100% było z nią ok. Nie wiem czy po prostu uderzenie było zbyt słabe, czy dlatego że drzewko się wygięło, czy dlatego że nie miałem zapiętych pasów. Uszkodzenia Esperaka były dość poważne, więc wydaje mi się że powinna była się otworzyć ?? |
JaChomik Klubowy Weteran Honda Civic 1.8 Szczecin/Glasgow | 2006-04-04 22:15:28 wszystko zalezy od siły z jaka uderzyłes w drzewo jezeli była za mała to poducha sie nie otworzy |
Zzzz Opel astra Torun | 2006-04-04 23:36:01 chyba wszystkie samochody maja tak ze jak sa niezapiete pasy to
poducha nie zadziala -chroni to przed powaznymi obrazeniami jakie moglaby zadac poducha kiedy pasy nie trzymaja. Z drugiej strony w espero poducha moze nigdy nie zadzialac bo chyba wiekszosc ma ten problem z pasami ze rozlaczaja sie przy mocniejszm szarpnieciu |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-04-04 23:40:52
Mylisz sie. Poducha nie ma połączenia z pasami, no i jakie niby obrażenia mogłaby spowodować?? A z tymi rzekomo nietrzymającymi klamrami też jesteś w błędzie. Jeśli Ci nie trzymają to popsikaj do środka WD40, bo sie kiedyś zabijesz ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2006-04-05 00:02:02
Navi przydzwonił w bok Vectry A. Poducha odpaliła, a nasz klubowicz jest cały i zdrowy. |
Zzzz Opel astra Torun | 2006-04-05 19:11:39
a szukales na google
ze strony allianza" "Chociaż poduszka powietrzna w przypadku kolizji rzeczywiście może skutecznie ochronić osobę nie przypiętą pasami, to jednak powinna być używana wraz z nimi. Pamiętaj, nigdy poduszka nie zastąpi pasów. Warto mieć świadomość, iż otwarcie jej trwa do 1/25 sekundy. W tym czasie, jadąc bez pasów, w wyniku gwałtownego hamowania możesz być rzucony w przód i znaleźć się w niebezpiecznym sąsiedztwie wybuchającej właśnie poduszki. Siła wystrzału napełniającego się gazem urządzenia może spowodować nawet śmiertelne obrażenia. Zapięcie pasów pozwoli Ci w tym niebezpiecznym ułamku sekundy pozostać na fotelu i zadziałać poduszce we właściwy sposób. Ocenia się, iż użycie poduszki wraz z pasami biodrowo-piersiowymi zmniejsza ryzyko poważnych obrażeń głowy o 81%, podczas gdy same pasy chronią jedynie w 60 procentach." |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-04-05 21:02:55
Hahaha Przy gwałtownym hamowaniu, dobre, ciekawe jak ma mnie rzucić, skoro w tym momencie jestem zaparty o pedał hamulca. Pozatym poduszka otwiera sie szybciej niż człowiek mruga powieką, ciało jednak potrzebuje więcej czasu żeby dolecieć do niej, nawet bez pasów. Oczywiście pod warunkiem że ma prawidłowo ustawiony fotel, a nie że leży na kierownicy. Wtedy nawet pasy mu nie pomogą. Jak dla mnie pieprzenie. Zresztą i tak zawsze jeżdze w pasach. |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2006-04-05 21:10:20 Adas.. pooglądaj testy zderzeniowe... napewno znajdziesz test bez pasów a z poduszką... gdzies kiedys taki widziałem... z manekina ino sie kabelki posypały.... |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-04-05 21:23:23 Masz racje, ale to nie z winy poduszki powietrznej tylko z powodu braku zapiętych pasów. Gdyby manekin nie miał pasów, a poduszki by nie było, to wyglądałby jeszcze gorzej. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-04-05 21:24:50
A ja jestem ciekaw jakie odzwierciedlenie takie testy mają w rzeczywistych warunkach, bo jakoś nie wyobrażam sobie, żeby we wszystkich wypadkach osoba która uczestniczy w wypadku siedziała jak ta kłoda - w tym wypadku manekin, nie zapierając się rękami, nie chowając głowy, nie skręcając w bok itp. |
leszek_espero Klubowy Weteran LEGANZA 2000 AUTOMATIC polska kraków | 2006-04-05 21:35:21 A widzieliście co poduszka robi z twarzą kierowcy który ma w czasie wypadku okulary na nosie?Jakbyscie widzieli to pewnie co który bardziej wrażliwy wywaliłby tą poduszkę w pizdiec |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-04-05 21:39:52
Nic nie robi. Obrażenia twarzy ZAWSZE są dużo poważniejsze gdy poduszki nie ma. [ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2006-04-05 21:48:41 ] |
leszek_espero Klubowy Weteran LEGANZA 2000 AUTOMATIC polska kraków | 2006-04-05 22:01:57
to w takim razie miałem przywidzenia-bo widziałem jak gościowi okulary pokiereszowały twarz przy wypadku jak poducha wywaliła.Ale fakt,że jak poduchy nie ma to obrażenia poważniejsze... |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-04-05 23:51:43 logiczne chyba, ze jak wypadek to obrazenia, nie ?
o stluczkach tutaj chyba nie piszecie. a okulary czy bez i tak se mozna bardziej ryja obic bez poduchy niz z. po za tym wazne jest JAKIE nosimy okulary i czy sa one bezpieczne, rozne sa typy "noskow" itp. druciane badziewia za 5zl z targu to i twarz pewnie potargaja (tanie "gele" noskowe, lamliwa konstrukcja itp.)... |