Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ZABA BMW Friend 318 e36 Wroclaw | 2006-02-23 13:57:43 Witam po dluzszej nie obecnosci ![]() Mam nastepujacy problem: W mojej e36 gdy ja kupilem byla pociagnieta instalacja przez jakiegos elektryka do halogenow,nie wiem po co jesli byla orginalna instalacja ![]() ![]() Panowie Pomocy w piatek jade w trase i potrzebuje halogenow. |
![]() zdunekm BMW Friend było e-36 jest e-39 z daleka | 2006-02-23 14:18:34
Sprawdz ile amper ma miec bezpiecznik, bo moze byc tak ze jest za maly i tak sie wlasnie dzieje, ja tak kiedys mialem w nubirze, nie moglem wylaczyc halogenow, okazalo sie wlasnie ze to bezpiecznik. Skoro masz 3 kable we wtyczce to oznacza ze masz nieoryginalnie podlaczona instalke od halogenow i auto nigdy nie mialo halogenow. We wtyczce powinenes miec 4 kable a nie 3. 4 kabel powinen byc podlaczony do wlacznika swiatel w miejsce gdzie nie ma kabla, mozna poznac po kostce swiatel gdzie go brakuje. Co do samego wlacznika halogenow, to jest tylko 1 mozliwosc przyczepienia go do kostki na zatrzask, jesli mozesz go zalozyc rowniez odwrotnie to moze byc rowniez przyczyna ciaglego swiecenia tylnich. prawidlowo na gorze powinien byc przycisk wypukly (przednie) a na dole wklesly ( tylnie) WLACZNIK rowniez moze byc jakos dziwnie uszkodzony przekaznik, ale to malo prawdopodobne, bo skoro swieca wiec przekazuje prad do przekaznika, ale mozesz rowniez przelozyc a ABS na chwile przekaznik i sprawdzic te wszystkie mozliwosci ktore napisalem. |
![]() ZABA BMW Friend 318 e36 Wroclaw | 2006-02-23 14:25:13 Dzieki zdunekm,przyjade dzisiaj do domu i sprawdze wszystko mam nadzieje ,ze uda mi sie zalatwic ten probem dzieki twojej odpowiedzi. |
![]() ZABA BMW Friend 318 e36 Wroclaw | 2006-02-24 14:59:11 A wiec Panowie rozebralem przelacznik swiatel wyciagnolem przelacznik halogenow i tak mam 3 kable podlaczone do wlacznika halogenow jedno miejsce wolne oznaczone numerem 4 na kostce ktora idzie do przelacznika swiatel ta okragla kabel numer 4 jest i idzie dalej w wiazke.
Wiec skad ma isc ten 4 kabel do przelacznika halogenow ? |
![]() zdunekm BMW Friend było e-36 jest e-39 z daleka | 2006-02-25 01:42:21
nie wiem o co chodzi to masz 3 czy 4 kable, jak 3 to masz bmke bez przednich halo a jak masz 4 kable to masz oryginalnie podlaczone halo |
![]() ZABA BMW Friend 318 e36 Wroclaw | 2006-02-25 16:28:14 No wlasnie to jest dziwne, w przelaczniku swiatel kabel numer 4 jest i idzie razem z reszta kabli ,w przelaczniku halogenow nie mam kabla numer 4 jest puste miejsce. Wiec skad poprowadzic ten 4 kabel do przelacznika halogenow ? |
![]() zdunekm BMW Friend było e-36 jest e-39 z daleka | 2006-02-25 16:58:02
nie nie nie 4 kabel od wlaczcnika halo podlaczasz po kostke glownych swiatel, tam jest 1miejsce puste musisz tak zrobic kabel aby miec okragle wejscie, nie wiem jak inaczej wytlumaczyc musialbym zrobic foty a nie mam czasu na rozkrecanie auta w chwili obecnej. |
![]() ZABA BMW Friend 318 e36 Wroclaw | 2006-02-25 22:02:45 Zdunek ja to kumam ![]() ![]() ![]() |
![]() zdunekm BMW Friend było e-36 jest e-39 z daleka | 2006-02-26 15:43:13 |
![]() ZABA BMW Friend 318 e36 Wroclaw | 2006-03-31 12:00:03 Dzieki zdunekm za foty, sorki ,ze dopiero teraz pisze ale brak czasu.
Wiec tak co sie okazalo, nie mam orginalnej wiazki do halogenow, to co mi sie wydawalo wiazka do halogenow to byla wiazka do podgrzewanych spryskiwaczy ![]() Wiec mam nastepne pytanie mam zalozony wlacznik halogenow, mam pociagnieta nowa wiazke do halogenow przez wczesniejszego wlasiciela, chcialbym podlaczyc ja pod orginalny wlacznik, no i wlasnie do wlacznika ida 3 przewody ,czy ten trzeci moge odciac i jego miejsce dac przewod od halogenow a drugi w puste miejsce ? Jak to widzicie ? |
![]() zdunekm BMW Friend było e-36 jest e-39 z daleka | 2006-03-31 18:16:14
Zrob najprosciej tak jak ja zrobilem u kumpla, wiem ze ten sposob nie jest najlepszy ale szybki. Najpierw wez polacz kable od halogenow w 1 caly, nastepnie wez biegun + z swiatel postojowych, a - z masy ( jest na blotniku obok lampy lewej czolowej ) nasetepnie odkrec 4 srubki od skrzynki bezpiecnzikow, na gorze masz foty gdzie sie znajduja, jak odkrecisz skrzynke to wez przeciagnij przez niego kable, beda ich 3, w ten sposob dostaniesz sie bezz problemow do srodka auta. 3 kabel z wlacznika halogenow wywal , odetnij i zaizoluj. bedzie jeszcze potrzebna mala dioda 1,2 W ktora mozesz sie zapoatrzyc w sklepiej motoryzacyjnym. na dole masz schemat. ![]() Ten sposob jest najszybszy i dziecinnie prostyu, nic sie nei powinno palic, jedynie wlacznik halo moze sie grzac, u kumpla nic sie nei grzeje, zreszta halo nie uzywa sie tak jak mijania czy drogowych takze ze beda swiecily razem z postojowkami tak jak powinno byc, noi bedize tez kontrolka zielona jak dobrze podlaczysz. Aha jeszcze jedno taka moja rada, zabezpiecz przeciwmglowe drutem, bo bylem miesiac temu u wujasa we wrocku, zostawilem na noc auto a rano przychodze i patrze ze chcieli mi skubnac halo, urwali tylko wlot od chlodzenia tarcz, dzieki drutowi nie mam teraz 100 zł w plecy. to taka moja mala rada. niby smieszna i glupia- ale duzo pomogla, bynajmniej w moim przypadku [ wiadomość edytowana przez: zdunekm dnia 2006-03-31 18:18:15 ] |
![]() ZABA BMW Friend 318 e36 Wroclaw | 2006-03-31 19:43:41 Dzieki zdunekm za wyczerpujaca odpowiedz. Tyle ,ze ja mam pociagniete kable od halo, poprzedni wlasciciel pociagna cala nowa wiazke od halo i zamontowal wlacznik przy galce biegow, ja chce z tamtad pociagnac do orginalnego przelacznika. i tu problem przy orginalnym przelaczniku w kostce ktora idzie do sa 4 miejsca, ja mam 3 kable w kostce a jedno miejsce wolne, tak wiec jesli pociagne od przelacznika kolo galki biegow dwa przewody to jak mam je podlaczyc do kostki ? jeden to wiem tam gdzie puste miejsce a drugi ? czy mam wyrzucic jeden przewod z kostki bodajze numer 3 ? czy mam polaczyc przewod numer 3 razem z jednym przewodem z przelacznika przy galce ? ufff ![]() |
![]() zdunekm BMW Friend było e-36 jest e-39 z daleka | 2006-03-31 20:50:28
elektrykiem nie jestem a co do instalacj przy galce to ja nic nie wiem bo nie wiem jak to zostalo podalczone,ja bym po prostu zmienil podlaczenie jak napisalem wyzej i po zabawie ,nie patrzylbym jak podlaczyl to poprzedni wlasciciel po prostu zminilbym i tyle. Ja tyle co moglem pomoc to pomoglem, zmien polaczenie i bedzie OK wedlug wlasnych upodoban, albo zajedz do elektryka, jesli masz klopoty z podlaczeniem. |
![]() ZABA BMW Friend 318 e36 Wroclaw | 2006-04-03 13:28:05 Wszystko gra ,wczoraj byla ladna pogoda troche czasu wiec sie wziolem za to. Zrobilem tak jak mowilem, wyrzucilem przelacznik ktory znajdowal sie przy galce zmiany biegow, a przewody pociagnolem do orginalnego przelacznika i wszystko dziala ![]() Dzieki zdunekm za szybkie i wyczerpujace odpowiedzi. Pozdrawiam |
![]() zdunekm BMW Friend było e-36 jest e-39 z daleka | 2006-04-03 14:30:50
noi gra, ale pewnie nie masz kontrolki podlacoznej, bo poprzedni uzytkownic zapomnial o niej, he albo nie wiedzial gdzie ja podalczyc. Wedlug mojego schematu mozesz puscic jeszcze 1 kabel i bedzie wszystko jak w oryginale |
![]() ZABA BMW Friend 318 e36 Wroclaw | 2006-04-03 19:22:09 No fakt kontrolka nie podlaczona ![]() ![]() |
![]() zdunekm BMW Friend było e-36 jest e-39 z daleka | 2006-04-03 19:51:24
tak jak mowi schemat, czyli np. + podlacz do 1kabla ktory idzie do wlacznika a - 2 kabel podlacz pod mase, czyli bedzie to tak dzialalo,ze prad z masy bedzie dochodzil do diody a prad z bieguna dodatniego bedzie szedl po wlaczeniu przycisku od halogenow. co jeszcze dioda powinna byc o mocy 1,2W kup w sklepie motoryzacyjnym, nastepnie delikatnie podwaz druciki, uwazaj bo sa bardoz delikatne a nastepnie polacz chudym kablem i podlacz do kabli ktore wyzej opisalem. oczywiscie na koncu diode wsadz i usztywnij w 1 miejsce w liczniku ( kontrolka zielona) logo poznasz bardzo latwo bo jest zamieszczone na wlaczniku swiatel, tak samo jak przeciwmglowy tylni. |
![]() Ghost_24 BMW Member BMW E-36 Pinczow | 2006-04-04 02:27:48
co mozna zrobic zeby przelacznik sie nie grzal? pozdrawiam |
![]() zdunekm BMW Friend było e-36 jest e-39 z daleka | 2006-04-04 10:12:42
dac przekaznik |