MotoNews.pl

Wycieraczki...jak elegancko zdjąć?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
chciałem sobie wyciągnąć same lotki wycieraczek...ładnie odkreciłem dwie śruby 13 trzymające takowe lotki...i .........cisza.
Nie moge zdjąc lotek..bo sa zaklinowane...probowalem lekko podwazyc, ale zaczoł skrzypiec plastik osłaniający mechanizm wycieraczek. Macie jakis pomysl jak szybko i sprytnie to zrobic?
dzieki
pozdrawiam

WD40 i poruszać ramieniem wycieraszki w górę i w dół w celu obluzowania zapieczonego elementu.

Cytat:
2006-04-02 15:40:58, -JACO- pisze:
WD40 i poruszać ramieniem wycieraszki w górę i w dół w celu obluzowania zapieczonego elementu.

Ewentualnie można prysnąć, odczekać godzinkę i później znów prysnąć.
Chodzi o to żeby tan środek "zpenetrował" to zapieczone łącze

Wiele wycieraczek już zdjełem w swoim życiu i do żadnej nie potrzebowałem żadnego środka . Trzeba poprostu śmiało gibać elementem przy samym miejscu skręcenia, w górę i w dół, w górę i dół, w górę.......... Nie ma bata zejdzie.

Cytat:
2006-04-02 22:34:01, Buyek pisze:
..." Trzeba poprostu śmiało gibać elementem przy samym miejscu skręcenia, w górę i w dół, w górę i dół, w górę.......... Nie ma bata zejdzie...."

Ale najsampierw ...przy takim podejściu do tematu ...trza namierzyć gdzie najabliżej można kupic nowy mechanizm wycieraczek ! ....przygotować kasę i najlepiej ...od razu kupić nówkę .....

Nie ma bata!...na pewno przy takim 'targaniu" połamiesz elementy mechanizmu !

P.S.

ZDECYDOWANIE POLECAM koncepcję JACO lub Krzycha (oczywiście są tez inne , lepsze środki od WD 40 ale koncepcja jak najbardziej właściwa!)

ZDECYDOWANIE ODRADZAM korzystanie z pomysłu Kolegi Buyek ....niech sobie sam psuje dowolnie Wiele wycieraczek

W takim razie sorry, że wogóle głos zabrałem.

Cytat:
2006-04-03 22:47:59, Buyek pisze:
W takim razie sorry, że wogóle głos zabrałem.

a wogóle ..to miło że głos zabrałeś.... ...tylko jeszcze mała prośba żebyś przy tego rodzaju ,nieco "niedźwiadkowych"; poradach wystawał pisemny certyfikat, że gdy ktoś coś zepsuje stosując Twoje "metody" to kupujesz mu to nowe ........będę pierwszy w kolejce bo można sobie ładnie autko "odświeżyć" w ten sposób

Niestety nie każdy ma takiego super farta ja Ty ....u mnie zniszczyli kiedyś mechanizm przy kradzieży pióra wycieraczki ..pióra ...nie ramienia !....więc dużo łatwiej o ZŁO niż myślisz

Cytat:
2006-04-04 01:37:10, bogdan1 pisze:
więc dużo łatwiej o ZŁO niż myślisz

No bo tak średni to jak często ściąga się wycieraczki? Raz na 3 lata, raz na 5 lat? A może raz na 8 lat.

Certyfikatów to ja wystawiać nie będę . Masz rację Bogdan może i przsadziłem z tą opinią. Nie wziełem tylko pod uwagę że w nowych samochodach (myślę tu o góra 4-5latkach) aż tak ramiona się nie zapiekają. Może więcej takich pomyłek nie będzie i nie zostanę ''skarcony''