Espero - najlepszy wybór ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Zamierzam sie do zakupu jakiegoś 4/5-drzwiowego sedana.
Od dłuższego czasu przeglądam ogłoszenia i Daweoo Espero wydaje sie najlepszym wyborem.
Biorąc pod uwage:
- rocznik 96-99
- dużo miejsca w środku
- elektryczne szyby, lusterka, klima, immobiliser
- spalanie (mniejwięcej 8 l/100km)
itd...
Takie Espera chodzą w granicach 4000 - 9000 PLN.
Inne zagraniczne auta o takich parametrach są o wiele droższe. W polsce audi, fordy, wv w takim roczniku i tych parametrach są powyżej 10 tyś. Chyba jedynie za granicą można kupić te zachodnie auta w takiej cenie, ale po dalszych opłatach wychodzi to troszke drożej.

Moje pytanie brzmi dlaczego tak jest ? Najczęściej spotykam sie z odpowiedzią że wszystko to wina słabej "koreańskiej" marki. Wiele osób jedzie ostro na te "koreańce".
Ale jednak przecież aż tak bardzo wadliwe one nie są. Jak każdy 8-10 latek psuje sie od czasu do czasu.
Co o tym sądzicie ?

Sądzę, że dyskusja będzie bez sensu, bo 8 czy 10 letnie auto jest poprostu stare i zamiast szukać w nim plusów należy szukać minusów i porównywać te minusy. Jak mawiał Ryszard Ochódzki - "...ważne, żeby te plusy nie przesłoniły Ci tych minusów"

Głównie wynika to z niewiedzy i tego że Daewoo padło , ludzie boją sie braku czesci zamiennych itp.

Ci co jeżdzą i troszke sie rozejrzą wiedzą że wiele czesci jest podobnych lub takich samych jak np. w Oplach.
Ja długo urabiałem znajomego mechanika żeby mi auto naprawiał, bał sie że to DU a on głównie WV i Ople robi. teraz mowie tylko co i jak a on zaglada czy nie ma czesci od Opla i porownuje czy nie są takie same i już.

Cytat:
2006-04-01 12:31:31, swosmax pisze:
....Wiele osób jedzie ostro na te "koreańce". Ale jednak przecież aż tak bardzo wadliwe one nie są....

Nie wiesz jak to jest? Ludzie powtarzają to co słyszą od innych.
Ciekaw jestem ilu z tych "znawców" motoryzacji wogóle siedziało w koreańskim samochodzie?

Cytat:
2006-04-01 14:51:16, wacek99 pisze:
Ciekaw jestem ilu z tych "znawców" motoryzacji wogóle siedziało w koreańskim samochodzie?

Zgadzamn sięw 100%
Jak zakupiłem swojego Esperaka, to w pracy się dziwili, że "przecież jest tyle innych marek w tej cenie....."
Jednak jak przewiozłem kilka osób po mieście szybko zmienili zdanie

Cytat:
2006-04-01 12:31:31, swosmax pisze:
Najczęściej spotykam sie z odpowiedzią że wszystko to wina słabej "koreańskiej" marki.

Też kiedyś sceptycznie podchodziłem do marki Daewoo.
Teraz powiem tylko tyle ,że mój następny samochód (jak już esperaczek nie będzie "dawał rady") też będzie koreański

jak znajdziesz zadbany nie gnijący egzemplarz to będzie to dobry wybór

Na pewno dobry. Ja kupiłem już Espero po raz trzeci (i raczej ostatni ze względu na to że robią się już coraz starsze), dlatego że lubię jeździć wygodnie i tanio

Cytat:
2006-04-01 20:55:33, pjacek26 pisze:
Na pewno dobry. Ja kupiłem już Espero po raz trzeci :lol

Ja kupiłem po raz drugi (lepiej wyposażony), ale był moment,gdy jeździliśmy z żoną dwoma esperakami.

Miałem kolegę-WIELKIEGO ZNAWCĘ.W dupie był,gówno widział.Rozmawiamy o samochodach, a byłem na etapie kupna samochodu.
Moje typy-Honda Accord, Nissan Serena,Toyota Avensis
Jego odpowiedzi:
HA-człowieku,jaki to silnik,wiesz ile to pali,a jakie części drogie........
NS-eeeeeeee,półciężarówka,przecież to się przewraca.............
TA- stare,ubogo wyposażone,drigi serwis..............
Wkurzył mnie tym gadaniem i pytam się czym teraz jeździ.A on na to: autobusem,bo mi się w maluchu wahacz urwał.
Tacy to ci nasi znawcy i eksperci

Cytat:
2006-04-01 20:55:33, pjacek26 pisze:
Na pewno dobry. Ja kupiłem już Espero po raz trzeci (i raczej ostatni ze względu na to że robią się już coraz starsze), dlatego że lubię jeździć wygodnie i tanio

to co się stało z dwom poprzednimi???

Nie licz na spalanie 8/100... chyba ze masz noge jak piórko. Moje espero spala srednip po miescie ........ 15/100 lpg oczywiscie...

Cytat:
2006-04-01 22:02:27, Karol13 pisze:
to co się stało z dwom poprzednimi???

Pierwsze nie miało klimy i ABS-u itd. więc je sprzedałem aby kupić wersję CD, drugie zostało uszkodzone w czołowym wypadku, trzecie czeka na rejestrację (po 15-tym jak karta pojazdu stanieje)

Cytat:
2006-04-01 22:15:13, Czarek_Rej pisze:
Nie licz na spalanie 8/100... chyba ze masz noge jak piórko. Moje espero spala srednip po miescie ........ 15/100 lpg oczywiscie...

aha....
moje espero w mieście pali w granicach 8 - 8,5 - max 9 przy cięższej nodze (a normalnie też wolno nie jeżdżę - nie czytać jak wariat! )
na trasie - na autostradzie - można nawet zejść do 6l/100 przy około 100km/h non stop, ale norma to 7l i przedział 130 - 150, a jak się znudze i pykam tak 140 - 170 to 7,5 - 8l zależy od terenu...

nawiasem mówiąc silnik 1,5 wystarczy do normalniej ekonomicznej jazdy bez szaleństw (choć i 195 km/h jechałem - jak na 1,5 to dobry wynik według mnie) ładnie się zbiera powyżej 3000 - 3500 obr./min.

ogólnie auto dobre, poważnych awari raczej niema, raczej małe usterki CZASEM się zdażają ale to drobnostki... zawias, ok na polskie drogi daje rade, tylko pierdoły czasem padają ale to norma i tylne sprężyny czasem lubią pęknąć... trzyma sie drogi całkiem dobrze i jest pewny nawet przy 180 km/h ale na wąskich łukach się dość przechyla mocno... z dobrym wyposażeniem fany wooooooz

pzdr!

Bo czarek to wlicza w to chyba spalanie oleju, plynu chlodniczego zuzycie plynu do szyb, sumarycznie wychodzi 15l

u mnie 11-12l lpg to norma, ojciec jak jezdzi to 10l lpg max, beny bral 8-9 max. jakbym mial spalanie 15 lpg to bym dziada w wisle zostawil...

Cytat:
2006-04-05 07:51:12, Dedis pisze:
aha.... moje espero w mieście pali w granicach 8 - 8,5 - max 9 przy cięższej nodze (a normalnie też wolno nie jeżdżę - nie czytać jak wariat! ) na trasie - na autostradzie - można nawet zejść do 6l/100 przy około 100km/h non stop, ale norma to 7l i przedział 130 - 150, a jak się znudze i pykam tak 140 - 170 to 7,5 - 8l zależy od terenu... nawiasem mówiąc silnik 1,5 wystarczy do normalniej ekonomicznej jazdy bez szaleństw (choć i 195 km/h jechałem - jak na 1,5 to dobry wynik według mnie) ładnie się zbiera powyżej 3000 - 3500 obr./min. ogólnie auto dobre, poważnych awari raczej niema, raczej małe usterki CZASEM się zdażają ale to drobnostki... zawias, ok na polskie drogi daje rade, tylko pierdoły czasem padają ale to norma i tylne sprężyny czasem lubią pęknąć... trzyma sie drogi całkiem dobrze i jest pewny nawet przy 180 km/h ale na wąskich łukach się dość przechyla mocno... z dobrym wyposażeniem fany wooooooz pzdr!

Wszystko OK, ale to co napisałeś odnosi się chyba do Espero 1,5 bez LPG.
Po zagazowaniu mojego esperaczka, spalanie LPG wynosi średnio 9,5L/100Km.
I jest to średnia ogólna.
Na dłuższej trasie potrafi zejść do 8,5L, a przy spokojnej jeździe (110km/h) nawet do 8L
Na mieście to już inna historia 10L LPG musi łyknąc nie ma batra.
Zimą czasami i 11

No a prędkość max. z jaką nim jechałem to 185km/h

Jeśli masz do wydania 10.000PLN i chcesz kupić dobry samochód to polecam Espero.
Wydasz na niego jakiś 7.000-9.000 (wszystko zależy od stanu) dołożysz jeszcze kilka stówek by go dopieściś i będziesz happy!

Cytat:
2006-04-05 08:04:25, kisztan pisze:
Wydasz na niego jakiś 7.000-9.000 (wszystko zależy od stanu) dołożysz jeszcze kilka stówek by go dopieściś i będziesz happy!

Za 9000 nie mam zamiaru dokładać już ani złocisza.

Pojezdzijcie kilka dni na odcinku 4-5km rano i wieczorem... jak silnik jest zimny... napewno nie bedzie spalał 8 litrów.. moj na trasie tez czasami schodzi do 8.5... ale to jak jade 90 albo moja matka jedzie... zazwyczaj zap....m jak zajączek duracela.

Jedyną wadą esperaków jest korozja, a spalanie w 2.0 w mieście to od 11 do 13 litrów na setkę (zależy od pory roku).

e no kazdy osiag o jakim piszecie jest do zrobienia...

u mnie na trasce tak jak u jednego z kolegow klubowiczy... nawet na 6,5 lpg potrafi zejsc (zanudzic sie mozna), ale i 12l/100km na A4 juz wydmuchalem...

a tak to wyjezdzam z domu... wskakuje po 2 minutach na szybkiego ruchu zeby sie dostac na uczelnie, 5 km jazdy i wychodzi 12 litrow