Jak zdemontować separator oleju ZETEC 1.8

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Potrzebuje zdemontować separator oleju, bo jest prawdopodobnie zapchany. Wiem ze trzeba ściągnać kolektor wydechowy ale czy tylko?. Może ktoś pamięta w jakiej kolejnosci trzeba demontować i co żeby dostac sie do niego.

Bedę wdzieczny za jakiekolwiek wskazówki.

witam
ja wlaśnie go wyjąłem w zetecu 1.6
Najpierw odkręciłem śruby kolektora i metalową puszkę do której idą 2 aluminiowe rurki z kolektora. Następnie odciągnołem troche kolektor i od spodu odkręcilem tą rurę z sondą lambda(potrzebna długa przedłużka). Póżniej trzeba leciutko młotkiem i przecinakiem wybić tą rurę z kolektora i można go wyjąć górą.
Teraz mam pytanie jak mam dokładnie wyczyścić ten separator zamoczyłem w benzynie i z jednego otworu mi tylko wycieka a chyba powinno byc że jak wleje z jednej strony to wyleci z drugiej?
Spróbuje go jeszcze wypalić

Up!
Mam zamiar przeczyścić mój separator jutro. Jakieś rady?
Czy muszę spuścić olej z silnika?

Nie oleju nie trzeba spuszczać.
Ja wlałem do separtora troche benzyny i podpaliłem i tylko olej skwierczał i założyłem spowrotem. Trzeba uważać na metalowy pierścień który jest pomiędzy kolektorem a rurą wydechową(bo nowy kosztuje 27zł), więc lepiej nie używać młotka i przecinaka tylko wyszarpać od dołu. Do tegonowa uszczelka pod kolektor (15 zł)

Dzięki
Zobaczymy jak mi się to uda.