2 mies. łożyska padly i wygladaja tak.. HELP

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
2 miesiace temu wymienilem łożyska w tylnym prawym kole. A teraz znowu padly. Byly to lozyska polecone przez panow z inter-cars za 70 cos PLN producenta nie pamietam. Powiedzcie co moze byc przyczyna tak krotkiej zywotnosci ?? Lozyska i czop wygladaja na przypalone wiec pewnie sie obracaly no ale walki w lozyskach sa powyrywane !! czy to wszystko to wina czopa ?? Jezeli tak to na jakiej firmy go wymienic i jaki jest koszt oryginalnego. I jeszcze jedno pytanko do lozysk... czy to prawda ze SKF sa w pudelkach motorcrafta ?? to jedne i te same lozyska ?? bo SKF kosztuje ok 100PLN a motorcraft ok 160PLN wiec co wybrac bo chce teraz oryginalne.

przepraszam za przymulajacy rozmiar fotek

z gory dzieki za pomoc

Image Hosted by ImageShack.us

Tak jakby jakieś zanieczyszczenia się dostawały.... kapturek miałeś dobrze założony??

Uuuuuuu ... tak szybko i aż do takiego stanu !?! .... a co do SKF i Motorcraft'ów to tesh tak słyszałem i chętnie sie dowiem conieco o tym .....

... hmmm ... te łóżyska wyglądają na zatarte .... jakieś syfy się dostały .... ....

no wlasnie bylo czysto i smar nofka sztuken byl

.. a jaak demontowałes to tesh czysto było ....

aaa wlasnie nio bym sam zapomnial o tym fakcie. Nie wiem jak to sie stalo czy przy wybijaniu tego symeringu czy wczesniej ale sprezynka z niego siedziala w lozysku hmmmm

a smaru odpowiedniego użyłeś??

dociagales kluczem na hama te lozyska czy raczka??ewentualnie kluczem z wyczuciem??

-----------------
Tazz, Wilk
Kopciuch Kombiak klasy E 2005r. 3.2 CDi
Kopciuch Kombiak klasy C 2003r. 2.2 CDi
Czerwony Gromiasty - KONIEC :(
Niebieski Gruzik MK4 - 2.0 150HP
Szybki Czarny Dachowiec 2.0 150KM

smar Mobil XHP 222 a lozysko dokrecalem reka z wyczuciem

Cytat:
2005-05-02 14:56:06, Tazz pisze:
smar Mobil XHP 222 a lozysko dokrecalem reka z wyczuciem

no to nie wiem
Powiem Ci ze ja przed Grillem w sieradzu tesh wymienilem lozysko i teraz tysz mi cos hrumczy nowe lozysko made in germany NIEwiem u mnie to chyba jush piasta siedzi

-----------------
Tazz, Wilk
Kopciuch Kombiak klasy E 2005r. 3.2 CDi
Kopciuch Kombiak klasy C 2003r. 2.2 CDi
Czerwony Gromiasty - KONIEC :(
Niebieski Gruzik MK4 - 2.0 150HP
Szybki Czarny Dachowiec 2.0 150KM

Jak używałem łożysk z CX-a to wyglądały podobnie. Teraz załozyłem SKF i chodzi jak należy. Kupiłem ja za 79zł. Co do pudełek to pudełko było ich własne.

boshe nastepny wydatek

Cytat:
2005-05-02 15:32:42, Shaq27 pisze:
Jak używałem łożysk z CX-a to wyglądały podobnie. Teraz załozyłem SKF i chodzi jak należy. Kupiłem ja za 79zł. Co do pudełek to pudełko było ich własne.

niop, potwierdzam, łożyska za 60 zł to można sobie w buty wsadzić
skf z doświadczenia wiem że jest najlepszy

no i znalazl sie winowajca... pekniety pierscien ktory wchodzi w beben. Producent tych lozysk to 4MAX tak wiec odradzam no i panowie z inter-cars ...

I przy okazji... czy ta nakretka moze jeszcze byc uzyta ponownie czy kupic nowa ??

wg mnie to nakrętkę możesz założyć starą

a co do 4maxa to tak jak pisałem... chłam i tyle, niw warto na tym oszczędzać bo potem dwa razy trzeba tą samą robotę robić

A ja wymieniłem na jakieś zwyklaste za 55zybelków sztuka i hula wymieniać to trza umieć

Witam !
Czy przy wymianie sprawdziłeś gładź na powierzchni dzie pracuje uszczelniacz?-u mnie było to samo.
Mój "były" mechanik też wkładał mi jakieś badziewie, teraz wiem że tylko SKF (85 zł.) nawet w komplecie uszczelniacz ma nabity znaczek Forda...to coś znaczy.
Co do nakrętek...ta ze zdjęcia nie jest chyba nakrętką dzieloną.
Do 95 roku były Prawe i Lewe po 95 są tylko prawe dzielone lepiej dać nowe. Nakrętka Renówki nie nadaje się
A tak przy okazji - jakim momentem dokręcacie te nakrętki ?

ja obstawiam na wymiane nowej piasty i tyle mialem podobny problem tylko ze w przednim kole lozysko wytrzymalo 1 miesiac i wygladalo dokladnie jak na ponizszych fotkach zalozylem nowa piaste i problem sie skonczył ?

Ja wymieniałem łożyska z tyłu przy obu kołach i jedno mam SKF, a drugie Optimal. Jak na razie oba śmigają ładnie ale jedak pozostałbym przy SKF. A co do nakrętki to mam jedną nówkę dzieloną jak bys potrzebował. Jeszcze w opakowaniu. Dałem za nią 27 złociszy w ABSCar. W instrukcji wyczytałem, że tej nakretki można używać chyba max 5 razy, a potem należy ją wymienić.