| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-04-03 20:14:24 Kubeł zimnej wody ci wyleję
Ja też mam OC w linku i mam prawie 100 zł taniej na standardowej polisie. Dodatkowo wykupiłem sobie: Auto-szyby i Assistance24 kraj. Całkowity koszt ubezpieczenia to 533 zł |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2006-04-03 20:41:26
Miglanc - ale tu chodziło właśnie o zdobycie zniżek - z tym się liczyliśmy |
LOST ESPERO 2.0 CD POZNAŃ | 2006-04-03 20:42:11
sam się zastanawiam jak to u nich jest, kalkulator na stronie liczy co innego, a jak oni wyliczą to też wychodzi co innego, wydaje mi się że kluczem są tu te dodatkowe pytania zadawane podczas zawierania umowy: kolor, wiek auta, który właściciel, czu sprowadzone, ilu właścicieli za granicą, jaki przebieg roczny planujemy, gdzie auto stoi, czy były wykonywane prace blacharskie, no i oczywiście gdzie mieszkamy, ile lat mamy, kto będzie jeździł autem itp, itd, na tej podstawie ustalają swoje ryzyko i dopiero wyliczają stawkę Ja np mam autko sprowadzone 2 lata temu, 2 właściciel tutaj, w niemczech było ich kilku, kolor czarny, trzymane pod chmurką, lekko obtłuczone tu i ówdzie, rocznik 95, 2,0 bez gazu. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-04-03 20:48:47 Irek,napiszę ci tak:
Z Piotrkiem nie dyskutuj, bo to klubowy wkurwiacz i szyderca.Albo nauczysz się z nim żyć (tak jak z karaluchami, cz mrówkami faraona), albo idź od razu do kardiologa........albo do psychiatry |
LOST ESPERO 2.0 CD POZNAŃ | 2006-04-03 20:53:20
skoru lubi i musi... ale chyba przyznasz mi rację że to nie mój problem |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-04-03 20:56:07
No toście dowalili i wtopili kasę miglance. Zamiast sprawdzić/zapytać. Przy zakupie auta na współwłasność staż u ubezpieczyciela leci obydwu właścicielom. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-04-03 21:08:02
ja wlasnie ubezpieczam w warcie..AC 331zl 50% znizka OC okolo 1000zl..chyba 20% znizki..wartosc auta na polisie bedzie 6tys z malym hakiem |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-04-03 21:09:58
No coś za coś, nie ma czego przeżywać... ale wydawanie na OC kwoty równoważnej wartości auta (jeśli nie wyższej) jest delikatnie mówiąc bezsensowne. |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2006-04-03 21:17:30
Właśnie o to chodziło, żeby współwłaścieciel nic nie stracił |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-04-03 21:19:30
To rozumowanie przypomina mi rozumowanie mojej ś.p.teściowej. "Dziecko (to do mojej żony), nie jeździj sama autem, bo wypadki są". |
LOST ESPERO 2.0 CD POZNAŃ | 2006-04-03 21:23:21
masz rację, zawsze pozostaje rower lub komunikacja miejska u każdego ubezpieczyciela jeśli wpiszemy jako współwłaściciela kogoś kto ma krótki staż posiadania prawa jazdy do tego jest osobą młodą (najczęściej do 24 lat) mamy automatycznie dopisaną zwyżkę chyba najlepszym rozwiązeniem jest kupienie po zrobieniu prawka komarka za przysłowiową flaszkę i wykupienie OC, zniżki lecą |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-04-03 21:29:11
Niby tak. Ale mając na wejściu 60% zniżki ile jest tej zwyżki, a co wtedy jak obydwa auta ubezpieczone są u różnych ubezpieczycieli (jak w moim wypadku - ojciec PZU - 60% zniżki, ja L4 - 60% zniżki). |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2006-04-04 09:07:42 Zanim jeszcze dorobiłem się swojej własnej pelnej zniżki miałem ubezpieczony samochód jako współwłaściciel z ojcem.
Zaliczyłem "dzwona" (kilka samochodów w tym uczestniczyło), zabrali 10% z ubezpieczenia tego konkretnego samochodu , bez zmian u pozostałych. Ja miałem w Link4 , ojciec w PZU. Dzwoniłem później do L4 zapytac jak to jest, zakładając że mam kilka samochodów, wszystkie np. ubezpieczam u nich z 60% znizką i różnymi współwłaścicielami, jednym z samochodów zaliczam "dzwona" z własnej winy to czy wtedy trace znizki na wszystkie czy tylko na ten jeden? Ku mojemu zaskoczeniu powiedzieli że tylko na ten jeden. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-04-04 11:19:16
To samo usłyszałem w pzu i u brokera. Jeśli współwłaściciel zrobi szkodę, to inni współwłaściciele zachowują zniżki. Nie wiem czy to wewnętrzne regulaminy to dyktują, czy może ustawa. Prosimy o opinie osób obeznanych w temacie (są takowe na forum) |
cezariusz Klubowy Weteran AUDI A6 Lublin | 2006-04-04 11:41:51 to wyglada tak
jesli masz 3 samochody w jednej firmie i jestes wspolwlascicielem tych samochodow z ta sama osoba to w przypadku szkody znizki sa zabierane ze wszystkich pojazdow jesli pojazdy sa ubezpieczone w roznych firmach to tylko w tej w ktorej jest zgloszona szkoda(bedzie tak poki nie zacznie naprawde dzialac CEPIK-ale to spiewka przyszlosci) natomiast jesli sa 3 pojazdy w jednej firmie a kady z innym wspolwlascicielem to wtedy zabiera sie znizke tylko z samochodu na ktorym byla szkoda DeeJay faktycznie dales ciala trzeba bylo wziac zaswiadczenie z firmy w ktorej tescio ma 60% znizki zarejestrowac poldka na Caroline i tescia i ubezpieczyc poldka w firmie innej niz tescio i macie 60% znizki i Caroline naliczaja sie znizki ale to nic straconego Caroline robi darowizne na rzecz tescia,przy tej wartosci samochodu jest to bez podatku, wydzial komunikacji dopisuje tescia do dowodu , z dowodem i zaswiadczeniem idziecie do firmy ubezpieczeniowej i od nastepnego ubezpieczenia skladka bedzie naliczana ze znizka tescia |