Automat

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie!
Właśnie zakupiłem Senatora B 3.0 24V z automatem!
Ponieważ nigdy nie miałem automatu, a tym bardziej nie jeździłem takowym, prosiłbym o kilka wskazówek na temat eksploatacji, oraz poruszania się nim! Np. kiedy jeździ się na 1,2,3,D kiedy wciskać S, oraz co to jest ta śnieżynka, której nie mogę włączyć!

rozumiem euforię ale jest coś takiego jak archiwum.
było o automatach wiele razy , wiele wątków, wiele tematów, bardzo dużo informacji.
użyj wyszukiwarki a doznasz olśnienia

wrzucasz D i jedziesz. śnieżynka działa tylko na D do 60km/h.

S wciskasz jak zamierzasz gwałtowniej wyprzedzać.

123 przydaje się do ciągnięcia przyczepek albo w górzystym terenie, chciażby w górach ja jezdze na S

pilnuj oleju i zmien filtr

Ja to bym chętnie pojeździł automatem. Za stary i za wygodny już chyba jestem na machanie tym kijkiem.
Można zmienić skrzynię manualną na automat? Ile takowa kosztuje (używka)?

1. "S" to nic więcej jak zwiększenie granicy zmiany biegu na wyższy; zamiast zmiany biegu przy 5500tyś/min zmieni ci przed "czerwona" granicą. Osobiście wciskam "S" przy powaznieszym wyprzedzaniu.
2. 123 - tak jak pisze OpelOmega; jeśli zawiesi ci sie automat na D możesz używać tych biegów jak pseudo manuala (awaryjnie)
3. jak masz dobra ilość oleju w skrzyni i nie zuzytą to nie masz się co martwić; ahm - automat nie lubi gwałtownej zmiany biegó, tyk tyk tyk - po kolei a nie jak Hołek
miłej jazdy

O taką odpowiedź mi codiło!
Dzięki chłopaki, wiedziałem że na Was można liczyć!

Dobre dzis właśnie rozmawiałem z Markiecaramba na temat śnieżynek w automacie , standartowe pytanie świeżo upieczonego posiadacza aftomata.
Uważaj kolego na taki dziwny układ scalony, który jak sie nagrzeje to nie pozwala odaplić auta, zręsztą się dowiesz jak nie odpalisz.

[ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2006-04-05 23:35:27 ]

Jedna z opcji "śnieżynki":

po wciśnięciu powoduje delikatny opad śniegu w kabinie
(opcja tylko z klimą)

a ja juz sobie inaczej poradziłem z odpalaniem