żaróweczki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem z esperakiem slabo mi swiecą światla z przodu.chcialem zmienic na biale i nie wiem jakie to mają być?? H4 H7 czy inne.prosze o pomoc.dzieki <br> <br><font size="1">[ wiadomość edytowana przez: cezariusz dnia 2006-02-19 15:17:29 ]</font> <br><font size="1">[ powód edycji: byk ortograficzny ]</font>

[ wiadomość edytowana przez: honzik dnia 2006-04-09 16:24:59 ]

Niestety czegoś takiego jak
Cytat:
żaruweczki

w Esperaku nie znajdziesz
Ale jeżeli chodzi żaróweczki, to w reflektorach są H1 (12V 50W)

w światłach mijania i drogowych są żarówki H1
w przednich przeciwmgielnych są H3
a chcesz poprawić efektywność świecenia to poszukaj na forum [wyszukiwarka] montażu dodatkowego przekaźnika do świateł autorstwa najprawdopodobniej niejakiego Kisztana

pozdrawiam

popraw byka

a co do żarówek to mamy H1....

jeżeli masz zasyfione lustra to polecam ich czyszczenie....

co do samych żarówek to najlepiej kupić Philips Blue Vision lub Nightguide.. te drugie wg opinii 2ch osób z klubu świeca jeszcze lepiej od BV.......

chyba że chcesz tanio... ale już gorzej to kup tungsram megalight +50%

a jak masz chęci to na początek załóż przekaźniki wtedy wzrośnie napięcie na żarówce na takie jak powinno być i w efekcie światełka będą jaśniej świecić...

pozdro

Cytat:
2006-02-19 14:11:31, Kolber7 pisze:
co do samych żarówek to najlepiej kupić Philips Blue Vision lub Nightguide.. te drugie wg opinii 2ch osób z klubu świeca jeszcze lepiej od BV.......

Zeby widziec, a nie szpanowac niebieskawym kolorkiem kup sobie te Nightguide, albo najlepiej Osram SilverStar +50%.

I faktycznie, jak masz zasyfione reflektory to je chociaz wyplucz.

Cytat:
2006-02-19 14:08:27, Amissu pisze:
.."poszukaj na forum [wyszukiwarka] montażu dodatkowego przekaźnika do świateł autorstwa najprawdopodobniej niejakiego Kisztana ..."

A może Asterix-a ?? ...nie ma tego czasem w dziale Porady ??

Poszukaj w archiwum ten temat był poruszany tyle razy, że głowa boli

sie podepne bo dostałem opie***ol za niepotrzebny nowy temat...

witam!

z tego co wyczytałem to B.dobre są philipsy vision plus, lub blue vision, ale równierz Osramy Silverstar ALE
znalazłem coś takiego:

test auto świat

i z testu wynika że pomiędzy żarówkami:
OSRAM SILVERSTAR
OSRAM BILUX
PHILIPS VISION PLUS
GENERAL ELECTRIC

różnica w wynikach jest minimalna a ceny dość różne...
philipsy są troche drogie, bardziej bym poszedł w srone Osramów silverstar, ale te biluxy też wypadły całkiem nieźle a cena niecałych 12 złotych za sztuke jest dla mnie bardzo satysfakcjonująca.... co sądzicie o tych BILUXach ?!?!?!?! ewentualie o tych General Electric...

zależy mi na dobrych światłach i chce takie co świecą mocniej (+50%) czy te biluxy też są mocniejsze (bo z tego co rozumiem to silverstary są mocniejsze od standardowych....) to samo jeśli chodzi o General electric....

będę wdzięczny za wszelkie spostrzeżenia i uwagi. mam nadzieje na sporo odpowiedzi....

pzdro 4 all!!!

Cytat:
2006-02-20 19:59:27, Dedis pisze:
będę wdzięczny za wszelkie spostrzeżenia i uwagi. mam nadzieje na sporo odpowiedzi....

Nie wiem czy ktoś testował wszystkie z czterech żarówek, tak, że zdaj się na test AŚ... albo olej to i kup pierwsze z brzegu.

Cytat:
2006-02-20 19:59:27, Dedis pisze:.....
różnica w wynikach jest minimalna a ceny dość różne...
philipsy są troche drogie, bardziej bym poszedł w srone Osramów silverstar,
ale te biluxy też wypadły całkiem nieźle a cena niecałych 12 złotych za sztuke jest dla mnie bardzo satysfakcjonująca....
co sądzicie o tych BILUXach ?!?!?!?!
ewentualie o tych General Electric...
zależy mi na dobrych światłach i chce takie co świecą mocniej (+50%) ....

Nie sugeruj się tymi cenami z AŚ, ja za te PHILIPSY zapłaciłem 45zł za 2szt.
Mam je od 1,5 roku i jest OK.
Moim zdaniem różnica pomiedzy tymi Philips'ami (+50%) a Osram'ami (+50%) jest niezauważalna, kup te które będą tańsze.
Warto zastanowić się jeszcze nad przekaźnikami i sprawdzeniu odbłyśników.

Ja powiem tak:
odbłyśniki wypłukane, przekaźniki założone, Tungsram +50% założone i po pół roku jazdy stwierdzam, że mijania nadal są H****e. Konstrukcja reflektorów to w Espero tragedia niestety
W porównaniu z nowym nabytkiem (czyt. żonowozem), czyli Fiestą z `96 roku światła w Espero to MEGA TRAGEDIA....niestety

Kurna....czemu to Espero takie długie ?? . Gdydy było chociaż 0,5 metra krótsze to śmigałbym sobie teraz Fieściną (1,25 16V +klima ). A tak to żonka uparcie twierdzi, ze dla niej Espero jest za dłuuugie i za nic nie da sie przekonać na zamianę .

aha. cenna uwaga z tymi cenami
musze poskakać po sklepach...
czyli z tego co rozumiem kisztan masz na mysli PHILIPS VISION PLUS i OSRAM SILVERSTAR ....? że różnica jest niezaóważalna...

a miał ktoś któreś z nich i te tańsze OSRAMY BILUX??? są dużo gorsze od SILVERSTAR...???

pzdro!

Cytat:
2006-02-21 16:15:40, Dedis pisze:
a miał ktoś któreś z nich i te tańsze OSRAMY BILUX??? są dużo gorsze od SILVERSTAR...??? pzdro!

Tak. Ja kupiłem wszystkie które wymieniłeś, wpakowałem w ten interes 300 zł, pocharatałem łapska podczas wymiany, wymyłem lampy i przeprowadzałem gruntowne testy... ale zapomniałem zapisać wyników i nie pamiętam co z tego wyszło

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2006-02-22 07:56:02 ]

zna ktos może ze śląska jakiś tani sklep motoryzacyjny w którym można kupic tanio takie rzeczy jak właśnie żarówki...???? mam na myśli okolice Chorzowa... ew. Katowice/Bytom...

pzdr!

Cytat:
2006-02-25 09:36:30, Dedis pisze:
zna ktos może ze śląska jakiś tani sklep motoryzacyjny w którym można kupic tanio takie rzeczy jak właśnie żarówki...????

To zależy ile km jesteś w stanie przejechać, aby zaoszczędzić 5 czy 10 zł?

Cytat:
2006-02-25 10:56:25, piotr_ek pisze:
To zależy ile km jesteś w stanie przejechać, aby zaoszczędzić 5 czy 10 zł?

no wiesz jeśli jest gdzieś w okolicy jakiś tani sklep to moge przy okazji wpaść bo części bo jestem non stop w drodze to mi to nie robi problemu...

chodzi mi o okolice... na przyszłość sie przyda...

pzdr

Zobacz na allegro, jedziesz, widzisz, wstąp, zapytaj. Nic prostszego.

Cytat:
2006-02-25 14:33:18, piotr_ek pisze:
Zobacz na allegro, jedziesz, widzisz, wstąp, zapytaj. Nic prostszego.

wiesz... tyle to ja wiem... aż taki głupi nie jestem :]....
na allegro najtaniej znalazłem 18 zyla za sztuke OSRAM SILVERSTAR...

pzdr!

Cytat:
2006-02-25 17:49:16, Dedis pisze:
wiesz... tyle to ja wiem... aż taki głupi nie jestem :].... na allegro najtaniej znalazłem 18 zyla za sztuke OSRAM SILVERSTAR... pzdr!

TANIO!... w hurcie kosztują 20zł brutto /1 szt. (Inter Cars)
Co do sklepów to niestety nie znam w Chorzowie nic z taką ofertą i dobrymi cenami
W Katowicach jest hurtownia źródeł światła Wojnarowscy ( mają Philipsa, Osram i Tungsram w pełnej ofercie) ...znajdź ich w necie bo nie wiem czy można kupić tam "detalicznie"
W Sosnowcu jest Inter Cars ...jak potrzebujesz to pogadaj z Krzychem_ch bo tam bywa.

a ja jednak bede sie upieral ze najrozsadniejszym i najskuteczniejszym sposobem poprawienia efektywnosci lamp jest wsadzenie zarowek 80 albo 100W..zaden diagnosta ani policjant sie nie przyczepi bo przy naszych lampach nie widac tego tak bardzo a gadanie o odblysnikach do mnie nie trafia..sam przez rok jezdzilem na setkach i jakos zadnego zmatowienia nie zauwazylem