| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-04-06 20:19:26 Przykra sprawa .
Wyrazy współczucia. Szkodę całkowitą masz jak w banku. (w przypadku AC wystarczy, że wartość szkody > OIDP 70% wartości pojazdu). Więc na bank będą próbowali doprowadzić szkodę do tych magicznych 70%, zaś wartość wraku wycenić jak najwyżej i wypłacić różnicę (o ile jakakolwiek zostanie). PZU czasami daje się namówić na odkupienie wraka. Inne firmy raczej nie. Pozostaje Ci pisanie kolejnych odwołań. w ostateczności sąd. Są też firmy pomagające zwiększyć wartość odszkodowania. A wrak możesz zostawić na swoje potrzeby (jeżeli faktycznie kupisz następnego esperaka), sprzedać w całości (rozwiązanie chyba najgorsze) albo stracić trochę czasu, porozkręcać wraka i opchnąć części na allegro. Aha. Może miałeś NW? wykorzystaj to. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-04-06 21:22:46 eh..ja mam to samo..tylko ze ze skuterem..wlasnie debatuje z cezariuszem
sytuacja jest nastepujaca..mam skuter ktory ma tydzien czasu i przebie 200km..noofka sztuka jednym slowem..ale skuter mial dzwona a ja razem z nim w niedziele..nic mi sie nie stalo i ogolnie nie ma wielkich strat..teoretycznie..skuter ma byc naprawiany z OC sprawcy czyli kolesia w xsarze picasso i tu jest problem
bo czekam wlasnie na dokument ze szczegolami wyceny szkody ale juz wiem ze orzekli szkode calkowita..czyli wartosc naprawy przekracza wg nich 70% wartosci pojazdu sprzed kolizji..w tym wypadku chodzi o 70% kwoty z faktury bo pojazd jest nowy..no i teraz to czego sie boje to to ze orzekna ze koszt naprawy to np 3500 ale wartosc pozostalosci to 3000zl czyli wyplaca mi roznice 4500-3000 =1500 co jest ewidentnie za malo na naprawe skuter kwalifikuje sie do naprawy bo to sa tak naprawde ryski na plastikach i uszkodzony widelce ktory caly z wymiana kosztuje okolo 1000zl..geometria ramy i caly uklad jezdny lacznie z silnikiem i kolami jest nienaruszony..reasumujac skuterowi potrzebny jest lifting..czekam cierpliwie do wtorku na wycene ale chodze caly wkurwiony bo niewiedza jest gorsza nawet od najgorszej wiedzy |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-04-06 21:32:48
Próg 70% dotyczy TYLKO odpowiedzialnościu z tytułu AC. Jeżeli naprawa idzie z OC to nie ma mowy o żadnych 70% |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-04-06 21:38:21
na razie cierpliwie czekam na stanowisko PZU na pismie ale juz sie boje
|
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-04-06 21:44:47
Gratulacje! Pozbyłeś się złoma bez konieczności ogłaszania się, czy też jeżdżenia po giełdach. |
Karol13 Member Klubu Espero Viper 126p/Megane I ... Poznań | 2006-04-06 22:15:36
czegoś nie rozumiem, jak dostałeś w bok to nie była Twoja wina wiec nie powinno isc z twojego AC tylko z OC sprawcy, chyba ze była to Twoja wina to co innego
Współczóje |
AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2006-04-06 23:37:43 Przy wymuszeniu pierwszeństwa na lewoskręcie, czy przejeździe przez drogę główną na wprost masz skasowany bok, a wina jest Twoja. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-04-07 16:42:12
ale 100km/h wiec niby gdzie? na autostradzie? tam nie ma lewoskretnych albo przejazdow bez sygnalizacji... predkosc za duza wiec chyba poza miastem jak juz... dziwne. |
Taurus Konin | 2006-04-07 17:51:35 Dostałem w mieście czyli nie było można jechać szybciej niż 50 km/h gdyby jechał do 70 km/h też bym nic do gościa nie miał ale tego że mnie prawie dobił ok 100 km/h to już mam powody aby upominać się o współwinę.
Powiem krótko zobaczcie foty na allegro: http://www.allegro.pl/item97074695_rozbite_espero_sprzedam.html bo nie wiem co z autem zrobić. Dodam że odrzuciło mnie o ok 30 metrów w czasie tego ato obróciło się o 540 stopni przeleciało skosem przez 3 pasy do tyłu i zatrzymało się na drzewie z taką siłą że sami widzicie przód pojazdu jak wygląda. Gdyby nie drzewo to jak daleko bym leciał nie wiem
[ wiadomość edytowana przez: Taurus dnia 2006-04-07 17:54:11 ] |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-04-07 18:34:08
ale nie wiem o jakiej wspolwinie mowisz? jak rozumiem byla na miejscu policja i zostalo wydane orzeczenie? jak ono brzmi? czy policja orzekla wspolwine? czy przyjales mandat? |
Taurus Konin | 2006-04-08 13:13:28 Była policja nie dostałem mandatu sprawa jest komuś przydzielona więc będą wszystkich jeszcze wzywać.
PS. obyś miał rację aby wrak był wyceniony jak najniżej i reszta do ręki to by mi odpowiadało |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-04-08 14:14:19 hmmm to sie pluc nalezy, nie miales obowiazku domyslac sie ze koles pruje 100km/h.
wina jest jego i tyle, leci z OC kolesia. |
netpro Nubira 1,6 SX (sedan) Jelenia Góra | 2006-04-08 14:29:44
a w zyciu
1. jestes kierowca i to Ty oceniasz sytuacje na drodze 2. Wymusil i tyle 3. Jesli nie mierzyli drogi hamowania od razu to teraz jest lipa 4. Kiedys w nocy scinalem zakret i uderzylem czolowo w goscia co jechal bez swiatel, wina byla moja i tyle, nie bylo tlumaczenia sie ze jechal bez swiatel, bylem na jego pasie i juz. To samo tutaj, on jechal, a Ty mu wyjechales. TO z jaka predkosci, w pasach czy bez, itd nie ma znaczenia. Chyba ze zmierzyli droge hamowania to moze on tez cos dostanie, bo nie sadze zeby ktokolwiek bawil sie w obliczanie sily zgniotu, bo tu uwarunkowan jest wiele. gdybys sprzedawal czesci to daj znac, cos bym wybral. [ wiadomość edytowana przez: netpro dnia 2006-04-08 14:33:05 ] |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-04-08 14:33:32 dziwne, kumpel w zime sprawe mial, w sumie zgarnal laske z pasa obok ale wine okreslono po jej stronie a czemu.... bo nie miala obowiazkowo zapalonych swiatel i kumpel sie tlumaczyl ze jej nie widzial |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-04-08 19:03:04 anyway..to wszystko bez znaczenia..nawet jesli orzekna wspolwine to i tak twoj samochod idzie z twojego AC najwyzej jego samochod niebedzie robiony z twojego OC..bo nie ma mowy o tym zeby orzekli ze wina byla tylko jego a tylko w takiej sytuacji naprawa bylaby z jego OC..wiec ta dyskusja jest bezprzedmiotowa..nawazniejsza jest teraz wycena wraku przez zaklad ubezpiczen i wysokosc twojego oszkodowania w kazdym razie ja sie ciesze ze mam AC szczegolnie ze w tym roku place za to 331zl![]() |
Taurus Konin | 2006-04-09 14:28:05 Gdyby ktoś coś z potrzebował z tego Esperaka to po prostu piszcie.
No i za ile by was to interesowało
Facet u którego auto stoi gadał że jeszcze się z nim dogadam no i co bym chciał to będę mógł wykręcić. Tyle że bym musiał ciutek wcześniej wiedzieć co mieć na uwadze. Pozdrawiam all i życzę więcej farta na drodze |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-04-09 15:02:39 tak czy owak jak juz dostaniesz wycene od ubezpieczyciela i propozycje odszkodowania to sie pochwal..zobaczymy czy warto sie odwolywac ale moim zdaniem jesli wycenia ci wrak na wiecej niz 1000zl to bedzie zlodziejstwo |