Jak sie ma klamanie predkosciomierza do przebytej drogi?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No panoce mam takie pytanko ktore mnie dreczy od wczoraj....otoz gdy ja mam na budziku 90km/h jest faktycznie 100/h (sprawdzone z Scenicem RX4 z komputerowym predkosciomierzem wiec blad=0%). i Teraz pytanie, czy przejezdzajac wg. budki 100 km przejezam 110? czy tez predkosciomierz a kilometry przejechane sa osobno i niewplywaja na siebie?

moje zestawienie

skrzynie biegow ST 82 rok

linka EL

budka CC 900..

To że szybkościomierz jest elektroniczny nie oznacza że błąd = 0%
wystarczy zmienić koła.

linka nie ma nic do rzeczy.
Licznik prawdopodobnie jest w tym samym standardzie co maluchowski 1 obrót = 1 metr.

Pytanie jakie masz koła. Jeśli zaniżone wskazania są spowodowane kołami to przejeżdżasz wiecej.

no atski 13 cali, wiec i dlatego tarcza jest do 160 (wnioskowalem ze skoro cc ma 13 to i ja majac 13 bede mial dobry pomiar). co do RX4, na pewno wszytsko jest tak jak ma byc...tatko by se niedał zmienic felg

A jaka opona ?? to że CC ma 13 nic wnosi bo istotne jest przełożenie w przekładni głównej i napędu szybkościomierza.

no wiec zatem 165/55 i jak?

Nie powinien zaniżać. Przy takiej oponie powinno byc ok.
Stawiam na to że raczej w renaulcie zawyża.

"Od 1991 roku obowiązuje dyrektywa Unii Europejskiej EU - Ratsrichtlinie 75/443,
według której dopuszcza się liniowy przyrost błędu prędkościomierza:
delta V =0,1 V + 4 km/h
Od tego roku we wszystkich samochodach dopuszczonych do ruchu wskazania prędkościomierza
powinny wynosić:
Rzeczywista prędkość jazdy w km/h 30, 60, 120, 180, 240
Maksymalne dopuszczalne wskazanie prędkościomierza
w km/h
37, 70, 136, 202, 268
Zużycie opony 3 mm daje zwiększenie wskazania o ok. 1%."

A jeśli nie to zaniża licznik wtedy drogomierz pokazuje dobrze. Najprostsza metoda sprawdzenia jest wg. słupków hektametrowych przejazd 10 słupków (1km) i pomiar czasu stoperem.

jak bedziesz kiedys jechal i zauwarzysz paly z radarem to sie zatrzym piogadaj i popros ze pojedziesz 60 i niech cie zmierza czy dobrze pokazuje. mozesz nawet 100 jak sie dogadasz

Cytat:
2006-04-12 00:56:46, comar pisze:
jak bedziesz kiedys jechal i zauwarzysz paly z radarem to sie zatrzym piogadaj i popros ze pojedziesz 60 i niech cie zmierza czy dobrze pokazuje. mozesz nawet 100 jak sie dogadasz

taaaa, a minute po pomiarze stracisz DR za "cos tam..."

Cytat:
2006-04-12 11:09:20, CarvMachine pisze:
taaaa, a minute po pomiarze stracisz DR za "cos tam..."

i zapłacisz mandat za przekroczenie 50km/h

co do licznika z cc tego do 160 u mnie pokzawyał dokładnie o 10% mniej, oponki były różne, od 12" po 13" z różnymi rozmiarami, ogólnie przez zmiane opon max odchylenie w malcu wynosi ok5% testowane. Oczywiście mówie tu o seri 12" 13" 135/70 145/70 155/65. Najprościej to wegług obrotów silnika, wtedy wszystko jasne, jest strona do przeliczania prędkości obrotowej silnika do prędkości samochodu uwzględniające różne koła.

Ja powiem tak:faktem jest,ze po zmianie licznika na CC w polaczeniu z seria skrzynia licznik ten zaniza.Tak jak pat pisal jest to ok.10km/h z felgami 13' tylko niepamietam z jakimi oponami.
Ktos na forum zapodawal linka ze strona czy z programem przeznaczonym to wyliczania tych predkosci rzeczywistych. Ja sie w nim bawilem i przy mojej konfuguracji opon z felgami wychodzilo juz ok.4km/h błędu. Ktos pisal tez,ze licznik z CC ma inna przekladnie slimakowa i rowniez mu o 10km/h klamalo.

przelicznik srednic opon

fajny kalkulator
dla milosnikow tjuninkowania srednic kol

stronka chyba bardzo znana do przeliczania

gps rulez

mi zaniza przy 90 mam troszeczke ponad 100 przy 110 wyprzedzałem kumpla ktory jechał swiftem i miał 125

koła 12" 135/80 licznik seria

co ciekawssze przy 50 nie oszukuje

Ja mam troche inny problem: mam kapliczke wyskalowana w MPH i nie wiem czy drogomierz tez pokazuje mile czy tez kilometry? Pytalem paru osob i zdania sa podzielone...

polecam sprawdzic sobie predkosciomierz wedlug tabelki umieszczonej w ksiazce S.Zasady "Szybkosc Bezpieczna". mysle ze jest to najlepszy sposob skorygowania predkosciomierza

reasumujac prosilbym o odpowiedz na moje pytanie skoro przeklamuje na predkosci o 10 hm na plus, to czy na calym przebiegu tez?