MotoNews.pl
2 [126FL] Zapłon - problemy z ustawieniem (141743/0) - NT

[126FL] Zapłon - problemy z ustawieniem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam taki przypadek - głowica była zdejmowana planowana 2 mm - zaworki docierane - potem montaż ustawianie zaworków - gaźniczek założony aparat zaplonowy i regulacja kąta wyprzedzenia zaplonu na 0º (tak by tylko odpalił) potem aparat zapłonowy przy użyciu kontrolki - nowe świece.

Miałem choelrne problemy z ustawieniem zapłonu ale po 3 dniach udało mi się kiedy użyłem kontrolki.
Odpalił na ssaniu chodził równo - przy wolnych obrotach tak samo - nie gazowałem bo było późno.

Dzisiaj odpaliłem chdozi dobrze ale przy przegazowaniu dusi się (wiadomo przez ustawienie kąta) wieć wyprowadziłem i chciałem usatwić na 7º. 8º.
Włożyłem sportowy filtr (ale to nie ma większego znaczenia) kontrolkę wrzuciłem ustawiłem i już nie zapalił :/
Kombinowałem potem z innymi ustawieniami - z powrotem na 0º i tak samo - czyszcze swiece bo sie zalały i dupa :/ [nerwy biorą górę]

Kombinowałem z ustawieniem przerwy pomiedzy młoteczkiem a kowadełkiem w aparacie ale tylko jeszcze bardziej rozstroiłem - a nie ma danych ile powinna wynosić przerwa :/

Prosił bym o pomoc i wszelkie wskazówki bo męcze sie z tym i już po mału wysiadam a znajomy mój elektryk jest poza miastem i nie mam jak się poradzić :/

[ wiadomość edytowana przez: lukaszc dnia 2006-04-06 23:26:32 ]
[ powód edycji: szkoda że tu tak mało siedze !!! ]

[ wiadomość edytowana przez: Nullatur dnia 2006-04-06 23:29:29 ]

Odstęp styków przerywacza 0,47-0,53mm.
Po ustawieniu odstępu trzeba ustawić kat wyprzedzenia.
Być może popełniłes bład ustawiając kąt na żarowkę.
Upewnij się sprawdzając czy iskra powstaje we właściwym miejscu.

Dzięki.
Ale we właściwym miejscu tz gdzie ? Bo aparat 2x podaje iskre i zawsze na tą pierwsza iskrę ustawiałem.
Dzisiaj jeszcze zobacze - ustawie przerwe kąt i dopiero.

Pozdrawiam.

Ja bym radzil to zrobic tak: ustawic ZZ w pierwszym cylindrze, wyjac aparat,, ustawic rozwarcie styków i go wlożyc. Pozniej juz ustawiac na zarowke a na koniec doregulowac na lampe a jeszcze lepiej na ucho.

Cytat:
2006-04-07 17:39:06, Nullatur pisze:
Dzięki. Ale we właściwym miejscu tz gdzie ? Bo aparat 2x podaje iskre i zawsze na tą pierwsza iskrę ustawiałem. Dzisiaj jeszcze zobacze - ustawie przerwe kąt i dopiero. Pozdrawiam.

Jesli nie masz rozdzielacza zaplonu to nie ma znaczenia, iskra jest na kazdym cylindrze nie wazne czy jest sprezanie czy wydech.

Ustaw wal na 10st przed GMP (czyli tak jak ma wystepowac zaplon) w tym momencie platyny w aparacie powinny sie _otwierac_.

Najprościej tłumaczac :
Kręć kołem pasowym zgodnie z ruchem wskazówek zegara i znak na kole pasowym w chwili przeskoku iskry ma sie pokryć z pierwszą kreską (10 stopni) na która najedzie znak na kole.
Jesli kresek jest pięć to nastepna to 7,5 stopnia a ostatnia (strzałka) to GMP (zero stopni).