Dziwny problem z szarpaniem na 1-ce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam...

Od jakiegoś czasu występuje u mnie taki problem...

otóż jak dużo pojeżdże, szczególnie w ruchu miejskim, to po pewnym czasie przy ruszaniu na jedynce szarpie całym autem, na dwójce i dalej już tego nie ma....
czasem uda sie na półsprzęgle ruszyć bez szarpania..... a czasem nawet to nie pomaga....
występuje tylko przy ruszaniu......

nie wiem czy dobrze obstawiam, że to może być sprzęgło???

Rok temu w maju zmieniałem całe kompletne sprzęgło..... zrobione jest ok 40-50 kkm na nim....

sprzegło to Valeo......

czytając archiwum... napotkałem sie też z podobnymi zjawiskami występującymi przy uszkodzonym parowniku....

nie znam sie na gazie... nie sprawdzałem też czy szarpie przy ruszaniu na benzynie...... ale czy to może mieć jakikolwiek związek z moim problemem???

z góry dzięki za sugestie....

pozdro

miewalem rano przez zime czasami i powod okazal sie prowizoryczny - chodzilem bez kalesonow, zimno mi bylo i noga mi latala

Witam

Mam podobny problem, niewiem jak tobie Kolber7 ale mi to sie cała

buda trzęsie przy ruszaniu , co do mojego sprzegła to niemam

pewnosci bo poprzedniwłaściciel cos w nim zeźbił ale co to niewiem

a wracajac do sedna sprawy to powiedziano mi ze to wina docisku,

i ze te szarpanie bedzie wystepowało jak sie bedzie na swiatłach

bądz w korku trzymało wciśnięte sprzęgło,

tak więc należy tego unikac

Tyle wiem a ile w tym prawdy...?

Cytat:
2006-04-10 19:34:16, Cwikus pisze:
miewalem rano przez zime czasami i powod okazal sie prowizoryczny - chodzilem bez kalesonow, zimno mi bylo i noga mi latala

hmmnnnn musze złożyć kalesony u sprawdzić

Cytat:
2006-04-10 19:49:37, Kula69 pisze:
Witam Mam podobny problem, niewiem jak tobie Kolber7 ale mi to sie cała buda trzęsie przy ruszaniu , co do mojego sprzegła to niemam pewnosci bo poprzedniwłaściciel cos w nim zeźbił ale co to niewiem a wracajac do sedna sprawy to powiedziano mi ze to wina docisku, i ze te szarpanie bedzie wystepowało jak sie bedzie na swiatłach bądz w korku trzymało wciśnięte sprzęgło, tak więc należy tego unikac Tyle wiem a ile w tym prawdy...?

dokładnie trzesię całym autem...

podobnie jkbyś ruszał na mokrym ze skręconymi kołami i stukały by przeguby.....

zjawisjo podobne do tego.....

w moim przypadku sprzęgło mam nowe.... a przynajmniej taki mam paragon i tak twierdził mechanior.....

pytanie czy coś zdziałam w ramach gwarancji???

bo rok jeszcze nie minął....

Wiesz może przez oszczędnosc mechanik nie zrobił Ci kompletnego sprzęgła tylko tarcze a teraz sypnoł sie docisk

a ja bym sprawdzil poduszki silnika

Wlasnie je zmienilem i widze róznice-wczesniej zeby ruszyc
bez szarpania musialem ruszac na półsprzegle-lub je długo trzymac
po wymianie poduszek ruszanie oraz zmiana biegów podczas jazdy
jest płynna

moze mechanik nie zmienił wszystkieg.... nie wykluczam....

ale policzył mi za całość....

Dziś jeździłem cały dzień i dziwnym trafem nie szarpało......

ale w sumie dużo po mieście nie podróżowałem ...

Cytat:
2006-04-11 20:02:51, tommi3737 pisze:
a ja bym sprawdzil poduszki silnika Wlasnie je zmienilem i widze róznice-wczesniej zeby ruszyc bez szarpania musialem ruszac na półsprzegle-lub je długo trzymac po wymianie poduszek ruszanie oraz zmiana biegów podczas jazdy jest płynna

tak, ale jakby to były poduszki to by szarpało non stop... a tak nie jest

Cytat:
2006-04-11 23:20:44, Kolber7 pisze:
tak, ale jakby to były poduszki to by szarpało non stop... a tak nie jest

ale zdecydowanie jest to najbardziej zauwazalne podczas ruszania a na pozostalych biegach to juz mógłbyś tego niezauwazyc
Mimo wszytsko sprawdz poduszki bo to zadna fatyga a moze to akurat jest przyczyna

jak to sprawdzić???