Proste pytania o prostą instalacje.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam kilka pytań dotyczących prostej instalacji. Mianowicie chcę zmienić podstawowe okablowanie do radia i głośniczków, bo to co mam w samochodzie nie jest zbyt ciekawe. A więc kilka pytań:
1. Czy kable o przekroju 3,31 mm kwadrat wystarczą do instalacji pod radio (bo radzą różnie, jedni 2,5 inni 4mm), bo takie akurat są na allegro, a nie mam za bardzo chęci biegania po sklepach elektrycznych.
2. Obecnie masa jest z karoserii i nie ma żadnych trzasków szumów itp., tak więc czy może być tak dalej. Dodam, że w przyszłości może dorzucę wzmacniacz, a wtedy raczej masę puszczę z karoserii (prostszy montaż), a słyszałem, że radio i wzmacniacz powinny mieć to samo żródło masy...
3. Jaki dać bezpiecznik jeżeli radio ma 15A, 10A wystarczy, bo pośrednich między 10 a 15 chyba za bardzo nie ma?!
4. Jakie kable pod przednie głośniczki (współosiowe Blaupunkt GTx 162, 40W RMS) 1mm czy może grubsze (np. 1,5mm) przekroju??

Na koniec: wiem, że instalacja nie jest najszczęśliwsza, ale każdy orze jak może i z różnych przyczyn na zmianę sprzętu narazie się nie zanosi, więc nie piszcie żeby wymienić na odseparowane itp., proszę o odpowiedzi na postawione przez mnie pytania.
Z góry dzięki za odpowiedzi

Widze ze zamierzasz kupowac kable na allegro, wiec z tego co wiem sa tam bardzo tanie zestawy okablowania do wzmacniacza za 25zł one super sie nadaja pod radio poniewaz do wiekszosci wzmacniaczy sa za cieńkie Mozesz to kupic lub podjechac do najblizszego sklepu car audio i kupic przewód na metry Mysle ze o grubosci 10AWG w zupełnosci wystarczy czyli taki w okolicach 4mm^2 Widze ze radio ma bezpiecznik 15A wiec to cos z nowszych a zarazem mocniejszych radioodbiornikow wiec przewody głosnikowe powinny byc stosunkowo grube zeby miec jak najmniejsze straty Mysle ze 1,5mm^2 byłołby w sam raz jezeli te przewody maja słuzyc tylko pod radio Co do bezpiecznika to proponuje dac jakis wiekszy, np 20 - 30A poniewaz bezpiecznik głowny nie ma na celu zabezpieczenia sprzetu przed spaleniem tylko Ciebie ale pamietaj ze suma wartosci zastosowanych bezpiecznikow nie moze byc wieksza niz połowa wartosci pradu rozruchu akumulatora

Radyjko to JVC KD-G 502. Prosucent podaje w instrukcji moc 19W RMS (przy THD nie większym niż 0.8%). Kable chciałem właśnie kupić na metry (są do kupienia o podanym przeze mnie przekroju na metry i dlatego pytam czy wystarczą). A z tym bezpiecznikiem to pytam, bo przeczytałem, że (przy wzmacniaczach) zabezpieczenie powinno być zawsze troche mniejsze od zabezpieczenia samego wzmacniacza. Więc jak to jest??

Ale z drugiej strony to może taki sposób z takim tanim zestawem byłby lepszy, bo za 25zł miałbym i kable zasilające i głośnikowe. Mam tylko jeszcze pytanie: jak to jest z tą masą (2 pytanie z pierwszego posta)?? I w tych tanich kablach jest złącze na bezpiecznik topikowy, czy to ma jakieś znaczenie w takiej instalacji?? Bo, o ile się orientuje, zwykle stosuje się bezpieczniki w oprawce.

Cytat:
2006-04-11 15:39:31, slimak39 pisze:
Radyjko to JVC KD-G 502.

J V C

rodzaj bezpiecznika nie odgrywa tu wiekszej roli ale oprawka to prawka mniejsza szansa na jego uszkodzenie i jakies"zanieczyszczenia" z zewnatrz gdy np cewka ma lekkie przebicie

no w takich zestawach to kable sa kiepskiej jakosci, o ile w pradowych to nie ma znaczenia o tyle w sygnałowych juz tak wiec proponowałbym i tak głosnikowe kupic osobno Co do masy to najlepiej jakby była pociągnieyta odrazu od akumulatora Jest to najlepsze rozwiazanie ale nie konieczne

Tu jest zestaw, w którym głośnikowy jest 2mm (zapewne nie najwyzszej jakości, ale i instalacja ma byc tylko pod radyjko), a prądowy 4mm (w opisie jest średnica, ale zapewne chodzi o przekrój). Coś takiego mogłoby być czy lepiej kupić kable na metry + oprawkę, bezpiecznik i kable głośnikowe (wtedy będzie drożej)??
http://www.allegro.pl/item96268288_zestawy_kabli_do_montazu_wzmacniacza_nowe_.html

Rozumiem, że masę do radia moge poprowadzić z akumulatora a ewentualnie do wzmacniacza w przyszłości będzie mogło być z karoserii tak?? Bo w warunkach domowych byłoby to dużo prostsze niż oba kable do akumulatora...

Mysle ze wystarcza Ja mam takie same a dokładnie Takie