Co to za wężyk ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Znajduję się pod chłodnicą, idzie do połowy jej a wychodzi od lewego nadkola ( dalej nie dotarłem ) dziś gdy zatankowałem paliwo pod korek to wyciekało z niego paliwo i dlatego w trasie zamiast gazu musiałem jechać na pb aby trochę wyjechac jej

Cytat:
2006-04-09 21:09:52, malin2 pisze:
Znajduję się pod chłodnicą, idzie do połowy jej a wychodzi od lewego nadkola ( dalej nie dotarłem ) dziś gdy zatankowałem paliwo pod korek to wyciekało z niego paliwo i dlatego w trasie zamiast gazu musiałem jechać na pb aby trochę wyjechac jej

to na bank wężyk od układu pochłaniacza par paliwa. Coś masz ewidentnie skopane.
Ze zbiornika paliwa idzie przewód który trafia do kanistra z węglem aktywowanym, w którym zatrzymywane są opary benzyny.
Kanister ma zawór sterowany podciśnieniem, który 'przewietrza' kanister a opary trafiają do kolektora dolotowego.
Wszystko po to, by auto spełniało normy ekologiczne, więc w sumie nie musisz nic naprawiać.

przewidywałem że jest to coś związane z paliwem bo palwo wyciekło z niego jak zatankowąłem za dużo. Wcześniej myślałem co to za przewód ale nic mnie nie nagliło

Jest to przewód powietrzny od pochłaniacza par paliwa. też tak miałem, ze ciekło tamtedy paliwo. W książce serwisowej piszą , ze w takim przypadku należy ten kanister wymienic na nowy , bo nie da sie tego rozebrac. No ale kosz tego to przeszło 100 zł , przynajmniej w Płocku , wiec ja od jakiegoś czasu mam go całkiem wyciągnietego z samochodu , a przewody pozaslepiane
Skutków ubocznych zadnych

i co jak wyjezdziles nadmiar paliwa to przestało sie lac

Po wyjechaniu nadmiaru Pb na razie nic mi nie cieknie, ale na 100% powiem jak wymienię chłodnicę na nową bo mi znowu 3 z kolei cieknie.

[ wiadomość edytowana przez: malin2 dnia 2006-04-13 15:06:36 ]