Rozrząd - przy jakim przebiegu zmieniać?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
pytanie dotyczy silnika 1,6 16V

Cytat:
2006-04-13 18:12:14, Oruniak pisze:
pytanie dotyczy silnika 1,6 16V

obecnie mam nakręcone 66tyś i zastanawiam sie kiedy to zrobić?
i z jakimi kosztami mam sie liczyć? jak może ktoś napisać, wiadomo komplet rozrządu u slawasa 330zł + robocizna jakies 140zł, ale czy coś jeszcze warto przy okazji zrobić??

Mi się obiło o uszy ,że wymiana jest co 90-100 tyś na oryginalnym rozrządzie.

Pozdrawiam

90kkm na oryginale (tyle zaleca ksiega)

ja wymieniam co 60kkm.. tak dla swietego spokoju

Cytat:
2006-04-13 19:32:16, retrospect pisze:
90kkm na oryginale (tyle zaleca ksiega) ja wymieniam co 60kkm.. tak dla swietego spokoju

n aorginale?????? a jak zastosujesz np contitech to mniej wytrzyma??????? ludzi enie oszukujcie się ze orginał jest najlepszy.
zamienniki ale pod warunkiem znanych marek!!!!!!!!!!!! ta sama jakoś ale cena znacznie mniejsza.

Lepiej tego nie odkładać. Ja wymieniałem 3 dni temu - ostatnio był wymieniany ok 80 tyś km temu:/ Jeszcze pare tygodni jazdy i mogło być pozamiatane... 2 rolki rozrządu były w rozsypce a ta największa kręciła się już ledwo... :/

Ja mam lekko popekany i teraz na dniach chyba bede wymieniał razem z simeringiem na wale i pompa wodna, olejem i paroma innymi rzeczami.

Cytat:
2006-04-13 21:02:47, Wytex pisze:
Lepiej tego nie odkładać. Ja wymieniałem 3 dni temu - ostatnio był wymieniany ok 80 tyś km temu:/ Jeszcze pare tygodni jazdy i mogło być pozamiatane... 2 rolki rozrządu były w rozsypce a ta największa kręciła się już ledwo... :/

wiesz ja kupiłem auto jak miało przebieg 55tyś ale nie jestem na 100% pewnie czy to nie 155tys, generalnie z książki serwisowej wynika ze jest to 55tys ale... no i nie wiem jak z rozrządem, a koszt takiej naprawy nie jest mały!!