Docisk sprzegla do 127

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wie ktos moze jaki docisk sprzegla podejdzie do 127 z tego co wiem to moze pasowac z Uno Pandy Seicento a nawet malucha tylko nie wiem czy z malana bedzie na tyle wytrzymale prosze o potwierdzenie

jak do 903 to z malucha daje rade jezdziłem na tarczy równiez z 1.5 roku i zadnych problemów wymieniłem przy okazji nie dlatego ze cos było nie tak

Do jakiego 127?

NIE Wrzucaj Sprzegła od malucha to nie prawda ze nic sie nie dzieje idz do sklepu i zamó sprzegło od Uniaka 900 bo tarcza od malucha różni sie tym ze niemasz tych spreżynek czyli tzw. tłumików dragan a i docisk od malucha jest słabszy niz w 900 wiem bo tez kiedys zmieniałem i jak kupiłem mojego to Fiata 127 900 pierwszy mój samochodzik to miałęm od malucha i wtedy zmieniałem bo sie kompletnie rozpadło najlepiej isc do sklepu albo z jakiegos rozbitka wycignac pasuje od Uniaka 900 na 100% a i w katalogu w sklepach motoryzacyjnych jest tez 127 900 i mozna takie sprzegło załatwic. Ja mam teraz 127 z silnikiem 1050 i miałem kłopot załatwic tarcze ale znalazłem goscia na allegro co miałn owe Angielskie tarcze pasuje załozyłem i autko smiga bez zadnych kłopotów.Pozdro

co mają spreżynki do docisku?
teoretyzując: skoro maluchowska tarcza jest bez sprężynek to nie tłumi pewnych krytycznych momentów - docisk powinien być wytrzymalszy - ale to nie prawda
na pewno nei jest bardziej wytrzymały - ale czy i jak dużo słabszy - tego nie wiem

tak czy owak ja mialem w maluchu docisk z 900 i 650 i polecam zdecydowanie z 900
wydaje mi sie ze większy moment przenosi (z racji tego że projektowany był do ciut większego silnika) - w każdym bądź razie na pewno jest "ostrzejszy"
teraz mam R4 i sprzęgło valeo do 900 i jest tak jak być powinno

układ przeniesienia napędu do F126 był projektowany na 80 Nm to pewno sprzęgło przenosi ciut mniej lecz będzie mieścic sie w zakresie 903 - zdaje sie 62 Nm

reasumując
900->650 jak najbardziej
650->900 można zastosować jako krótkotrwałą opcję

[ wiadomość edytowana przez: NAZIK dnia 2006-04-13 00:02:54 ]

Przede wszystkim w 900 byly dwa rodzaje sprzegla - 160mm i 170mm.Pierwsze to maluch , i jezeli kupisz docisk normalnej firmy to napewno bedzie ci dlugo sluzyl , drugi to cc900.

Zgadzam sie z kolegą o nicku "mysza 127" z tym ze były dwa rodzaje tarcz 160mm i 170mm ale nie zgadzam sie z tym ze maluchowskie sprzegło wytrzyma moze i wymiar 160 w 900 był taki sam zato do 900 robili z bardziej wytrzymalszego materiału wiem bo porównywałem bo mam u siebie stara tarcze od 900 czyli 160mm i jest bardziej ze tak powiem konkretniej zrobiona grubsza ciut i bardziej wytrzymalsza i to samo jest z dociskiem mówie wam ludzie ze docisk od malucha nie nadaje sie do 127 900 bo padnie, wiem bo jak zmieniałem w mojej pierwszej 7 sprzegło to poprzedni włascieciel załozył własnie do niego od malucha orginalne VALEO i padło ja założyłem później orginał do 900 i bardzo długo chodziło tak wiec lepiej założyc orginalne do 900 niz załozyc od malucha i po krótkim przebiegu znów rozbierac i sie grzebac a co zatym idzie strata kasy czasu itd.
ps. do kolegi o nicku "NAZIK" panie kolego najpierw opisałem tarcze sprzegła czym sie rózni a później opisałem docisk takze nie zadawaj głupich pytan typu" co maja spreżynki do docisku" bo jakbys poczytał dokładnie to co napisałem to bys takiego pytania na samym poczatku nie napisał.
POZDRO

autor wątku szukał wyjaśnień odnośnie docisku dlatego nie chcialem schodzić w bok
zgadzam sie ze tarcza jest grubsza i z miejsca widać ze maluchowskiej daleko do niej

odnośnie docisku, to ważyłem 903 i 652 i... o dziwo 903 był lżejszy i to prawie 200g! prawdopodobnie jest lepiej pomyślany i z lepszych materiałów wykonany (bo i droższy) a nie grubszy czy coś takiego
z kolei tarcza z wiadomych wzgledów jest cieższa ale to juz inna sprawa.

Ja w swoim 900 zalozylem uzywke docisk LUK (126p) i uzywke tarcze cc700 - przejechalo u mnie 50tys. i dalej chodzi .To ze sa roznice w wadze i wygladzie zalezy od wykonania ,materialow,producenta,kraju w ktorym zostalo wyprodukowane.Nie wierze w to ze do 127 jest jakies inne sprzeglo niz do 126 ,acz kolwiek nigdy sie tym nie interesowalem.To ze ma np inny numer katalogowy to w cale nie musi znaczyc ze jest inne , napewno bedzie inna cena