Gdzie przetoczyć tarcze na samochodzie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie szukam sprawdzonego warsztatu w Warszawie gdzie można przetoczyć tarcze bez ich demontażu. Z góry dzięki za pomoc.

pozdr
tomek

Nie rób tego w ten sposób! Zdejmij i przetocz na tokarce.

O ile się nie mylę kolega Arturo_Soda pisał kiedyś o dobrym warsztacie w Al. Krakowskiej. Również byłem zainteresowany tematem, ale nie miałem czasu się tym zająć. Uderz do niego bezpośrednio z tym pytaniem
Pozdr!

Cytat:
2006-04-20 15:03:11, MacTB pisze:
O ile się nie mylę kolega Arturo_Soda pisał kiedyś o dobrym warsztacie w Al. Krakowskiej. Również byłem zainteresowany tematem, ale nie miałem czasu się tym zająć. Uderz do niego bezpośrednio z tym pytaniem Pozdr!

Dokładnie, zgadza się, al. krakowska w stronę lotniska. to chyba jeszcze w raszynie.

Cytat:
2006-04-20 14:53:46, zubrzyk1 pisze:
Nie rób tego w ten sposób! Zdejmij i przetocz na tokarce.

Niestety nie chce inwestować w nowe łożyska w lantrze niestety tak to jest zrobione.

Znalazłem ten warsztat w raszynie toczenie kosztuje 100.
http://www.moto-market.pl/teko/ jak zrobie to napiszę coś o efekcie.

pozdr

dokładnie tam toczyłem i polecam - u mnie miodzio!

kolega poleca tokarkę - a ja odpowiadam toczenie na osi ma 2 zalety 1. w hyundai zdjęcie tarczy to jest szansa na rozwalenie łożyska !!!!
2. toczenie odbywa się w osi tak jak tarcza jest zamontowana...a nie w osi tokarka/tarcza.. to niby może być mała różnica ale znacząca... nie wiem jak inni ale ja jestem gorliwym wyznawcą toczenia na osi.

nawiasem popatrz na klocki - najlepiej wymień! tarcze krzywią się zwykle od klocków! zbyt twardych, przegrzewających.... do tego polecam po toczniu EBC Green Stuf i zasady docierania .....

[ wiadomość edytowana przez: arturo_soda dnia 2006-04-20 21:20:26 ]

Polecam dlatego ,że miałem przykre doświadczenie. Po takim toczeniu ,przy naprawdę minimalnym luzie na łożysku wyszły takie jaja ,że skończyło się na wymianie tarcz.

Jeśli będziesz zakładał stare klocki to pamiętaj o ich wyrównaniu!! Jeśli nie są bardzo zużyte. a najlepiej było by założyć nowe. Tarcza będzie "prawie" nówka po toczeniu tylko grubość mniejsza Powodzonka

Tarcze są prawie nowe także z ich grubością nie ma problemu, a pokrzywiły sie jak podejrzewam przez zapieczone tuleje prowadzące zacisku. Klocki założyłem nowe kilka dni temu dlatego spieszę się z tymi tarczami żeby ich nie zrypać. Obecnie założyłem klocki Textar podobno niezłe. A i znalazłem jesze jedno miesjce gdzie toczą bez demontażu: http://www.blonski.com.pl/ tylko, że tutaj są kolejki trzeba wcześnie pojechać i odstać swoje. Musze się zastanowić gdzie pojade, ale chyba będzie to Zielonka - nie muszę jechac przez całą Warszawe.

pozdr

Dzisiaj byłem przetoczyć tarcze w Zielonce, po jednym dniu jazdy - rewelacja. Zobaczymy jak będzie później . Koszt usługi 100 zł. Nie wiem dlaczego tak drogo bo to właściwie robi się samo wystarczy zamontować ustawić i dalej się kręci - maszynka z posuwem.

pozdr.