MotoNews.pl
3 Wahacze - co warto? (142233/45) - NT

Wahacze - co warto?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
potrzebuje tresciwych odpowiedzi, a nie tych na zasadzie: "juz bylo!". jak ktos nie chce pomoc, niech nie pomaga, ale i nie przeszkadza.
na wszelki wypadek: sprawdzalem (pewnie nei dosc dobrze), teraz pytam:

musze wymienic wahacze przednie i laczniki stabilizatora(mkV). wiem, ze godne uwagi sa oryginaly - cena zaporowa. co oprocz nich jest warte zalozenia do auta? zalezy mi na jakosci, w drugim rzedzie na cenie.
oczekuje rzeczowych odpowiedzi i z gory dziekuje.

ps. TWR za 180 zl szt - drogo i czy warto?(wahacz)

Tzn chodzi ci o to co jeszcze by wymienic przy okazji w zawieszeniu?

Mój mechanik poleca też TRW. W sklepie internetowym mają Moog-a po 165 szt. Mnie też to czeka, bo gniazda tulei wyrobione i już więcej wymian nie przeżyją (obecnie tuleje mam zaspawane na szybkiego).
Może klega Slawas coś podpowie dobrego?

Cytat:
kaes Wysłany: 2006-04-10 22:14:06

Tzn chodzi ci o to co jeszcze by wymienic przy okazji w zawieszeniu?

chodzi mi oto, jakiej firmy wlozyc, gdzie i za ile kupic, by bylo dobrze. a wymienic musze: wahacze i laczniki stab.
____________________________________________________________________________________________________
Cytat:
diesel_power

W sklepie internetowym mają Moog-a po 165 szt.

wiec te Moog-i to sa TRW? nie wiedzialem.

Po co wymieniać całe wachacze, przecież można same tulejki(koszt ok 30zł na stronę) z wymianą za wszystko zapłacisz 150zł

tuleje mam zaspawane (potrzeba chwili), wiec wahacz sie nie nadaje juz do niczego.

zdecydowanie polecam LEMFORDERA
kosztuje /bynajmniej u mnie 160zł/ czyli mniej więcej tyle co MOOG /który jednak jest trochę gorszy/

poza tym, lemforder robi wiele rzeczy na pierwszy montaż do forda /między innymi tuleji do wahaczy do esiego/

Nie wiem czy moog i trw to to samo. Ostatnio strasznie wkurzyli mnie w serwisie bo skasowali mnie 2x więcej właśnie za łącznik stab. ale pokazywali w systemie i ich dystrybutor (Fota - Lider Service) miał taką właśnie cenę. Żeby było śmieszniej inne części, rzadziej zmieniane mieli w normie.

dzieki chlopaki. chyba sie sumiechne do kolegi slawas1 po czesci.
a jak u was zawieszenia po zimie?

Wymień jeszcze gumy na stabilizatorze , to cholerstwo nieźle hałasuje a przy rozgrzebanym zawieszeniu łatwo to wymienić, później trzeba się gimnastykować z odkręceniem jednej śrubki

Jak tam zawieszenia po zimie? Dobre pytanie! Złom.
Przód robiłem ponad rok temu - polecam gumy do wachacza tylko orginalne z logo Forda. Cena ta sama co podróbki ale trwałość bez porównania. Poprzednie tuleje które wkładałem wytrzymały mi only 6 mies. Później kupiłem orginały i są do dziś.
Po zimie to tak do wymiany: gumy na stabilizatorze, gumy na przegubach (zewnętrzne), sprężyny na tyle, zaprawki na nadkolach tylnych i progach (ruda w natarciu), co gorsza spód też z lekka zrudział i podłuznice. przed kolejną zimą 2 oponki do wymiany (miałem ładne Pirelki, ale jedna dostała brzucha - kierunkowe więc 1 sztuka z podobnym zużyciem będzie ciężko).
Dziś wymieniałem uszczelniacz wybieraka skrzyni biegów - to może nie wprost po zimie chociaż nie wiadomo...
Pozdrawiam.

Cytat:
Przód robiłem ponad rok temu - polecam gumy do wachacza tylko orginalne z logo Forda. Cena ta sama co podróbki ale trwałość bez porównania. Poprzednie tuleje które wkładałem wytrzymały mi only 6 mies. Później kupiłem orginały i są do dziś.
Po zimie to tak do wymiany: gumy na stabilizatorze, gumy na przegubach (zewnętrzne), sprężyny na tyle, zaprawki na nadkolach tylnych i progach (ruda w natarciu), co gorsza spód też z lekka zrudział i podłuznice. przed kolejną zimą 2 oponki do wymiany (miałem ładne Pirelki, ale jedna dostała brzucha - kierunkowe więc 1 sztuka z podobnym zużyciem będzie ciężko).
Dziś wymieniałem uszczelniacz wybieraka skrzyni biegów - to może nie wprost po zimie chociaż nie wiadomo...
Pozdrawiam.

to ze spraw biezacych, a gdzie jeszcze cos dla ducha? np. nowe fele, inny lakier, ciemne szyby lub sprzet grajacy? ehh...

dzieki za sugestie. zamowilem czesci u kolegi Slawas1. dzis w dzien ma wysalc kuriera, takze nie moge sie doczekac jak pozbede sie tych stukow.
powodzenia w walce z peknietymi gumkami i wszechobecna ruda.

A moje o dziwo bez szwanku przeżyło Tylko korekta zbieżności