Zmniejszenie spalania....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam jaką technike stosujecie by zmiejszyc spalanie?
Wogóle jak nauczyć sie jeździć ekonomicznie ;>

Ja proponuje tankować na tyle mało aby pokonać wymyślony dystans. A jak się nie uda? Pchać! Może to pomoże?

Nie jeździć powyżej 3 rpm

wcale nie jezdzic... to jedyny sprawdzony sprosob

Zmieniać biegi w odpowiedzich momentach, deptać nie załamo i nie za dużo (za mało też nie jest ekonomiczne). Hamować silnikiem. I takie tam. Odpowiednia prędkość + odpowiednie obroty.
Ale ja to chyba się tu nie powinienem wypowiadać.

Słuchałem ostanio w TVN TURBO wypowiedzi gościa który pokonał najdłuższy dystans na określonej ilości paliwa i :

Przyspieszać zdecydowanie dodając gazu na 3/4 możliwości.
Umiejętnie określać odległości np. do najbiższego skrzyżowania i starać się hamować silnikiem.

Tyle tylko że próbowałem już w ten sposób i ni cholery nie zmniejszyło to spalania. Tak czy owak 12 litrów na 100. Załamka.

magnetyzery ale tylko te markowe wiem ze cena jest nie mała ale naprawde działają! jeśli niecały litr na 100km cie pociesza to warto bo literek do literka i bedzie bak gratis maksor Multimag wiem że te dwa na 100% działają bo podróbki z Allegro niebardzo! polecam ten model bo jest tani i skuteczny! POZDRAWIAM

A co można podrobić w magnetyzerze?? Miałem kiedyś maksora a do innego samochodu kupiłem z Allegro. MAgnesy neodymowe są na tyle mocne, że raczej ciężko zepsuć magnetyzer. A przy okazji to raczej poprawiają czystość spalin niż zmniejszają spalanie . Jak chcesz by mniej palił to sprawdź np bagażnik bo wożenie najpotrzebniejszych narzędzi (czasami kilkadziesiąt kilo) i innych niezbędnych drobiazgów to właśnie masz litr na 100 km. Do tego dochodzi odpowiednie ciśnienie w oponach i ich odpowiedni rozmiar. Sprawdzenie czy coś Cię nie zwalnia (np. nie do końca puszczający ręczny itd.). Zmieniej biegi tak by zawsze mieć 2500-3000 obrotów. Jazda na 5 biegu 60 na godzinę to wcale nie oszczędność.

Ja kiedyś zrobiłem test wg porad z tvn turbo. I jaki efekt miałem? W mieście ponad 8 litrów ON / 100km!!!!!!!! To się nazywąła "fachowa porada".