MotoNews.pl

Sruba mocujaca tarcze hamulcowa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dokrecili mi ta srube tak ze jest zapieczona na amen i juz lekko zniszczona przez proby odkrecania..bede musial chyba uzyc nowej..o ile w ogole ta odkrece albo rozwierce..i teraz pytanie czy ktos wie czy to sruba metryczna czy jakas wyjatkowa? ewentualnie moze ma jaki nr katalogowy to bym zanabyl

Witaj
Wczoraj wymieniałem obie sruby po obu stronach. Są to zwykłe sruby (M6 lub M8 gwint zwykły). Zmieniłem na nierdzewne.

pozdrawiam
markus

ewentualnie może być zupełnie bez śrubki. tarcza jest ustalana za pomocą śub mocujących koła.A ta śrubka jest po to,żeby tarcza nie latała przy zdjętym kole i innych pracach.
BTW-Quba,po ci śrubka?Bez śrubki złomiak jeszt lżejszy i dopiero ma kopa

Racja, w niektórych autach nie ma w ogóle tej srubki.
Chociaż - jezeli producent przewidział, to powinno się ją wkręcić.
W końcu to niezbyt kosztowna i pracochlonna czynność...
P.

Cytat:
2006-04-14 07:14:53, JaRabbit pisze:
ewentualnie może być zupełnie bez śrubki. tarcza jest ustalana za pomocą śub mocujących koła.A ta śrubka jest po to,żeby tarcza nie latała przy zdjętym kole i innych pracach. BTW-Quba,po ci śrubka?Bez śrubki złomiak jeszt lżejszy i dopiero ma kopa

no ale bez srubki bede mial niedowazona polos i bedzie bicie powyzej 230km/h ale poki co to musze okdrecic aktualnie przykrecona srube...a ze to tatus zaczal ja odkrecac to jest w stanie dosc nieswiezym zaden plyn penetrujacy nie pomogl

Cytat:
2006-04-14 12:52:48, qbaj pisze:
no ale bez srubki bede mial niedowazona polos i bedzie bicie powyzej 230km/h ale poki co to musze okdrecic aktualnie przykrecona srube...a ze to tatus zaczal ja odkrecac to jest w stanie dosc nieswiezym zaden plyn penetrujacy nie pomogl

W ostateczności można dospawać do śrubki kawałek stali i w ten sposób odkręcić.
Tymczasem spróbuj postukać młotkiem w śrubę i tarczę - drgania mogą poluzować śrubę.
Innym sposobem jest potraktowanie śruby palnikiem - rozgrzewający i rozszerzający się metal spowoduje poluzowanie.

Cytat:
2006-04-14 13:01:56, Robert_S pisze:
W ostateczności można dospawać do śrubki kawałek stali i w ten sposób odkręcić. Tymczasem spróbuj postukać młotkiem w śrubę i tarczę - drgania mogą poluzować śrubę. Innym sposobem jest potraktowanie śruby palnikiem - rozgrzewający i rozszerzający się metal spowoduje poluzowanie.

no ale palnika to ja nie mam stukalem juz mlotkiem i spiknalem plynem penetrujacym byc moze dzis bedzie lepiej..a jak nie to rozwierce ta srube i tyle oczywiscie mniejszym niz sruba wiertlem co by gwintu nie zniszczyc

Do łba śruby-wkręta przystawić twardy bolec i ciężkim młotkiem walnąć parę razy.Musi puścić.Powodzenia.

rozwiercilem ..dzieki za pomoc..wwiercilem sie w leb sruby i potem wbilem tam srubokret i poszlo

do wykręcania takich srób używa sie tzw. srubokrętów udarowych - różnie sa nazywane. Cos takiego jak śrubokręt w który udeża sie młotkiem i on sie przekręca.

utop dziada w wiśle

Cytat:
2006-04-16 22:43:04, leszek_espero pisze:
utop dziada w wiśle

Ja próbowalem wrzucic dziada do Rawy.. cholera tylko kola sie zamoczyly... w dodatku woda rozpuscila opony i felgi... oczywista... Nie ma zbyt miejsca wzdluz rawy w poblizu coby spokojnie dziada utopic... yyy..zamoczyc.