Fiat 500... jak wyglada sprawa reanimacji i dostepu do czesc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Naszla mnie kolejna zboczona mysl.....500 setka...to bylby juz spokojny projekt nawet na 2-3 lata, oczywiscie z lekkim oddechem sportowym (gleba, szeroki lac itp itd, moze zeswapowany na jakies 899 czy tez 1.1 - 1.2 w zaleznosci co sie bedzie dziac w miedzy czasie)

mam taniego lakiernika i blacharza, z zapleczem i miejscem, moze by mozna bylo cos wydlubac.....

pytania

co pasuje z malca

jak jest z czesciami

gdzie i za ile i czy wogole mozna dostac cos w miare tanio w Polsce?
itp itd.

no i fotki mile widziane jakis wzorców.

z malca pasuje generalnie wszystko....silnik,zawieszenie.blacharka i detale to juz wiekszy bol,ale skoro masz blacharza...

no troszke lookam po necie i sie zgadza. ciekawe jak z komora silnika? skrzyniA? to wsyztsko tak jak w malcu?

malec 600 dostal wszystko po fiacie 500R poza nowym nadwoziem plus bonus w postaci 5 koni mechanicznych, tak ze wszystko sie wokol budy wnetrza i detali kreci, mechanicznie ja bym 500ke ucywilizowal silnikiem fire i hamulcami ktore hamuja

no cos takiego mi sie widzi, komputerek pod tylna maska z wtrycholami co by miec juz siwety spokuj z ukladem.... oczywiscie glebusia twardusia bilkowa, lansowy lac.......a reszta tak jak w moim - bez zbednucjh dupsów clean look.

macie tu linka do stronki..jak robią to prawdziwi zawodowcy ;P;P;P

la bestia

Trzeba dodac ze zabawa nie jest tania nawet rozkładajac to na 3 lata bedzie kosztowac tym bardziej ze chcesz wszystko oddac komus do roboty.Sam sie przekonałem nad 127 ze to nie tania zabawa.Oszczedzanie wybij se z głowy na czesciach itp bo za 2 lata zaczniesz to samo od nowa .

tak, ale ospawanie i szpachowanie i malowanie wyjdzie w chu.............taniej niz kasj po zakladach, a czesci typu bile , sprezyny, resor, itp itd to by bylo tak jak z malcem - niema az takiego bulu......zosaje kwestia silnika czy bylo by to dlubniete maluchowskie serce czy jednak cos konkretnie mocniejszego ale znow nie potwor (1.1 1.2 max)

ale patent gorące gówno do remontów

ej bijaczys......widzielista gdzies 500 setke na szrocie czy cos? bije mi i trzeba zrobic lansa....pokasowac wszystkie malce itp

Cz

Z 500-tka jest mały problem w Polsce amianowicie jest prawie nie do dostania (na allegeo i na ebay-u nie było chyba z 1.5 roku ) a sprowadzenie wiąze sie z wiekszymi kosztami lecz mamy przynajmniej jakis wybór "sprzedających" i nie bedziemy musieli płacic "milionów" za wszystkie detale kt nam brakuje a kt chcielibyśmy miec. Pat jakbys widział dwie lub jakbys był zdecydowany na wizyte u naszych sąsiadów to ja sie przyłanczam.

Pozdro
Pat

Pat_kdb , mam dla Ciebie niezłą wiadomość... mianowicie , niedawno nasz kolega Rino był w Rzymie i opowiadał mi co się tam dzieje... mówił , że pięćsetek to tam jeździ jak u nas maluchów... , a jadąc jakimiś uliczkami we Włoszech można znaleźć porzucone pięćsetki w rowach czy gdzieś koło domów , bo chcąc nimi jeździć ludziska muszą je zrobić na oryginał... nie mogą być wogóle nic przerobione żeby poruszać się po Rzymie... Rino też opowiadał , że jakiś tam gość włożył do jednej Webasto i już nie mógł nią jeździć , bo jest nieoryginalna i musiał postawić koło domu , a ma DWIE !! Więc z tego tylko jeden wniosek się nasuwa --->> wyprawa do Włoch i ni ma h**a , żebyś nie przywiózł zdrowej pięćsety , tak więc Pat zbieraj kaskę na podróż do Włochów , rozglądaj się dobrze i napewno znajdziesz coś dla siebie
A jak Rino tu zajrzy , to się sam wypowie
Pozdrówki . Piotrek.

a kto ich sciga za to ze nie maja oryginalnej 500 ?

Jak już bedziesz szukał we włoszech to poszukaj tej Fotkę zrobiłem na Capri orginalny przebieg 38000

Cytat:
2006-04-12 16:14:09, KrauzeR pisze:
a kto ich sciga za to ze nie maja oryginalnej 500 ?

Carabinieri Od stycznia (?) tego roku parlament podjął uchwałę, w której 500-tka jest traktowana jako dobro narodowe. Istnieje zakaz złomowania tego modelu, choćby nie wiem w jak makabrycznym był stanie, można wjeżdżać nią wszędzie tam, gdzie jest zakaz wjazdu dla innych aut (np. starówki miast), itp. O tym że ma być w oryginalnym stanie nie słyszałem, ale pewnie jest to na takiej zasadzie jak u nas z żółtymi blachami.

Cytat:
2006-04-12 16:32:06, Cytryn_126 pisze:
Carabinieri Od stycznia (?) tego roku parlament podjął uchwałę, w której 500-tka jest traktowana jako dobro narodowe. Istnieje zakaz złomowania tego modelu, choćby nie wiem w jak makabrycznym był stanie, można wjeżdżać nią wszędzie tam, gdzie jest zakaz wjazdu dla innych aut (np. starówki miast), itp. O tym że ma być w oryginalnym stanie nie słyszałem, ale pewnie jest to na takiej zasadzie jak u nas z żółtymi blachami.

i tak sie powinno traktowac auta tez u nas niestety ciagle to sa tak zwane złomy

Cytat:

To z wywozem za granice moga byc problemy?

Ja się tak do końca nie zgodze że wszystko z malca pasuje do 500. Kolega miał Fiata 500, którego remontował i z wieloma rzeczami miał problemy, a najbardziej mi utkwiło to że półosie ze skrzyni nie pasowały, bo troche się z tym katował. Były chyba za krótkie z tego co pamiętam. Tak więc tak słodko nie ma że wszystko idzie przerzucić z malca.

W Opolu stoi 500-tka pomalowana pedzlem w klilku kolorach i robi jako reklama Ponaklejali na nia tasmy,plastikow i biedaczysko tak musialo stac...niewiem czy na dzis dzien dalej ma taka robote.

Cytat:

Pięknie Gdyby tak u nas kaszlak dorobił się takiej nobilitacji... Ulga podatkowa na remont 126p itd Ale w tym $((*&^% kraju to nie możliwe