Wypadek a sprawa w sądzie :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Z niecały rok temu miałem wypadek samochodowy ,
jechałem z kolegą jego autem (polonez) do szkoły gdy za zakretu wyłonił się matiz i wpad wpoślizg i w nas uderzył. Straty : kumpel nic grożnego mu sie nie stało, ja :> 2 operacje na jelitach i układach krwionośnych, kolo z matiza przeżył ale jakim cudem to nie wiedza ludzie: za kierownicy wyrzuciło go na tylną kanape :> a jeszcze auto z tyłu było całe prawie zmiazdzone . Sprawy odszkodowawcze u mnie już dawno zakończone :| ale już zaczyna sie sprawa sądowa ( ja jestem wzywany jako świadek i poszkodowany) i nie wiem jak tam sie zachowywać, co mnie czeka, jakie będą pytania miałem mieć juz jedno spotkanie lecz adwokat tamtego kolesia z matiza odroczył sprawe.

Dzięki za wszelkie porady
================
Maluch prawie jak Porsche

moze napisz cos wiecej, to sprawa karna tego goscia jest ?
Mow po prostu prawde i tyle

Sprawa karna z państwa z tego że ja leżałem ponad 2 tyg. w szpitalu a gliniaż mi mówił kiedyś jak brał odemnie zeznania że jak ktoś jest w szpitalu ponad tygdzien to jest zakładana sprawa z państwa o ile ja nie wnosze jej z ze swojej strony.

A na grzyba mam sie mścić na ludziu, ja też jestem driverem i mi też może sie kiedyś przydażyć wypadek z mojej winy.

=================
Maluch prawie jak Porsche

Jeżeli sprawa jest karna a Ciebie wzywają w charakterze świadka - poszkodowanego to nie ma co się bać. W sądzie przesłuchanie wygląda mniej więcej tak:
1. Sąd (Sędzia) zadaje pytania, najpierw o Twoje personalia, imię nazwisko, adres, zawód etc... Potem prosi żebyś opowiedział o zdarzeniu, później zada Ci dodatkowe pytania dotyczące sprawy.
2. Potem pytania mogą zadawać prokurator i obrońca (bądź oskarżony jak sam sie reprezentuje).
Przed przesłuchaniem Sąd może odebrać od Ciebie przysięgę lecz nie musi. Musi Cię natomiast uprzedzić o konieczności zeznawania prawdy i o odpowiedzialności za składanie fałszywych zeznań.
Odpowiadać trzeba szczerze, jak czegoś nie pamiętasz to po prostu to powiedz albo poproś o przytoczenie protokołu policyjnego.

I pamiętaj: ZAWSZE ZWRACAJ SIĘ DO SĄDU - NAWET JAK PYTANIE ZADA CI PROKURATOR LUB OBROŃCA!!!

A tu masz jeszcze cytat z kodeksu postępowania karnego:

"Rozdział 21
Świadkowie
Art. 177. §. 1. Każda osoba wezwana w charakterze świadka ma obowiązek stawić się i złożyć zeznania.
§. 2. Świadka, który nie może się stawić na wezwanie z powodu choroby, kalectwa lub innej nie dającej się pokonać przeszkody, można przesłuchać w miejscu jego pobytu.
Art. 178. Nie wolno przesłuchiwać jako świadków:
1) obrońcy co do faktów, o których dowiedział się udzielając porady prawnej lub prowadząc sprawę,
2) duchownego co do faktów, o których dowiedział się przy spowiedzi.
Art. 179. §. 1. Osoby obowiązane do zachowania tajemnicy państwowej mogą być przesłuchane co do okoliczności, na które rozciąga się ten obowiązek, tylko po zwolnieniu tych osób od obowiązku zachowania tajemnicy przez uprawniony organ przełożony.
§. 2. Zwolnienia wolno odmówić tylko wtedy, gdyby złożenie zeznania wyrządzić mogło poważną szkodę państwu.
§. 3. Sąd lub prokurator może zwrócić się do właściwego naczelnego organu administracji rządowej o zwolnienie świadka od obowiązku zachowania tajemnicy.
Art. 180. §. 1. Osoby obowiązane do zachowania tajemnicy służbowej lub tajemnicy związanej z wykonywaniem zawodu lub funkcji, mogą odmówić zeznań co do okoliczności, na które rozciąga się ten obowiązek, chyba że sąd lub prokurator zwolni te osoby od obowiązku zachowania tajemnicy.
§. 2. Osoby obowiązane do zachowania tajemnicy adwokackiej, radcy prawnego, lekarskiej lub dziennikarskiej mogą być przesłuchane co do faktów objętych tą tajemnicą tylko wtedy, gdy to jest niezbędne dla dobra wymiaru sprawiedliwości, a okoliczność nie może być ustalona na podstawie innego dowodu. O przesłuchaniu lub zezwoleniu na przesłuchanie decyduje sąd. Na postanowienie sądu przysługuje zażalenie.
§. 3. Zwolnienie dziennikarza od obowiązku zachowania tajemnicy nie może dotyczyć danych umożliwiających identyfikację autora materiału prasowego, listu do redakcji lub innego materiału o tym charakterze, jak również identyfikację osób udzielających informacji opublikowanych lub przekazanych do opublikowania, jeżeli osoby te zastrzegły nieujawnianie powyższych danych.
§. 4. Przepisu § 3 nie stosuje się, jeżeli informacja dotyczy przestępstwa, o którym mowa w art. 240 § 1 Kodeksu karnego.
§. 5. Odmowa przez dziennikarza ujawnienia danych, o których mowa w § 3, nie uchyla jego odpowiedzialności za przestępstwo, którego dopuścił się publikując informację.
Art. 181. §. 1. W wypadkach przewidzianych w art. 179 i 180 sąd przesłuchuje taką osobę na rozprawie z wyłączeniem jawności.
§. 2. Minister Sprawiedliwości określi, w drodze rozporządzenia, sposób przechowywania protokołów zeznań obejmujących okoliczności, na które rozciąga się obowiązek zachowania tajemnicy państwowej, służbowej albo związanej z wykonywaniem zawodu lub funkcji.
Art. 182. §. 1. Osoba najbliższa dla oskarżonego może odmówić zeznań.
§. 2. Prawo odmowy zeznań trwa mimo ustania małżeństwa lub przysposobienia.
§. 3. Prawo odmowy zeznań przysługuje także świadkowi, który w innej toczącej się sprawie jest oskarżony o współudział w przestępstwie objętym postępowaniem.
Art. 183. §. 1. Świadek może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo, przestępstwo skarbowe, wykroczenie lub wykroczenie skarbowe.
§. 2. Świadek może żądać, aby przesłuchano go na rozprawie z wyłączeniem jawności, jeżeli treść zeznań mogłaby narazić na hańbę jego lub osobę dla niego najbliższą.
Art. 184. §. 1. Jeżeli zachodzi uzasadniona obawa niebezpieczeństwa dla życia, zdrowia, wolności albo mienia w znacznych rozmiarach świadka lub osoby dla niego najbliższej sąd, a w postępowaniu przygotowawczym prokurator, może wydać postanowienie o zachowaniu w tajemnicy danych osobowych świadka.
§. 2. W razie wydania postanowienia, o którym mowa w § 1, dane osobowe świadka pozostają wyłącznie do wiadomości sądu i prokuratora, a gdy zachodzi konieczność - również funkcjonariusza Policji prowadzącego postępowanie. Protokoły zeznań świadka wolno udostępniać oskarżonemu lub obrońcy tylko w sposób uniemożliwiający ujawnienie tożsamości świadka.
§. 3. Świadka przesłuchuje prokurator a także sąd, który może zlecić wykonanie tej czynności sędziemu wyznaczonemu ze swojego składu - w miejscu i w sposób zapewniający zachowanie w tajemnicy tożsamości świadka.
§. 4. Przesłuchanie świadka z udziałem oskarżonego lub obrońcy może być przeprowadzone tylko w takich warunkach, które wyłączają możliwość ujawnienia tożsamości świadka.
§. 5. Na postanowienie w sprawie zachowania w tajemnicy danych osobowych świadka, oskarżonemu przysługuje w terminie 3 dni zażalenie. Zażalenie na postanowienie prokuratora rozstrzyga sąd właściwy do rozpoznania sprawy. Postępowanie dotyczące zażalenia jest objęte tajemnicą. W razie uwzględnienia zażalenia protokół przesłuchania świadka podlega zniszczeniu; o zniszczeniu protokołu należy uczynić wzmiankę w aktach sprawy.
§. 6. Minister Sprawiedliwości określi, w drodze rozporządzenia:
1) warunki techniczne przesłuchania świadka, którego dane osobowe podlegają zachowaniu w tajemnicy,
2) sposób sporządzania, przechowywania i udostępniania protokołów zeznań zawierających wiadomości o świadku, którego dane osobowe podlegają zachowaniu w tajemnicy, a także dopuszczalny sposób powoływania się na takie zeznania w orzeczeniach i pismach procesowych.
Art. 185. Można zwolnić od złożenia zeznania lub odpowiedzi na pytania osobę pozostającą z oskarżonym w szczególnie bliskim stosunku osobistym, jeżeli osoba taka wnosi o zwolnienie.
Art. 186. §. 1. Jeżeli osoba uprawniona do odmowy złożenia zeznania albo zwolniona od tego na podstawie art. 185, oświadczy nie później niż przed rozpoczęciem pierwszego zeznania na rozprawie przed sądem pierwszej instancji, że chce z tego prawa skorzystać, poprzednio złożone zeznanie tej osoby nie może ani służyć za dowód, ani być odtworzone.
§. 2. Sporządzone w postępowaniu karnym protokoły oględzin ciała podlegają ujawnieniu na rozprawie, choćby osoba poddana oględzinom odmówiła wyjaśnień lub zeznań albo została od nich zwolniona na podstawie art. 182 lub art. 185.
Art. 187. §. 1. Przyrzeczenie od świadka może odebrać tylko sąd lub sędzia wyznaczony.
§. 2. Świadek składa przyrzeczenie przed rozpoczęciem zeznań.
§. 3. Można odstąpić od odebrania przyrzeczenia od świadka, jeżeli obecne strony nie sprzeciwiają się temu.
Art. 188. §. 1. Świadek składa przyrzeczenie powtarzając za sędzią słowa: ;Świadomy znaczenia moich słów i odpowiedzialności przed prawem, przyrzekam uroczyście, że będę mówił szczerą prawdę, niczego nie ukrywając z tego, co mi jest wiadome ;.
§. 2. W czasie składania przyrzeczenia wszyscy, nie wyłączając sędziów, stoją.
§. 3. Osoby nieme i głuche składają przyrzeczenie przez podpisanie tekstu przyrzeczenia.
§. 4. Świadkowi, który w danej sprawie składał już przyrzeczenie, sąd przypomina je przy przesłuchaniu, chyba że uzna za potrzebne ponowne odebranie przyrzeczenia.
Art. 189. Nie odbiera się przyrzeczenia:
1) od osób, które nie ukończyły 17 lat,
2) gdy zachodzi uzasadnione podejrzenie, że świadek z powodu zaburzeń psychicznych nie zdaje sobie należycie sprawy ze znaczenia przyrzeczenia,
3) gdy świadek jest osobą podejrzaną o popełnienie przestępstwa będącego przedmiotem postępowania lub pozostającego w ścisłym związku z czynem stanowiącym przedmiot postępowania, albo gdy za to przestępstwo został skazany,
4) gdy świadek był prawomocnie skazany za fałszywe zeznanie lub oskarżenie.
Art. 190. §. 1. Przed rozpoczęciem przesłuchania należy uprzedzić świadka o odpowiedzialności karnej za zeznanie nieprawdy lub zatajenie prawdy.
§. 2. W postępowaniu przygotowawczym świadek podpisuje oświadczenie, że został uprzedzony o tej odpowiedzialności.
Art. 191. §. 1. Przesłuchanie rozpoczyna się od zapytania świadka o imię, nazwisko, wiek, zajęcie, miejsce zamieszkania, karalność za fałszywe zeznanie lub oskarżenie oraz stosunek do stron.
§. 2. Świadka należy uprzedzić o treści art. 182, a o treści art. 183 oraz art. 185 jeżeli ujawnią się okoliczności objęte tymi przepisami.
§. 3. Jeżeli zachodzi uzasadniona obawa użycia przemocy lub groźby bezprawnej wobec świadka lub osoby najbliższej w związku z jego czynnościami, może on zastrzec dane dotyczące miejsca zamieszkania do wyłącznej wiadomości prokuratora lub sądu. Pisma procesowe doręcza się wówczas do instytucji, w której świadek jest zatrudniony lub na inny wskazany przez niego adres.
Art. 192. §. 1. Jeżeli karalność czynu zależy od stanu zdrowia pokrzywdzonego, nie może on sprzeciwić się oględzinom i badaniom nie połączonym z zabiegiem chirurgicznym lub obserwacją w zakładzie leczniczym.
§ 2. Jeżeli istnieje wątpliwość co do stanu psychicznego świadka, jego stanu rozwoju umysłowego, zdolności postrzegania lub odtwarzania przez niego postrzeżeń, sąd lub prokurator może zarządzić przesłuchanie świadka z udziałem biegłego lekarza lub biegłego psychologa, a świadek nie może się temu sprzeciwić.
§. 3. Przepisów § 1 i 2 nie stosuje się do osób, które odmówiły zeznań lub zostały od nich zwolnione na podstawie art. 182 § 1 i 2 lub art. 185.
§. 4. Dla celów dowodowych można również świadka, za jego zgodą, poddać oględzinom ciała i badaniu lekarskiemu lub psychologicznemu. "

Jak masz jeszcze pytania to pisz prv - coś odpowiem więcej