Zewnętrzne lusterka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam drogich Klubowiczów!
Mam pytanko. Czy we wszystkich esperakach jest tak, że prawe lusterko oddala obraz a lewe przybliża Jeżeli tak to czy w modelach z Anglii jest odwrotnie Jeśli to wszystko prawda, to czy ma ktoś takie angielskie lustro na zbyciu?

Cytat:
2006-04-21 10:12:06, Pietrek65 pisze:
Witam drogich Klubowiczów! Mam pytanko. Czy we wszystkich esperakach jest tak, że prawe lusterko oddala obraz a lewe przybliża Jeżeli tak to czy w modelach z Anglii jest odwrotnie Jeśli to wszystko prawda, to czy ma ktoś takie angielskie lustro na zbyciu?

Jest odwrotnie. POnadto samo lusterko jest nieco inne - zauważ że lewe różni się od prawego. W polskich prawe lustro jest bardziej 'nagięte' do nadwozia, w angielskich - odwrotnie.

regulacja lusterek jest na tyle duza ze mozna ustawic lusterka "po angielsku" - wiem bo z ciekawosci probowalem

Cytat:
2006-04-21 10:29:08, Cwikus pisze:
regulacja lusterek jest na tyle duza ze mozna ustawic lusterka "po angielsku" - wiem bo z ciekawosci probowalem

A czy nie jest tak, że wówczas lustro nienaturalnie wysuwa się z obudowy?

troche, ale chodzi tu przeciez tylko o posiadanie np. 2 oddalajacych albo 2 zblizajacych (gorsza opcja) lusterek...

Cytat:
2006-04-21 13:08:02, Cwikus pisze:
troche, ale chodzi tu przeciez tylko o posiadanie np. 2 oddalajacych albo 2 zblizajacych (gorsza opcja) lusterek...

I o to mi właśnie chodzi. Chciałbym mieć dwa oddalające lusterka i dla tego muszę wymienić lewe (polska wersja) na lewe (z anglika).

Cytat:
2006-04-21 22:55:57, Pietrek65 pisze:
I o to mi właśnie chodzi. Chciałbym mieć dwa oddalające lusterka i dla tego muszę wymienić lewe (polska wersja) na lewe (z anglika).

tylko uważaj bo jak brałem graty z anglika 98r tez tak chciałem zrobic ale zauwazyłem ze miał on lusterka starego typu ( u nas to był 95r)

Cytat:
2006-04-22 20:14:48, Kula69 pisze:
tylko uważaj bo jak brałem graty z anglika 98r tez tak chciałem zrobic ale zauwazyłem ze miał on lusterka starego typu ( u nas to był 95r)

Zgadza się. Mój esperak jest z 1995r, ma lusterka bez możliwości złożenia i kierunkowskazy boczne "od syrenki".