MotoNews.pl

Czy opłaca się naciągać sprężyny?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mój Essi troszke osiadł z tyłu, więc zastanawiam się nad naciągiem tylnich sprężyn. Nowe sprężyny to koszty ok 100-120 pln za szt, a naciąg jednej to koszt ok 35 pln. Różnica jest duza. Czy ktoś juz to robil i czy to cos daje? dzieki. Pozdrawiam

Cytat:
2006-04-14 09:02:37, adamsko pisze:
Witam. Mój Essi troszke osiadł z tyłu, więc zastanawiam się nad naciągiem tylnich sprężyn. Nowe sprężyny to koszty ok 100-120 pln za szt, a naciąg jednej to koszt ok 35 pln. Różnica jest duza. Czy ktoś juz to robil i czy to cos daje? dzieki. Pozdrawiam

łał
to ktoś za coś takiego jak "naciąganie" pieniędzy bierze jeszcze pieniądze

nad czym Ty się zastanawiasz?
masz kasę to wymieniaj na nowe, nie masz to zostaw tak jak jest

Kiedyś pewnemu wodzowi usiłowali połozyć jaja na oczach, bo miał z nimi problemy. Niestety umarł biedaczek w męczarniach mimo, że całe plemię sie starało, to jedna nie dało rady.... Dociągnęli tylko od szyii
I tak możesz sobie ponaciagac te sprężyny

Cytat:
2006-04-14 10:12:20, Kielek pisze:
Kiedyś pewnemu wodzowi usiłowali połozyć jaja na oczach, bo miał z nimi problemy. Niestety umarł biedaczek w męczarniach mimo, że całe plemię sie starało, to jedna nie dało rady.... Dociągnęli tylko od szyii I tak możesz sobie ponaciagac te sprężyny

Kielek dobitnie to przedstawiłeś
A odnosząc się do pytania: adamsko nie rób tego bo jak ci pęknie potem sprężyna to gość umyje ręce , pół biedy jak nikomu się nic nie stanie. Druga sprawa jak samochód ci nie dobija to zostaw jak kasy nie masz, a jak dobija to sprawdź amortyzatory bo one też są bardzo ważne

Cytat:
Kiedyś pewnemu wodzowi usiłowali połozyć jaja na oczach, bo miał z nimi problemy. Niestety umarł biedaczek w męczarniach mimo, że całe plemię sie starało, to jedna nie dało rady.... Dociągnęli tylko od szyii I tak możesz sobie ponaciagac te sprężyny

Bał bym się tym jeździć...

Cytat:
Kiedyś pewnemu wodzowi usiłowali połozyć jaja na oczach, bo miał z nimi problemy. Niestety umarł biedaczek w męczarniach mimo, że całe plemię sie starało, to jedna nie dało rady.... Dociągnęli tylko od szyii ...

Oczywiście miał problemy z oczami

Ci co naciągają sprężyny to mają też zakłady pogrzebowe chyba...

Rozwiązanie (przynajmniej tymczasowe) jest proste, zobacz jak wyglada sprężyna, ja miałem tak siednięte, że 2 zwoje od dołu i od góry podczas postoju były na sobie, więc wyjąłem sprężyny i wstawiłem między te zwoje gumowe wkładki do sprężyn - 4zł szt, efekt - tył stoi wyżej, jest sztywniejszy, lepiej na zakrętach się prowadzi i tył mi nigdzie nie ucieka i jakoś przestał dobijac do końca

Cytat:
2006-04-14 11:09:09, ToFastMKIV pisze:
Rozwiązanie (przynajmniej tymczasowe) jest proste, zobacz jak wyglada sprężyna, ja miałem tak siednięte, że 2 zwoje od dołu i od góry podczas postoju były na sobie, więc wyjąłem sprężyny i wstawiłem między te zwoje gumowe wkładki do sprężyn - 4zł szt, efekt - tył stoi wyżej, jest sztywniejszy, lepiej na zakrętach się prowadzi i tył mi nigdzie nie ucieka i jakoś przestał dobijac do końca

normalnie lepiej niż gwint KW

Cytat:
normalnie lepiej niż gwint KW

A Jak Może nie lepiej niz gwint KW, ale dla mnie czuć różnicę, a jak masz zwoje siednięte, to i tak ci nie zaszkodzi włożyć między nie gum, pozostaje mi wymienić tylko wszystkie gumy w zawieszeniu (tuleje wahaczy, stabilizatorów itd.)

Ładnie mnie zbesztaliście. A ja tylko zapytałem... Żartuje. Ok to w takim razie koledzy fachowcy podajcie jakies linki lub adresy firm gdzie kupie najtaniej sprężynki do mojego Essika. Pozdrawiam.

Pytaj kolegi slawas1.

P.S.
Liczyłeś, że Cię niezbesztają(my) za taie "niemądre pomysły". A do tych przekładek probponuję rzemieślicze klocki hamulcowe - robią z okładzin od Stara - podobno i 100kkm na jednym komplecie przejechac można.

miałem problem podobny, ale rozwiązałem inaczej:

mam wstawioną tulejke pod kieliszek i sprężyny pozostawiłem stare... zrobiłem to także z tego powodu, że mi auto wieszało się na progach spowalniających