MotoNews.pl
12Rozrusznik naprawa (171041/26) - NT

Rozrusznik naprawa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam zauważyłem od pewnego czasu że jak było zimno przy przekręceniu kluczyka na rozruch słychać było tylko KLIK, wystarczyło wrzucić 3 i lekko pchnąć później było normalnie dwa dni później nic nie pomagało i rozruch umarł więc przyszedł czas na naprawę czytająć wyrywkowo poszczególne posty z archiwum nie wyczytałem nic ciekawego wkońcu wyszło że to elektromagnes padł (część nicby nierozbieralna) i tak zaopatrzyłem się w niego wejście pod autko z wymianą bez kanału sienie obejdzie a więc potrzebne dwa klucze 13 i 10 silnik 1,5, niestety trzeba odkręcić dwi długioe szpilki trzymające część rozrusznika i wyjąć tubę przypominającą filtr paliwa tyle że większa po wyujęciu tego widać 3 zębatki dalej jedna śruba poniżej widoczna jest to 13 i namacać po przeciwnej stronie drugą śrubę trzeba wsadzić łapę do góry za tą puszką której jak byśmy nie zdjęli to nie ma podejścia do tej śruby 13 nastką odkręcić ją i zejdzie nam zakuwka z kablem teraz długą 13 nastką pustą w śrudku odkręcić drugą nakrętkę w tym samym miejscu ponieważ jest to śrubka szpilka nie znam fachowego tego określenia z elektromagnesu odkręcić 3 śrubki trzymające kable i całość z obudową wychodzi (uwaga na zębatki lepiej przed wyjęciem całośći założyć spowrotem tą tubę z wirnikiem) i wyjać całość reszta prosta. Teraz podziękowania dla Bogdana za informację techniczną , krzysia i kolbera pozdro całość naprawy dla wprawnej ręki to około 2 godzinki dla niewprawnej i niewiedzącej jak co siętrzyma do 3 godzinek.

Cytat:
2007-01-08 07:19:34, MACHA pisze:
(...) elektromagnes padł (część nicby nierozbieralna) (...)

Da się rozebrać i nawet naprawić
Robiłem sobie go ponad rok temu i wszystko ok.

pewnie że się da rozbierasz czyścisz odwracasz styk i ok, ostatnio u mnie było to robione około 2 lata temu zobaczymy ile będzie u ciebie sam jestem ciekaw, przy rozbieraniu mozna uszkodzić te dwwie śruby od styku to jest ryzyko, nowy elektromagnes kosztował mnie 98 pln , oczywiście były też po 50 pln ale jak byście porównali trzpień wyrzutu mechanizmu w nim okazuje się być dużo dłuższy przez co będzie objaw nie wybicia zębatki i klekot metaliczny co spowoduje uszkodzenie więc w sosnowcu na braci miroszewskich jest jeden z najtańszych sklepów w któym sprzedają od silniczków krokowych po częsci własnie do rozruszników i alternatorów przykład za ten sam elektormagnes w sklepie chcieli 145 pln. oczywiście kupiłem szczotki również za 20 pln ale zwróce je bo są praie nie zużyte i nowych nie zakładałem auto ma 155 tys przebiegu a rozrusznik bardzo często jest używany a nawet kilkanaście razy podjeżdżałem na nim kawałek drogi do wjazdu np na stację cpn jak już nie chciał jechać więc nie polecam kupowania nowych szczotek

jakby co to ja mam wirnik nowy org do rozrusznika

ja rok temu za wymiane bendixu wymiane szczotek i prowadnic do szczotek zaplacilem ze wszystkim 150zl..przyjechalem samochodem..panowie wymontowali wymienili i zamontowali..pewnie zrobilbym to sam..ale przypuszczam ze naklad pracy bylby niewspolmierny do osiagnietej korzysci finansowej