| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
xiadz LOB NET MEMBER tylko 2.0 Zielona Góra | 2005-02-15 14:56:21 dzisiaj w moim caravaniku w okolicy prawego ucha w pobliżu tylnej lampy jest zaworek taki jak w kole. zastanawiam się czy to właśnie to? I czy regulacja odbywa się poprzez pompowanie i spuszczanie powietrza? A jeśli nie to , to co?
pozdrawiam |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-02-15 15:05:26
Tak, to do regulacji/pompowania amortyzatorów. Nie to nie nivomat - nivomat pompuje samodzielnie sprężarką włączaną czujnikiem położenia prawego wahacza tylnego. pozdr, Robert PS: AFAIR to co Ty masz Niemce nazywają niveauregulierung, a "nivomat" automatische niveauregulierung. |
xiadz LOB NET MEMBER tylko 2.0 Zielona Góra | 2005-02-15 18:53:12 wielkie dzięki, pożyteczna sprawa szczególnie w mojej sytuacji.a do jakiej granicy (np na kole) można opuścić zawieszenie bez szkody dla całej maszynerii i czy to może współdziałać z sportowymi sprężynami? |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-02-16 12:00:14
Przy standardowym zawieszeniu możesz jeździć z całkowicie spuszczonym ciśnieniem (taka jest w zasadzie norma przy nivomacie). Pytanie o sportowe sprężyny powinno chyba dotyczyć raczej zakresu pracy samego amortyzatora, bo jak rozumiem przy opuszczeniu zawiasu przesuwa się miejsce spoczynkowe tłoka i skraca skok roboczy. Spodziewam się, że limit tolerancji w seryjnym amortyzatorze jest, jaki - nie wiem. Nie wiem też ile chcesz opuścić. Same rękawy pneumatyczne na pewno dadzą radę. pozdr, Robert |
xiadz LOB NET MEMBER tylko 2.0 Zielona Góra | 2005-02-22 16:51:25 właśmie doczytałem że nie tak do końca bez ciśnienia można jeździć, trzeba mieć nie mniej jak 0,8bara i nie więcej jak5bar (przy załadunku) |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-02-22 17:21:57
No to powiem tak: przez dobre pół roku (jak nie dłużej) jeździłem moim starym karawanikiem z tak sparciałymi gumami, że były pęknięte. Różnicy w zachowaniu zawieszenia nie czułem. Sprężarka się nie włączała (czyli wysokość tyłu była w granicach tolerancji czujnika). A co pisze "dobra książka" to nie wiem
pozdr, Robert |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-03-05 22:20:33
Ktoś wie, na przykład ja. Tzw kompresor w istocie jest zintegrowaną sprężarką i zaworem upustowym. Masz 4 przewody w wiążce elektrycznej. czarne z czerwonym to + i - do silnika kompresora. O ile pamiętam, to - stały, + załączający, czarne z zielonym to + i - do zaworu upustowego. O ile pamiętam to + stały, - załączający (!). Plusy są w środku, minusy na zewnątrz. Zresztą złączka jest opisana ABCD - patrz schemat. Kompresor w A jest montowany przed lewym przednim kołem, za zderzakiem. Potrzebna Ci będzie długa rurka ciśnieniowa, albo musisz zmienić miejsce montażu. Gumowy wężyk przechodzi przez otwór w nadkolu do komory silnikowej, powinien leżeć na nadkolu. Chodzi o to aby nie zassać wody do kompresora. Czujnik na prawym tylnym wahaczu. Przed rozpoczęciem montażu polecam sprawdzenie zabawki - wystarczy zwykły balon. Zakładasz na końcówkę tego walca (osuszacz?). Po podaniu napięcia kompresor nadmucha balon. Pytanie czy po podaniu napięcia na zawór upustowy zejdzie Ci ciśnienie jest trudniejsze - te zawory lubieją padać. Jak masz uszkodzony - napisz zanim zrobisz cokolwiek
pozdr, Robert |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-03-06 12:14:17
Robieranie bezpieczne: Zdjęcie dekielka chroniącego "wał korbowy". Daje dostęp do wszystkiego co warto smarować. Tłok jest jakby teflonowy, więc (chyba) chodzi na sucho. Ew. zwilżenie smarem nie powinno przeszkodzić. Zdjęcie dekielka od komory zaworków zwrotnych i zaworu upustowego. Uważać na uszczelkę, może się przerwać. Rozbieranie korpusu silnika kompresora. Rozbieranie niebezpieczne: Próba wyjęcia elektromagnesu zaworu upustowego. Mnie 2 próby zakończyły się nienaprawialnym uszkodzeniem.
Ponadto warto wiedzieć, że wszystkie kompresory od Opla są w zasadzie identyczne, ale różnią się uchwytami mocującymi: mogą być na lewą, prawą stronę i w układzie leżącym (Vectra?). Jak się ma swój stary, to części z mocowaniem są wymienialne. pozdr, Robert |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-03-07 21:34:27
W Wawie sprawną używkę kompresora kupisz za 150-200 PLN. Nie wiem co oznacza "warto". To co opisałeś IMHO nadaje się do /dev/null, części zamienne tu nie występują. Czujnik położenia też jest nierozbieralny, ale diagnoza niesprawności może być zwodnicza - temu ustrojstwu trzeba utworzyć środowisko takie jak w samochodzie (zasilanie itd) pozdr, Robert |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-05-01 10:14:42
Człowieku, w wątku, który odnalazłeś jest pełna diagnostyka niwomatu. Ten układ nie ma nic więcej (poza przekaźnikiem sterującym silnikiem, ale jak u Ciebie silnik startuje, to przekaźnik ok. Robert
PS: poszukaj poniżej słowa balonik PPS: wyjmij ten bezpiecznik, bo sobie zatrzesz kompresor. |
davo76 Omega 3000 / Eur ... Chelmek | 2005-10-25 22:46:11 Wysokosc mozna regulowac dlugoscia ciegna miedzy wahaczem a ramieniem czujnika wysokosci, fabrycznie w pustym aucie pompuje okolo 5 sekund do tych okolo 0.8 bar.
Jesli ktos ma nizsze sprezyny musi wykalibrowac czujnik bo w innym razie nivo dobije do poziomu fabrycznego mimo pustego auta... |
profil-usunięty LOB SYMPATYK | 2005-10-26 20:51:49 Używane amorki do nivomatu mozna dostac za około 150-170 zł
ale nigdy niewiesz ile na nich pojeżdzisz ??????? |
profil-usunięty LOB SYMPATYK | 2005-10-26 20:53:06 Używane amorki do nivomatu mozna dostac za około 150-170 zł
ale nigdy niewiesz ile na nich pojeżdzisz ??????? |