Ciekawe: plusowa klema akumulatora -> czy też tak macie??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W moim BMW z plusowej klemy akumulatora oprócz głównego, grubego kabla z niej wychodzącego wychodzą jeszcze 2 dodatkowe kable. Nie wychodzą one jednak z samej klemy tak jak ten główny, lecz są do niej przykręcone oddzielną śrubą (śruba ta jest wkręcona w fabryczny otwór, znajdujący się w plusowej klemie specjalnie do tego celu).

Ponieważ z czymś takim nie spotkałem się we wcześniej używanych samochodach, mam 2 pytania:

1) Czy w waszych BMW też tak jest zrobione?
2) Do czego służą te 2 dodatkowe kable przykręcone do plusowej klemy?

Dodam, że całość wygląda na wykonaną fabrycznie.

[ wiadomość edytowana przez: viaxx dnia 2006-04-26 01:52:32 ]

To nie jest założone przez bmw. Oryginalnie wychodzi jeden plusowy kabel, a te dwa przewody to ktoś wczoeśniej musiał podpąć a do czego, to już można tylko zgadywać. Może alarm, może jakieś oświetlenie np. halogeny, opcji jest dużo

Umnie jest tak samo, mam gruby glowny kabel a na gorze klemy dokrecone dwa ,nie sprawdzalem od czego sa ale zapewne alarm i halogeny. Normalna sprawa.

Jak najbardziej jest to oryginalna klema, a te dodatkowe przewody służą do zasilania fabrycznej instalacji alarmowej.

Cytat:
2006-04-27 12:40:22, zyggy pisze:
Jak najbardziej jest to oryginalna klema, a te dodatkowe przewody służą do zasilania fabrycznej instalacji alarmowej.

prawda, mam tak samo. pzdr