Elektryczne szyby.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie dokopalem sie w wyszukiwarce do odpowiedzi na moje pytanie, wiec zapytam tutaj:
czy tak zwany "uniwersalny" osprzet do elektrycznego sterowania szybami (np. taki) faktycznie jest uniwersalny?
Konkretnie interesuje mnie, czy nada sie do montazu w MKIV 3D? Ktos mial z tym stycznosc, ewentualnie zakladal?

jeśli niee to zamierzam kupic mk4 na czesci
są tez takie z elektro
jeśli byś mi dopłacił do zakupu to moge poszukac i ytakiego z elektro
wiesz o co biega

Yyyy... nie za bardzo rozumiem
Mozesz sprecyzowac wypowiedz? Ew. powiedziec czy probowales cos takiego zakladac?

nie próbowałem
ale jak kupie mk4 na czesci to moge ci taki zestawik odstąpić
ogólnie takie samochodziki kosztuja pare zł wiecej od takich bez elktro
teraz rozumiesz?

No teraz zalapalem
Pytanie tylko, czy uda ci sie znalezc z elektro i jaki bedzie koszt osprzetu...
Tak czy inaczej - ponawiam pytanie: czy ktos ma jakies informacje dot. uniwersalnych zestawow do elektrycznego sterowania szybami?

[ wiadomość edytowana przez: symp dnia 2006-03-09 20:19:30 ]

Podłączam się do pytania tyle że do MkVII
Czy ktoś coś wie na ten temat, coś lub nic nikt nie wie

up, nadal czekam na info

Cytat:
2006-04-05 10:23:28, DL778 pisze:
up, nadal czekam na info

a o co dokladnie chodzi ?
bo jesli chodzi o uniwersalne uklafdy to ponoc ich jakosc wykonania i zywotnosc pozostawia duzo do zyczenia

Ja miałem kiedyś w golfie takie uniwersalne bardzo prosto się je montuje zakładasz na stary podnośnik tam gdzie jest korbeczka od podnoszenia...

Powiem tak nie na swoim przykładzie ale też słyszałem opinie na forum że uniwersalne padają zwłaszcza w zimie bo mają kółka zębate z tworzywa i jest problem poza tym możecie do Janka-RS zagadać bo ja brałem od niego oryginałki i chodzą bez zarzutów lepiej dołożyć i mieć coś pewnego a jak już coś to kupować oryginałki ale z innego samochodu, chyba z łady pasują ale to by wiedział mss tylę mogę pomóc.
Powodzenia

Szczerze mówiąc to cena tych uniwersalnych jest jakoś mało artakcyjna.

Jak zakładałem u siebie to szukałem oryginalnych częsci.
Za:
- podnośniki
- wiązka
- prowadnice
- złączki drzwiowe
- plastik przy lewarku
- przyciski

zapłaciłem coś ok 350zł

radze dobrze poszukać .... co oryginał to oryginał

Jednak z oryginałem jest ten problem, że jest więcej roboty, a spotkalem się z opiniami że źle złożona szyba z listwą może się zacinać...
tak słyszałem, w uniwersalu jest o wiele prościej.
Choć zgoda ze cena mało atrakcyjna!!

jaka źle załozona - tam nie da sie praktycznie źle załozyć, a nawet bedize lepiej bo nity masz juz pewnie poluzowane wiec dasz nowe nity lub zrobisz na śrubki. ja u siebie w fiescie wymontowalem tylne szyby z drzwi, przyciemniłem i spowrotem zalozylem, chodziły jak głupie

Prosze Państwa mam pytanie. Jako że mam wątpliwe pojęcie o działaniu szybek, powiedzcie proszę jak to jest z podnoszeniem i opuszczaniem szyby? Tzn jak już dochodzi do końca a ja nie puszczę przycisku zamykania (otwierania) szyby to co, spali się silnik, czy jest jakiś wyłącznik krańcowy? Mam owiewki w szybie i tam pod koniec ciężko się domyka korbką, elektryczne podejdą czy się nie domkną? he ja to mam problemy... ha ha ha

silnik ma wyłącznik przeciążeniowy. JAk szyba jest zblokowana, to nie pójdzie (np przymarznie lub włożysz tam np rękę, lub nogę niekoniecznie swoją )

a czy te kółka zębvate da sie dokupić nowe
te co sie tak wyrabiają>>?>?

w cabrio jest chyba inny mechanizm otwierania szyb niż w zwykłym essim. Czy da się dokupić nowe-spytnij w ASo, ale sądzę, że cena przebije cały mechanizm używany

ciekawi mnie ile to moze kosztowac i czy da sie jakoś dorobić
moze zywicą albo na stałe
bo kupiłem rst z elektroSZ i po stronie kierowcy słychac silnik i słychac ta zębatke jak jestr wyrobiona:/

W najgorszym razie można dorobić w zakładzie ślusarskim, ale musisz mieć wzór. Koszt zapewne niemały, chyba, że masz dojścia.
Proponuję poszukać całego mechanizmu z używek. Podobny mechanizm montowałem w fordzie Probe (120pln/szt).

A jak to jest z tym przekaźnikiem szybek. Kupuję właśnie taki zestaw i tam nie ma żadnego... Sterowanie bezpośrednio z przycisków!!
Może lepiej samemu dodać dla spokojnosci...