MotoNews.pl

Jazda na oleju rzepakowym

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Poważnie myślę nad jazdą na oleju rzepakowym. Ile kosztuje przerobienie silnika, co trzeba przerobić, Jaka jest szkodliwość dla silnika, czy oleju rzepakowego spala tyle samo i jak jest z mocą?

I ile kosztuje litr oleju rzepakowego?

Jeśli ktś cokolwiek wie, niech pisze Pozdr.

Hepos...jako staremu Klubowiczowi polece wyszukiwarke
Pozdrawiam

Wpisałem rzepakowy, rzepakowym i nic nie znalazło. Pomożesz? Wiem ze kiedys bylo ale nie umiem znaleźć

Witam
tutaj znajdziesz troche informacji
klik1
klik2
klik3

i na dokladke polecam wyszukiwarke google.pl albo inna w sieci pełno takich inforkacji - ja osobiscie jakbym mial diesla to juz dawno bym na oleju roslinnym pomykal... (zrobienie instalacji we wlasnym zakresie nie jest skomplikowane - kiedys widzialem w sieci jak to sie robi)

POzdrawiam Tomek.

[ wiadomość edytowana przez: bzikol dnia 2006-04-23 00:34:14 ]

Proponuję oglądnąć dwa ostatnie odcinki "Pasjonatów" któty prowadzą Włodzimierz i Maciej Zientarscy Było dużo na ten temat. Pokazywali Forda Transita po 300.000 km, facet jak go kupił to miał 200.000 km i stówę juz przejeździł na rzepakowym

Hepos moze o TEN watek Ci chodzilo ??

Cytat:
2006-04-22 23:39:18, ALLka pisze:
Hepos moze o TEN watek Ci chodzilo ??

heposowi chyba nie chodzi o opałowke

Cytat:
2006-04-22 23:44:44, kaes pisze:
heposowi chyba nie chodzi o opałowke

sa posty o oleju z pierdonki a chyba na takim mu zalezy zreszta jest i jeden z postow Irka

W ostatnim motorze jest artykul o gosciach ktorzy jezdza ASTRA 1nka 1,7D na rzepaku. doslownie. Przerobili lekko instalke auta, inne wtryski! aby nie laly tylko ladnie rozpylaly. I smialo smigaja. Niestety jesli wlewasz rzepak do baku MUSISZ za niego zaplacic akcyze. Chociaz teraz kto by sprawdzal osobowki.....

Cytat:
Chociaz teraz kto by sprawdzal osobowki

Osobówki też sprawdzają.

Wlasnie nikt nie sprawdza tego czytalem artykuł. Nie ma sposobu na sprawdzenie czy jest rzepak.Jedynie wąchanie rury wydechowej. Jesli ktos mi nie wierzy to poszukam gdzie to przeczytałem

Cytat:
2006-04-23 08:47:04, hepos pisze:
Wlasnie nikt nie sprawdza tego czytalem artykuł. Nie ma sposobu na sprawdzenie czy jest rzepak.Jedynie wąchanie rury wydechowej. Jesli ktos mi nie wierzy to poszukam gdzie to przeczytałem

No niestety ale Policja jak i ITD poiadają specjalistyczny sprzęt do badania paliwa, i bez problemu stwierdzą czy masz ON, opałówke czy rzepak... W osobówkach to sie mało zdaża, ale jak policeman zatrzyma i bedzie czuł podejrzany zapach z wydechu to pewnie się zaiteresuje nasza zupą....

e tam. Nie ma za to kary tylko trzeba zapłacić akcyze ktora jest taka jak na paliwo lotnicze

Cytat:
2006-04-23 09:18:18, hepos pisze:
e tam. Nie ma za to kary tylko trzeba zapłacić akcyze ktora jest taka jak na paliwo lotnicze

no za rzepak pewnie nie dają kary, ale za opał wiem że ludzie już troszkę popłacili....