Antena do Johnson asc max.1,40cm i 150-200zł (i parę pytań:)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie
antene chciałem zainstalować w reno master podwyższanym (ma ok. 2,40m) więc antene myśle dać max 140 cm (żebym nie zrywał bielizny ze sznurków, hehe). Dziurka już jest z przodu/boku dachu. Chce mieć dobry zasięg itd. Kasa to myśle jakieś 150-200zł. Im tańsza tym lepiej, ale jak ma być shit to spoko dam 2 stówki.
Ja myśle o sirio turbo 1000 za ok.160zł
- maksymalna moc 1000 W,
- wzmocnienie dBi,
- długość 1150 mm,
- masa 0,530 kg,
- długość fali 5/8.
Co mi panowie radzicie ?. Jestem zielony i CB nie miałem nigdy w ręku. Czy dobrze zrobiłem z zakupem używanego Jonhsona asc czy lepiej mogłem kupić nówke Johnny II asc o 100zł droższy ?

Johnson dobre radyjko i lepsze od Johnnego II. Antenke wybrales sobie wporzadeczku. Sam jezdze masterem z Alaska w dachu i pod niektorymi wiaduktami trzeba dac sobie pozór jak i galeziami zwisajacymi nad droga bo nieraz przywali , ale nic zlego sie narazie nie stalo,

no i kupiłem antenke inną: SIRIO TURBO 2000 (slyszalem że presidenta są kiepawe - to do alaski ? prawda ?)
Dane techniczne:
Częstotliwość : 26 - 28 MHz
Długość fali : 5 / 8
Moc : 1000 W P.E.P
Zysk : + 5,0 dB
Impedancja : 50 ohm
Długość anteny : 1,435 m

chyba lepsza, ciekawe czy dam radę zestroić to ustrojstwo razem.

jeszcze pytanie, czy zrobiłem dobry zakup Johnson ASC (nie II) za 350 zł w super stanie zaplombowany z pudełkiem instrukcjami itd.
Mam nadzieje że się nie przewiozłem na tym sprzęcie

kolego z tego co się troche orientuję to radyjko jest całkiem niezłe i na pewno lepsze od johnnego II a nowy johnson kosztuje bodajże około 1000 pln.więc jeśli piszesz że dałeś 350 pln za radyjko w idealnym stanie to myślę ze zrobiłeś bardzo dobry interes