BARDZO słabe czucie kierownicy/kół przy szybkich zakrętach ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wymieniłem miesiąc temu końcówki drążków i sworznie z obu stron ... na oryginalne części daewoo ... kupione na allegro ... stare części były BARDZO rozwalone ... ale to prawie nic nie dało !!!!!!!!!!!!!!! ... dalej czucie samochodu w zakrętach jest BARDZO niewystarczające ... i nie chodzi tu wcale że mam wygórowane oczekiwania ... Dla tego pytam i PROSZĘ o rady co jeszcze może mieć wpływ na taki stan rzeczy ... ??? ???

Może zobrazuje objawy na przykładzie .... Jest noc ... słabe światła ... jadę sobie ok 120 km/h na trasie zbliżam się do jakiegoś marudera nie hamuję bo nic nie jedzie z przeciwka .... lekki łuk ... wyprzedzam ale skręcam kierownicą ale nie czuję odpowiedniego oporu twardości z jej strony NIE CZUJĘ W KTÓREJ DOKŁADNIE POZYCJI ZNAJDUJĄ SIĘ KOŁA ... czy czasami nie biorę zakrętu za szeroko ... i muszę wykonywać nerwowe ruchy kierownicą żeby poczuć trakcję ...

Co tam jeszcze w naszym zawieszeniu może się zużyć i wpływa w negatywny sposób na właściwości jezdne ?? / A może mi się już zdążyły te oryginały zepsuć !!!!! ... ///
A może to wspomaganie ??

Cytat:
2006-04-24 15:06:50, Armani01 pisze:
Co tam jeszcze w naszym zawieszeniu może się zużyć i wpływa w negatywny sposób na właściwości jezdne ?? / A może mi się już zdążyły te oryginały zepsuć !!!!! ... /// A może to wspomaganie ??

problemu zdecydowanie zaczalbym szukac we wspomaganiu a nie w drazkach...

Moze masz amorki do wymiany.
A nie nosi go po drodze jak jest wiatr?
Mojego troche buja i czasami wydaje mi sie jakby byl z gumy. Dziwne uczucie

Cytat:
2006-04-24 16:59:48, Hornblower pisze:
Moze masz amorki do wymiany. A nie nosi go po drodze jak jest wiatr? Mojego troche buja i czasami wydaje mi sie jakby byl z gumy. Dziwne uczucie

nic dziwnego, w koncu to lekki 4,7 metrowy samochod o sporej scianie bocznej - przejedz sie transporterem wysokim i pustym 140km/h to tylko czekac na kontry zwiazane z mocnymi podmuchami (lekko sie zdziwilem...)

Cytat:
przejedz sie transporterem wysokim i pustym 140km/h to tylko czekac na kontry zwiazane z mocnymi podmuchami (lekko sie zdziwilem...)

heh niop fajny bajer jechac w wietrzny dzien pustym transporterem... ) fakt jest co robic )) odkad smigam w pracy LT badz Sprinterem nie dziwia mnie autka o sporych gabarytach nagle skaczace po pasie...

Ja tez bym stawial na wspomaganie -espero ma przeciez hydrauliczne o stalej wartosci nie tak jak w nowszych autach
elektryczne o sile zmniejszajacej sie wraz z predkoscia.

Mam coś podobnego

Luźny układ... Nie czuje auta, nie mam pewności, zrobił się gumowy

Podejrzewam końcówki drążków... Zabiłem je pewnie jednym podjazdem, który przejeżdzam, 2-4 razy dziennie... Dodatkowo od dawna, bardzo dawna... Przy skręcaniu w lewo mocniej, coś mi obciera... Jakby o nadkole

Tylko w lewo...

I ostatnio zaczęło trzeszczeć, jakby sprężyna poszła... Beka

Cytat:
2006-04-24 15:06:50, Armani01 pisze:
Wymieniłem miesiąc temu końcówki drążków i sworznie z obu stron ... na oryginalne części daewoo ... kupione na allegro ... stare części były BARDZO rozwalone ... ale to prawie nic nie dało !!!!!!!!!!!!!!! ... dalej czucie samochodu w zakrętach jest BARDZO niewystarczające ... i nie chodzi tu wcale że mam wygórowane oczekiwania ... Dla tego pytam i PROSZĘ o rady co jeszcze może mieć wpływ na taki stan rzeczy ... ??? ??? Może zobrazuje objawy na przykładzie .... Jest noc ... słabe światła ... jadę sobie ok 120 km/h na trasie zbliżam się do jakiegoś marudera nie hamuję bo nic nie jedzie z przeciwka .... lekki łuk ... wyprzedzam ale skręcam kierownicą ale nie czuję odpowiedniego oporu twardości z jej strony NIE CZUJĘ W KTÓREJ DOKŁADNIE POZYCJI ZNAJDUJĄ SIĘ KOŁA ... czy czasami nie biorę zakrętu za szeroko ... i muszę wykonywać nerwowe ruchy kierownicą żeby poczuć trakcję ... Co tam jeszcze w naszym zawieszeniu może się zużyć i wpływa w negatywny sposób na właściwości jezdne ?? / A może mi się już zdążyły te oryginały zepsuć !!!!! ... /// A może to wspomaganie ??

Sprawdż zbieżność-pewnie jest do d..y!
Często właśnie przez to auto tak się prowadzi

EUREKA ... to może być to ... ... z tymi kuta#%$ z byłego aso daewoo (tam gdzie to robiłem) nigdy nic nie wiadomo ... sami bardzo młodzi/uczniowie ... to robili ...

Daj znać jak zrobisz...