Gorące felgi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam! szukałem i nic nie znlazłem na ten temat ;p a chodzi o felgi, które osiągają wysoką temprature taką, ze po dotknięciu można się oparzyć, a jak się na nie napluje to slina się prawie, że gotuje są to oryginalne alufelgi opla 15' nie czuje nic przepalonego po za lekkim dziwnym zapachu gumy ;p pewnie od ciepła... no i czy to jest normalne w MV 3.0? (ome z tym silnikiem posiadam poraz pierwszy no i nie wiem czy tak ma być czy nie) bo w mojej drugiej 2.5TD na stalówkach felgi nawet nie są ciepłe... no i ja doszedłem do wniosku, że to tak podczas hamowania sie nagrzewa (kolcki są raczej dobre nie ściąga i nie rusza kierownica podczas hamowania) a, że auto sporo sobie waży i osiąga dosyć magiczne prędkości to i tarcie jest tak duze, ze ciepło zostaje przenoszone na felgi :> dobrze rozumuje? czy nie powinno tak się dziać? że parzą po dotknięciu?

Zeby felga sie nagrzała to już trzeba naprawde ostro hamować kilka razy. Może klocki trzymają?

Lub łożyska.
Pewnie.
Może.

Chyba raczej na pewno

pytanie czy cieplejsza jest opona czy felga?
normalna jazda-ciepła felga
ostra jazda-lepiej nie dotykać

bardzo gorące felgi to m.in.:
za niskie ciśnienie w oponach
szybka/ b.szybka jazda
walnięte łożysko ale to raczej słychać
upalanie kapcia
ostre hamowanie/a
nie odpuszczające klocki, czyli:
zabrudzona powierzchnia robocza zacisku (prowadnica)
zapieczony/zabrudzony tłoczek
uszkodzony przewód hamulcowy

cos przegapiłem?

ja sprawdzilbym hamulce (zacisk, ew klocki i tarcze). Przy normalnej jezdzie nawet po miescie felgi są co najwyzej ciepłe.

Podnieś na lewarku auto i zobacz czy nie ma oporów przy kreceniu kołem. Sprawdź to co napisał ilku.

pozdr.

CMX19 - jeśli grzeją Ci się tylko tylne felgi to sprawdź czy nie masz za bardzo podciągniętego ręcznego. Jeśli tak jest to tak jakbyś non stop na nim jechał...

dziekuje za wszystkie odpowiedzi! zrobiłem tak jak pisaliście i juz jest po problemie :] zaciski nie zawsze puszczały tarcze no i to był powód grzania się felg ;p troche je przeczysciłem WD40 i jak narazie wszystko jest oke juz nie grzeją się

Więc łożyska.
Pewnie.
Może.

Na pewo nie były Twoim problemem

CM19 - jak będziesz miał możliwość to sprawdź w jakim stanie masz tarcze, klocki (mogły się nadmiernie przytrzec) i łożyska (coby na sucho nie latały).

Cytat:
troche je przeczysciłem WD40 i jak narazie wszystko jest oke

Jak nie rozbierzesz i nie posmarujesz czym trzeba to po WD40 będziesz miał totalnie wszystko zapieczone!!!!