| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() art23 DEADSOUL Omega B FL Caravan Zawiercie | 2006-04-07 10:09:15 u mnie jest efekt taki jak opisujesz tylko to napewno nie sa samoregulatory bo stuki nie pochodza z glowicy , a faktycznie slychac to bardziej w srodku .Zrobilem juz tak 32 kkm i jezdze dalej chyba bez rozbiorki silnika sie nie obejdzie co ciekawe kumpel niedawno nabyl omege z identycznym objawem jak u mnie |
savvy Opel Omega Caravan Oborniki Śląskie | 2006-04-07 10:54:20 No to widze ze jest nas wielu...
Pytałem jakis czas na forum o taki problem. Niestety nic konkretnego nie udalo sie ustalic. Mozliwe ze to tłok tak klekocze. Ostatnio robilem tulejowanie silnika. Wszystko mialem porozbierane. Idealnie dopasowanei i poskladane. Tyka dalej dokladnie z miejsca jakie opisujecie. Zalałem motodoktora firmy Vavolin. Gestszy olej troche wyciszył silnik. Przy kolejnej wymiane zastosuje gesty olej + motodoktor. sam jestem ciekawy rezultatu. savvy |
![]() art23 DEADSOUL Omega B FL Caravan Zawiercie | 2006-04-07 16:47:13 nikt nie twierdzi napewno - ale z opisu wydaje mi sie ze jest to samo co u mnie - ale glowy nie dam - ktos kiedys mi podpowiedzial ze moze to byc luzna szklanka .Jak znajdzie sie parenascie osob z ta usterka to moze ktos sie podzieli jak to usunac .Byc moze w ciagu 2 miesiecy ja bede mial czas zeby oddac to do naprawy do znajomego mechanika zobaczymy co zdziala - ale jak mowie jezdze juz z tym rok czasu i to stukanie jest na stalym poziomie jak sie nagrzeje jest cieszej znacznie ale stukanie slychac [ wiadomość edytowana przez: art23 dnia 2006-04-07 16:48:13 ] |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-04-09 00:28:16 U mnie jest podobnie, odwiedziłem wielu mechów, którzy rozebrali pół auta i nic.... tylko jeden z nich tylko po odpaleniu silnika powiedział, że może się tak zdarzyć i też jest OK. Tłumaczył, że silnik tyka ale tylko jak długo stał (co u mnie się zgadzało, bo tyka tylko po dłuższym postoju np. po nocy), a powodowane jest to tym, że przez długi okres postoju, olej ścieka w dół silnika i dopóki chwili nie popracuje to będzie klekotał (mówił, że można to zrobić - chodzi o jakąś nieszczelność - ale czego to nie potrafię powtórzyć ), ponadto poradził, tak jak koledzy wspominają w postach niżej, przejść na gęściejszy olej.... sam nie wiem, jak do tego podejść... w każdym bądź razie u mnie tak stuka od roku i poza tym nie widać żadnych negatywnych objawów... ale nie chciałbym się obudzić z ręką w nocniku.... |
savvy Opel Omega Caravan Oborniki Śląskie | 2006-04-10 10:10:23 Panowie ...
Jakis miesiac temu robilem tulejownie silnika ... wszystko mialem rozebrane i sprawdzone 10 x... poskladane i dopasowane idealnie... tyka dalej... moze to cos w sprzegle albo w skrzyni tyka...? objawy mam takie same...powyzej 2500rmp tykanie zanika... wiem dosiadczenia ze jesli tyka na zimnym to najprawdopodobniej tloki sa luzne...dopiero jak złapia temperatureto sie rozszerzaja i jest ok... u mnie jest na odwrót: odpalam zimnego po nocy...na poczatek zadzwonia popychacze...ale po 15 sekundach olej rozchodzi sie po silniku i bloga cisza...dopiero jak silnik sie rozgrzeje..olej robi sie zadszy i zaczyna tykac gleboko z tylu silnika...dokladnie nad skrzynia...i dlatego slychac ten dzwiek w kabinie... postanowilem wymienic olej w skrzyni... i tak nadszedl juz ten czas
jak cos sie zmieni to dam znac... savvy
|
savvy Opel Omega Caravan Oborniki Śląskie | 2006-04-19 10:00:18 Panewki odpadaja [na 99%]
Pompa pracuje ok [ na 100%] tyka z tylu silnika, tak moze nawet od strony kolektora wydechowego... Kolektor ma male pekniecie i slyszalem ze to moze tykac...sczegolnie na wolnych obrotach...w rytm pracy cylindra... Niedlugop sciagam kolektor do spawania i sie sprawdzi
Pozdro savvy |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-04-23 21:45:49 irekwielki pisze:
"A u mnie, raz słychać popychacze a raz nie. Cisza jak makiem zasiał albo klekotanie przy ściąganiu nogi z gazu. Macie jakiś pomysł? Może to coś z pompą oleju, która daje za małe ciśnienie, a czasem większe? Czy jest to możliwe?" Popychacze są dobre albo nie. Pompa daje ciśnienie albo nie. Przyczynę klekotania szukałbym gdzie indziej. Obserwuj auto, może to zależy od innych czynników. |
irekwielki Opel Omega B Gdańsk | 2006-04-24 12:49:28 to są popychacze na 90% bo 2 mechaników to ogladalo. pytanie tylko dlaczego raz wala raz nie. sprawdze tę pompe. czy duzo trzeba rozkręcac??, poszukam moze bylo |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-04-24 16:00:55
Nie rozumiem kolego o co Ci chodzi? W twej pompie trzeba było dokręcić 2 śrubki, czyli nie działała poprawnie. Jak masz zamiar stawiać jakieś diganozy i udzialać porad to bardzo dobrze, brakuje nam właśnie takich jak TY. Do dzieła wiele problemów czeka do rozwiązania. |