CENTRALNY po raz ....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mój centralny od jakiegoś czasu nie działa. Poczytałem trochę na forum i z objawów jakie okazywał kupiłem mastera i miałem nadzieję, że będzie działał, niestety nie działa. Okazało się, że jedna ze ścieżek w centrali się "przepaliła" . Zlutowałem ją i dalej nic. Napięcie "doczhodzi" do centrali i "wychodzi" z niej, ale sprawdzając miernikiem, do mastera nie dochodzi (a wydaje mi się, że powinno).
I tu moje pytanie- czy po drodze z centrali do mastera znajduje się jakiś przekaźnik, bezpiecznik czy może coś innego, co mogłoby się "przepalić" i gdzie on się znajduje? Jaki jest jego symbol?
A może ktoś wie gdzie mogę znaleźć schemat instalacji elektrycznej do esperaka(1,5 GLX).
Może ktoś to już "przerabiał"?
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

A działa Ci klakson? Pytam bo centralny jeśli się nie myle jest spięty "bezpiecznikowo" z klaksonem i chyba z klapą tylną.Jesli przepaliła Ci się scieżka na sterowniku to raczej niedobry objaw - musiał płynąć tam zbyt wielki prąd - moze jakieś przebicie - wilgoc? Skoro padła sciezka nie wiadomo czy nie padło coś jeszcze - ale najpierw sprawdź bezpiecznik obwodu.

Klakson działa, tylna klapa też, bezbiecznik jest dobry- sprawdzałem

Klakson działa, tylna klapa też, bezbiecznik jest dobry- sprawdzałem

Moja propozycja to poprowadź kabel od centralki do odpowiedniej złączki w masterze. Jak zadziała, to coś z kablami (zapewne między futryną a drzwiami kierowcy.
Mnie np. udało się spalić scalaka w centralce.

Gdy naciskasz guzior c.z. na drzwiach kierowcy to powinno być słyszalne klikanie przekaźników w module.
Do mastera w czasie spoczynku nie dochodzi prąd - oba przewody są połączone z masą. Dopiero w trakcie pracy na jednym z kabli pojawia sie +12V.
Kable posprawdzaj miernikiem na przebicie z masą oraz na przewodzenie i zwarcie między liniami. Staraj sie dokonywać testów podczas majtania drzwiami w te i wefte.
Możliwe, że przetarły się kable tylnich drzwi pomiędzy drzwiami i słupkiem powodując zwarcie i spalenie modułu.

Gdy zamykam z kluczyka nic sie nie dzieje, nic nie słychać, ale gdy miałem "rozebraną " centralę ta jednym"przekażnikiem" zamykałem a drugim otwierałem zamki i wszystkie reagowały prawidłowo- zamykały się i otwierały.

Cytat:
2006-04-28 11:23:15, sierak26 pisze:
wszystkie reagowały prawidłowo- zamykały się i otwierały.

Spsół się kabel.

Ok. dzięki! spróbuje, może się uda.