Bylo o dystansach, to ja o glosnikach - ktore 160-165mm ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czesc.

z watku o dystansach z mdf zakupilem sobie komplecik - pewnie przyjdzie w przyszlym tygodniu.. wczesniej pytalem o radio 6006 firmowe forda i opinie byly srednie.. wymyslilem wiec cosik takiego (narazie)

w zakupione dystanse wloze jakies fajne 165-ki, radio/kaseciaka zostawie, dokupie FM-transmiter do mojego przenosnego mp3-grajka i wylapie sygnal na firmowym fordowym radiu FM.. nie bedzie to rozwiazanie idealne, ale na chwile uwolni mnie od zakupu nowego radia, a pozwoli sluchac dowolnej muzyki na glosnikach lepszych, niz te fordowskie piszczalki.. jak juz mnie bedzie stac na fajne radio, to kupie i mam system gotowy - pozostanie jakos tyl zagospodarowac, ale do tego tez dojde..

pytanie jest wiec nastepujace: ktore glosniki wybrac.. ? zastanawia mnie firma Hertz.. zastanawia mnie tez sposob montowania tweeterow z ktoregokolwiek kompletu (i tutaj prosze o podpowiedzi tych, ktorzy juz to maja za soba).. dodatkowo pozostaje kwestia zwrotnicy, ktore sa w kompletach mnie interesujacych.. po co sa, gdzie je montowac.. ?

stawiam sobie granice 300 za kpl. - oto co znalazlem (i prosze o porady)

JBL GTO (1)
JBL GTO (2)
HERTZ (moze ewentualnie to)
HERTZ kolejny
ALPINE (zawsze chwalono te firme)
ALPINE (tez calkiem interesujace)
SINUSLIVE (troche powyzej progu cenowego)
INFINITY (o! calkiem interesujaca oferta.. nawet bym dolozyl..)
JBL 6537
MB QUART (nie znam w ogole tej marki)
JBL (a moze jednak pozostac na takim zwyklym.. ?)

dzieki, jesli ktos sie zainteresuje watkiem i poswieci chwile na przejrzenie propozycji.. pozniej jeszcze jakis wzmak pewnie dobiore, jak juz tyly zamontuje..

jesli jeszcze ktos mialby ochote, prosilbym o podpowiedzenie radia z zielonym podswietleniem, zeby sobie festynu w aucie nie robic

--
pozdr.
xclone

pamietaj o głebokości montażu(tym bedziesz ograniczony w wyborze) jak pamiętam głebokość szyba - blacha to 25mm, a mdf ma wysokość 33mm, więc troszke sprzetu już ci odpadło
system z zwrotnicami zawsze zagra lepiej, wofer nie musi targać na membranie twetera, a jego możesz umiejscowić w każdym miejscu auta(pod wrunkiem że jest to przedni słupek na 1/3 wysokości
nie zapomnij o wygłuszeniu drzwi -niesamowity efekt i obowiązkowa czynność dla auto audiofila

Czyli jaka musi być maksymalna grubość monatżowa głosnika, przy zastosowaniu dystansów z mdf-u?

gosc z allegromi napisał ze na jego przejściówkach 63 mm, jakostak.
Ja mam walsnie sinusy z tyłu i chciałem dacna przod ale głebokość montażowa70;/

jeszcze raz odległość szyba-blacha drzwi to 25mm (chyba że nie zamierzasz otwierać okna na lato) reszta to sprawa głębokości mdf(te co ja kupiłem mają 33mm), ale jeśli gość powiedział to niech on wam je zamontuje
albo dystanse na dystanse

no tak.. czyli mamy do wykorzystania jakies 55mm ale to nie wybiera faworyta.. ))

poki co dziekuje i czekam na nastepne opinie..

--
pozdr.
xclone

Witaj

Chyba w pierwszej kolejnosci mususz się zdecydować czy chcesz zestaw odseparowany czy nie ???

Osobiście polecam odseparowany czyli woofer + tweeter + zwrotnica.

Mimo, że nazwa filrmy nie wzbudza zaufania dużo dobrego słyszałem o tym zestawie :

Link

Cena dosyć korzytna, ale nie miałem okazji odsłuchania go w praktyce. Może ktoś z klubowiczów używa PowerBass'a ???

Cytat:
2006-05-15 12:25:45, Kiur pisze:
Może ktoś z klubowiczów używa PowerBass'a ???

Ja mam z przodu PowerBass tylko wersje Chrom. Gra pod wzmakiem i daje niezle czadu.. Polecam.

Cytat:
2006-05-15 12:25:45, Kiur pisze:
Link Cena dosyć korzytna, ale nie miałem okazji odsłuchania go w praktyce. Może ktoś z klubowiczów używa PowerBass'a ???

zdecydowanie odseparowane
tylko twoja propozycja wykracza chyba poza mozliwosci montazowe.. zobacze, jak dystanse dojda do mnie..

Cytat:
tylko twoja propozycja wykracza chyba poza mozliwosci montazowe.

61 mm to nie jest dużo. JBL ma 59mm. Znalazłeś coś jeszcze płytszego ??? Trzeba będzie chyba mysleć o dystansach na dystanse

Do Open'a :

Chciałbym te Powerbassy podłączyć bezpośrednio pod Pionka 4x50. Jak myslisz ? Da to radę bez wzmaka ??? Czy bedzie słabo i lepiej odrazu zacząć mysleć o wzmaku ? Jeżeli tak to jakim ???

Cytat:
2006-05-16 08:17:09, Kiur pisze:
61 mm to nie jest dużo. JBL ma 59mm. Znalazłeś coś jeszcze płytszego ??? Trzeba będzie chyba mysleć o dystansach na dystanse

a moze orientujesz sie, jaka w ogole jest odleglosc miedzy blachami, a plastikami tapicerki ? nie mam nic przeciwko podwojnym dystansom, ale nie chce tez w ktoryms momencie stwierdzic, ze mi sie glosniki pod tapicera nie mieszcza..

oczekujac na wasze opinie, poczytalem troche po sieci.. bardzo mocno polecane sa powerbassy, ale to juz inna polka cenowa (prawie 400), ale jako alternatywe podawane sa sinuslive'y.. tyle, ze np. tu:
SINUSLIVE 160
podano, ze glebokosc montazu jest 70mm ..
jesli sie to zmiesci pod tapicerka, to moze i bym sie pokusil o takie... co do jbl to spotkalem same niezbyt pochlebne opinie, w zamian za to chwali sie hertza..

czekam na wasze odpowiedzi - glownie od ludzi, ktorzy zdejmowali boczki..

Cytat:
2006-05-16 08:17:09, Kiur pisze:
Chciałbym te Powerbassy podłączyć bezpośrednio pod Pionka 4x50. Jak myslisz ? Da to radę bez wzmaka ??? Czy bedzie słabo i lepiej odrazu zacząć mysleć o wzmaku ? Jeżeli tak to jakim ???

Wiadomo ze najlepiej jest wzmak zaladowac. Troche za mocne te glosniki, moje graly na radiu przez 3 tyg (na czas wygrania sie) a potem wzmak.. No i powiem Ci tylko ze roznica kolosalna.
Wzmak taki zeby mial min 60W rms przy 4omach..

Za ta kwote nic lepszego niz JBL GTO 6506 nie dostaniesz. Bardzo dobra jakos wykonania no i oczywiscie dzwieku (porównywałbym je z Infinity, z tym ze model podobny kosztuje wiecej i bass w takim zestawi jest tzn raczej go nie ma :] - no chyba ze do zestawu dokupisz suba). A co do JBl'i to o ich wartosci niech swiadczy fakt iz sa montowane przez profesjonalne firmy zajmujace sie car audio, np Extreme Car Audio w Poznaniu, w demo car'ach itd, mimo iz jest to najnizsza półka - bo kolekcja GTO to jest najnizsza pólka - to mozna je spokojnie porównywac z drozszymi modelami innych firm. Szczerze polecam. Ale to tylko moja skromna opinia .

z tymi dystansami na dystanse to żartowałem(poprostu nie wstawiam tych żółtych uśmiechniętych ryjów)

ja u siebie zamontowałem JBL 'a 6526 (głębokość montażu to 53mm, 235pln*)dwu drożnego
nie mam zamiaru z nikim dywagować czy to dobre czy nie ale za tą kase dało dużo lepszy efekt od lanzarów (320pln*)na zwrotnicy 130mm
reasumując jestem z nich zadowolony
*ceny z allegro

przyszly dzisiaj dystanse.. niestety, zakup glosnikow musi poczekac jeszcze 2 tygodnie.. mam nadzieje, ze do tego czasu bedziemy wszyscy wiedzien, ile naprawde miesci sie od dystansu do szyby.. no i pomozecie mi ostatecznie zdecydowac sie na ktores z glosnikow..

a jutro przyjdzie fm-transmiter.. i znowu kawalek dalej.. jeszcze tylko musze podumac, jak gniazdo zapalniczki dodatkowo wyprowadzic gdzies z boku, zeby nie bylo tylko w popielnicy.. (co za poroniony pomysl..) :/

ja mam te sinusy alez tyłu, graja super moim zdaniem. Sam chciałem je załadowac do przodu ale nie wiem czy wejdą jak bys sie na nie zdecydował to daj znac czy sie zmieściły

no, moze by sie kto jeszcze zdecydowal na pomiar glebokosci montazu z dystansami ? jak nie, to sam bede musial 2 razy rozbebeszac tapicere..

Cytat:
2006-05-16 13:44:19, adikox pisze:
Za ta kwote nic lepszego niz JBL GTO 6506 nie dostaniesz. Bardzo dobra jakos wykonania no i oczywiscie dzwieku

podjechalem dzisiaj do MM i odsluchalem te JBL'e.. i musze powiedziec.. ze szalu na mnie nie zrobily.. moze to tez wina rozproszenia dzwieku, bo inaczej graja glosniki w puszce auta, a inaczej na otwartej hali..
szkoda, ze nie mieli sinusow.. mieli za to jakies helixy i byly naprawde paskudne.. podobnie jak infinity w cenie JBL'i..

dych glupi juz jestem.. przyjdzie wyplata a ja dalej nie bede wiedzial, na co sie zdecydowac.. ;P