Problemy po zmianie akumulatora (e46)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.
przyszedl czas na zmiane akumulatora na nowy. stary mi padl podczas przydlugiego mycia samochodu z glosna muzyka i pootwieranymi drzwiami. aby doladowac akumulator rozlaczylem go i to byl chyba blad. sracilem nawigacje , komputer pokladowy, zmienilo mi sie cale menu w monitorku przy radiu i nawet zegarka nie moge ustawic bo mi "set" zniknal z opcji. moze ktos z was poradzil sobie z czyms podobnym domowym sposobem czy musze dopisac jakies dogrywanie oprogramowania do zblizajacego sie przegladu?
pozdrawiam. mocry

Witam
To ciekawe co piszesz,ja zmieniałem akumulator i nic się nie stało wszystko było jak wcześniej tylko zegar przestawiłem i tyle.Na twoim miejscu bym nie ryzykował chałpnicze metody tylko udałbym się do jakiegoś konkretnego elektryka samochodowego.Pozdrowionka

dzieki. przeglad mam ustalony w przyszlym tygodniu ale to bardzo irytujace ze np zegar nie dziala. ja miaelm odlaczony akumulator przez cala noc gdy byl podlaczony do prostownika.... co i tak mu nie pomogla. tak czy inaczej dzieki za odpowiedz.

podobno popsulem w jakis sposob nawigacje ale dalej nie wiem jak... czy zwykle rozlaczenie akumulatora moglo zrobic taki balagan?.. serio nikt nie ma pomyslu?

widze ze sam pisze tu swoja bajke
no coz. powiedziano mi ze "prawdopodobnie" padl procesor. nie wiem jak to zrobilem ze go ubilem.
teraz mam pare opcji... kupic to co sie zepsulo.. czy moze dolozyc i kupic wieksza navi 16:9 z dvd. macie jakies namiary na kogos kto oferuje napedy lub montaz roznych nawigacji? i ile np kosztowaloby zalozenie 16:9 z telewizorem? i co mi do tego potrzeba?

Cytat:
2006-04-25 19:46:17, moCry pisze:
widze ze sam pisze tu swoja bajke no coz. powiedziano mi ze "prawdopodobnie" padl procesor. nie wiem jak to zrobilem ze go ubilem. teraz mam pare opcji... kupic to co sie zepsulo.. czy moze dolozyc i kupic wieksza navi 16:9 z dvd. macie jakies namiary na kogos kto oferuje napedy lub montaz roznych nawigacji? i ile np kosztowaloby zalozenie 16:9 z telewizorem? i co mi do tego potrzeba?

czytajac Twoj problemmoge stwierdzic ze poszedl CI pewien element elektryczny, jak ja przekladalem aku do swojego to byly iskry podczas podalczania klemow, i to moglo w Twoim przypadku spalic pewna czesc pewny element. Faktczynie miales pecha, podczas podlaczania, ale spalic latwo mozna w taki sposob, ze jak podlczaczas 2 klema do aku, i sie bawisz, tzn , obracasz klema, skrecasz ,ustawiasz aby nie przeszkadzal to wlasnie przez to nastepuje szereg iskier, a jak nie iskier to naglych napiec na elementach elektryki . E46 jest samochodem ktore posiada wiecej ich niz e36. ale i tak dziwne to jest ze spalila sie jakas czesc, przeciez maja tez bezpieczniki i grube kable.

PS:CO do nawgacji to polecam kupic normalna nawigacje z telefonem a nie bawic sie w monitorki w samochodzie, ktore werbuja zlodzieja do wlamania, zaosczczedzasz tez znaczna czesc kapuszki. pzdr

Cytat:
2006-04-25 19:46:17, moCry pisze:
widze ze sam pisze tu swoja bajke no coz. powiedziano mi ze "prawdopodobnie" padl procesor. nie wiem jak to zrobilem ze go ubilem. teraz mam pare opcji... kupic to co sie zepsulo.. czy moze dolozyc i kupic wieksza navi 16:9 z dvd. macie jakies namiary na kogos kto oferuje napedy lub montaz roznych nawigacji? i ile np kosztowaloby zalozenie 16:9 z telewizorem? i co mi do tego potrzeba?

czy ta navi wogóle nie działa tzn nic sie nie da zrobić umarła?a swoją drogą to nie wierze że coś mogło sie popsuć od samego podłączania akumulatora nie daj sie naciągnąć przez pseudo fachmanów

hmm.. jest tak ze teraz samochod nie widzi jej wcale i zgasla w niej dioda... chociaz raz udalo mi sie wyciagnac plyte. wiec prawie martwa jest . mialem nadzieje ze tylko mi sie jakies oprogramowanie wykasowalo czy cos takiego ale niestety. raz juz slyszalem cos o spalonym procesorze. koszt czytnika okreslili w auto fus na 7000pln.. troche drogo wiec sobie chyba daruje zakup u nich. teraz zanioslem sprzet to serwisu philipsa.. moze cos zrobia. w koncu to tez philips byl. trzymajcie kciuki.

[ wiadomość edytowana przez: moCry dnia 2006-04-26 19:36:22 ]

[ wiadomość edytowana przez: moCry dnia 2006-04-28 01:48:57 ]

no ta po philipsie sie można wszystkiego spodziewać

Cytat:
2006-04-25 22:33:34, zdunekm pisze:
czytajac Twoj problemmoge stwierdzic ze poszedl CI pewien element elektryczny, jak ja przekladalem aku do swojego to byly iskry podczas podalczania klemow, i to moglo w Twoim przypadku spalic pewna czesc pewny element. Faktczynie miales pecha, podczas podlaczania, ale spalic latwo mozna w taki sposob, ze jak podlczaczas 2 klema do aku, i sie bawisz, tzn , obracasz klema, skrecasz ,ustawiasz aby nie przeszkadzal to wlasnie przez to nastepuje szereg iskier, a jak nie iskier to naglych napiec na elementach elektryki . E46 jest samochodem ktore posiada wiecej ich niz e36. ale i tak dziwne to jest ze spalila sie jakas czesc, przeciez maja tez bezpieczniki i grube kable. PS:CO do nawgacji to polecam kupic normalna nawigacje z telefonem a nie bawic sie w monitorki w samochodzie, ktore werbuja zlodzieja do wlamania, zaosczczedzasz tez znaczna czesc kapuszki. pzdr

Istnieja pewne zasady których trzeba sie trzymać podczas odłączania i podłączania aku
Producent radzi, ze jesli sie ich nie weźmie pod uwagę można narobić sobie kłopotu.
Pozdro...