| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
YeLonkoskY Klubowy Weteran Ford Focus / Opel As ... Warszawa | 2006-03-28 09:42:35 W sumie nie pytając nikogo z Was o zdanie (a tak by wypadało) wymieniłem wczoraj przednie oponki z... letnich na letnie
Tak się zbierałem do wymiany na zimówki, że zima sie skończyła i całe 5 miesięcy przejechałem na letnich, przód to wysłużone juz Continental Eco Contact (slizgały sie niemiłosiernie) a tył to "axxium" Czy ktoś wogóle słyszał o takich oponach? Pewnie jeszcze bym na wszystkich troszkę pośmigał ale na jednym axiumie był babelek a drugi zrobił się tak jak Piotrkowi jajowaty i nie dało się już jeździć. Z Continentalami tez podobno cos było nie tak
Zatem jako że przednie przeniosłem na tył by mieć troszkę czasu na zebranie gotówki i zakup nowych więc na przód zakupiłem oponki DAYTON D210 {polecone w 3 zakładach z 4 odwiedzonych - jeździłem po kilku by zebrac opinie w czwartym namawiali mnie na tańsze D110 lub na Klebery}. Na razie przejechałem na nich jakies 70 km wiec nie zdążyły sie jeszcze ułożyć ale myślę, że moge je polecić, nie ślizgały sie na mokrym ani przy hamowaniu ani przy ruszaniu (a to mnie własnie denerwowało w wysłużonych Continentalach), są ciche, to nowy model i mało popularny (nie będzie chyba korcił nieporządanych osób), bierznik kierunkowy, indeks do 210km/h, calkiem zgrabne. Na tył chyba kupię takie same. Aha, ich cena to 166 zł wiec bardzo przyjemna
A Wy co sądzicie o tym zakupie? (pytam po fakcie ale mam jeszcze przecież tył do wymiany )
[ wiadomość edytowana przez: YeLonkoskY dnia 2006-03-28 09:43:19 ] |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-03-28 10:12:17 Jako tako
Chociaż wolałbym Kleber Dynaxer HP2 |
YeLonkoskY Klubowy Weteran Ford Focus / Opel As ... Warszawa | 2006-03-28 10:18:35 No ja tez wiele rzeczy bym wolał Te tez mi polecali ale róznica w cenie jest bo takie same kleberki są po około 200zł, może rozważe ich kupno jak bede kupował drugą parkę, wtedy będzie pewnie więcej kaski a tymczasem bardziej interesuje mnie wymiana tarcz i amorków i tu to dopiero będe miał zagwozdkę co wybrac![]() |
rafau DU Espero 1,5 GLX => ... Wyszków | 2006-03-28 11:13:47 Co do tarcz to ja jestem zadowolony z zestawu zakupionego na Kotsisa/Gersona: polskie tarcze i klocki RH
|
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2006-03-28 11:29:23 Kleberki Dynaxer HP2 są za 180 zl
Ale ja widzialem nowe Kumho (po przejeciu przez inna firme), fajne oponki (w koncu w NFS byly do tjuninku ). |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-03-28 11:55:48 U mnie na peweno jeszcze ten czas nie nadszedł.
Ale za miesiąc przymierzam sie do zakupu Barum BRAVURIS 195/60/R14 Czekam tylko na zwrot z US |
YeLonkoskY Klubowy Weteran Ford Focus / Opel As ... Warszawa | 2006-03-28 12:07:20 za 180zł to sa chyba te z indeksem 190km/h a te o takich parametrach jak moje to za 196zł i to w necie na netcar.pl? Chyba że u Was sa tańsze oponki ![]() |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-03-28 12:13:16
Jeśli mówisz o Barumkach to zapraszam na http://www.opony.com.pl Tam mają takie 195/60R14 86H z indeksem do 210km/h za 177zł/szt z przesyłką. ![]() |
YeLonkoskY Klubowy Weteran Ford Focus / Opel As ... Warszawa | 2006-03-28 12:19:23 Nie, o Kleberkach mówiłem Odnośnie tekstu Maltorona. Sorki ale gdzies zniknela mi opcja cytat No ta oponka niżej bardzo fajnie sie prezentuje![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-03-28 12:21:49 Boże !!!
Tylko nie Barum !!! Prześlę Ci połowę różnicy pomiędzy Barumem, a Kleberem ! Tylko kup cos, co jest warte rozmowy, a co dopiero używania Będziesz miał zajebiste opony, a nie plastik !!! |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-03-28 12:40:37 Kup se fuldę. |
![]() Torp12 Klubowy Weteran Było Daewoo Espero Warszawa | 2006-03-28 12:40:59
Heh ludzie po co pakujecie opone 195 z predkoscia do 210 do espero 1.5??? No chyba ze macie ostro podrasowane te silniki bo jak ktos mi powie ze na seryjnym engine pojechal 200 to pekne ze smiechu:] No chyba ze na poczatku jak byl maly przebieg ale to i tak z gorki raczej... A jak teraz jeszcze gaz to o 200 mozna zapomniec... Ja mam 185 bo takie byly... A tera przydalo by sie zmienic i myslalem o 175 zeby troche wiecej dynamiki bylo... Wiem ze szeroka zajebiscie wyglada ale jak mam sie turlac to chrzanie taki interes
A jak przy kolach jestesmy to probowal ktos malowac obrecze stalowe na jakis inny kolor niz czarny?? Bo na alusy kasy nie mam a tak mnie naszlo zeby moze przemalowac... ![]() |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2006-03-28 12:57:56 Zolti...ale 90% ludzi tutaj jezdzi normalnie i pewnie polowa z nich nie potrzebuje indeksu do 220, bo tyle nawet auto nie pojdzie czy super hiper opon wiec i Barum bedzie dobre, opinie zbiera niezłe wiec i ja bym takie kupił jakbym potrzebowal opon, a potrzebuje ale nie mam kasy i bede sie tłukł na slikach Michelin XS czy SX |
YeLonkoskY Klubowy Weteran Ford Focus / Opel As ... Warszawa | 2006-03-28 12:59:19 Ja mam silnik 2.0 to po pierwsze wiec nie wiem czemu akurat mnie zacytowałeś a po drugie to kupiłem 185 a nie 195 i po trzecie to ten model ma z tego co wiem tylko ten jeden indeks wiec i tak nie miałem nic do gadania a po czwarte skoro dochodziło do porównań cenowych to wspomnialem o tym indeksie właśnie w kontekscie tych porównań bo uważam że jak juz mamy porównywac to oponki o tych samych parametrach i tyle A co do indeksu, to chyba zawsze lepiej i pewniej miec większy zapas i nawet nie chciałbym go wykorzystywac bo zycie mi miłe A i tak moja Kochana Madziarka mnie już kilka razy opierdzieliła za moja jazde wiec nawet indeks 160 by mi wystarczył![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-03-28 13:03:17
Czyli lepiej kupić shit, który po roku jest jak plastik ? Nie znam pozytywnej opinii o tych oponach od osoby, która jeździ na nich więcej, niż rok ! Tu nie chodzi o indeksy... Chodzi o marnowanie kasy... Dopłacić 40-50 zł i mieć dobre opony, a nie shit w prawie takiej samej cenie |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-03-28 13:07:25 A co powiesz na Dunlop Sport SP 01? |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-03-28 13:13:15 Droższe o 300 zł na komplecie...
Nie wiem jak można porównywać. |
Armani01 | 2006-03-28 13:25:52
Tu nie chodzi o jazdę super sportową ... tylko o to jak zachowa się opona w sytuacji ekstremalnej ... np. nagłe hamowanie ... I teraz jak masz dajmy na to 200 zł do wydania (na oponę) to jest wiele opon w tej cenie ... ale jedne są lepsze i np. w tej sytuacji zahamują, (przy wszystkich innych zmiennych takich samych) o 2 m. bliżej I TO STANOWI O ICH WYŻSZOŚCI ... bo dwa metry to może się okazać BARDZO dużo
p.s. Polecam te Kleberki co mówi Zoltar (Barumek nie miałem ... zastanawiałem się nad ich zakupem jednak nabyłem Bridgestona Potenza tyle że w esperakowym typowym rozmiarze ich nie produkują P.s2 ...Czy mi się wydawało czy ktoś tu sugerował, że ma zamiar kupić węższą oponę ... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! niż seryjna espero (185) i że to niby spowoduje, że mu auto szybciej będzie jeździć (ale, że żeby zahamować auto o określonej masie to potrzebne są określone min. powierzchnie hamowania to nie pomyślał) POWODZENIA
|
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-03-28 13:34:11
Taki stary i jeszcze wierzy w te badania przeprowadzane w określonych ściśle warunkach na ściśle określonych drogach. Aha... zatrzymanie się o 2 wcześniej może mieć też negatywne skutki - jak Ci 40 tonowy ciężarowiec w tyłek wjedzie. Tak, że coś, za coś. |