MotoNews.pl

[RS2000] Wyskakujący II bieg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam po dłuższej nieobecności i zwracam się z pytaniem o możliwe przyczyny wyskakiwania drugiego biegu w RS'ie, dodam że skrzynia była już z tego powodu u magika który się zajmuje naprawą skrzyń, zostały wymienione synchronizatory biegu II i wstecznego i chyba coś jeszcze od tej nieszczęsnej dwójki, stwierdził że ma chodzić i sugerował ze bieg nie był do końca wbijany dlatego się rozsypało, żeby sprawdzić ustawienie cięgien i zlikwidować ewentualne luzy. Tak też zrobiłem, wszystkie luzy na drążkach zmiany biegów zlikwidowałem, wielokrotnie próbowałem też ustawiać te wodziki i nawet przy cofnięciu wodzików do tego stopnia że nie wchodzą biegi do przodu dwójka i tak wyskakuje. Mam wrażenie że najczęściej po odpuszczeniu gazu. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły co do rozwiązania tego problemu będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Moze masz poduchy pozrywane i skrzynia z silnikiem za mocno pracuja?! Czasem tak bywa ze w takim przypadku wyskakuja biegi.

szczerze to tego jeszcze nie sprawdzałem, dzięki za podpowiedź, obada się, czekam na kolejne propozycje

Najprawdopodobniej winę za to ponosi poduszka wychyłowa.Kiedy jest uszkodzona i pracuje potrafi wyciągnąć właśnie 2.
Zakładam oczywiście że wcześniej wszystko było ok i miałeś poprawnie ustawiony wybierak przy mocowaniu do skrzyni. Bo złe ustawienie w tamtym miejscu także powoduje że II bieg wchodzi za płytko albo nieprecyzyjnie bo dźwignia jest jakby delikatnie przekręcona na boki względem skrzyni.

Co do poduszki wychyłowej luz potrafi sie tam pojawiać w dwóch miejscach. Pierwszy to oczywiście zerwana poduszka, a drugie miejsce to tulejka łapy w której mocowana jest poduszka. Jak zsumujesz ten luz to okazuje sie że przy ostrym ruszaniu i gwałtownej zmianie biegów skrzynia z silnikiem bujają ci sie wewnątrz komory jak wahadło

czyli na chłopski rozum biorąc najpewniej byłoby wbić 2 bieg i odpiąć całkiem oba drążki wybierające, albo wogóle ich nie podpinać tylko wrzucić bieg ręcznie z poziomu kanału i zobaczyć co się będzie działo ?