Ile w zbiorniku powinno zmiścić gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAM mam l.p.g. od 2tygodni w lagunie , zbiornik ma 55litrów a na stacji więcej nalać nie może tylko 34l. gdzie tkwi przyczyna że tak mało się zmieści. PROSZĘ O PORADĘ I POZDRAWIAM I Z GÓRY DZIĘKUJĘ. jan z bytomia

Pływak wielozaworu jest za mocno wygięty w dół. Musisz wyjeździć gaz do końca i pojechać do warsztatu gdzie zakładałeś instalkę i powiedzieć, żeby podregulowali pływak, bo za wcześnie odbija. Przy 55 litrach objętości zbiornika gazu powinno wejść ok. 44 litrów.

Na stacjach LPG pewnego znanego hipermarketu gazu wchodzi wiecej niz pojemnosc butli
u mnie 46 litrow a wchodzi 35... Slyszalem ze butle moga sie tez zapowietrzac.
Pozdrawiam

No z tym zapowietrzaniem to jakieś bajki . Pomyśl co się stanie jak będzie LPG + powietrze

Kamil bajki z zapowietrzaniem się, owszem ale nie z powodu, że w butli nie ma powietrza . Zastanów się co by się stało gdyby w zbiorniku była próżnia. Powietrze w butli jest zawsze. Te 20% "niedoładowania" zbiornika to nic innego jak "poduszka powietrzna", która robi miejsce w momencie podgrzania (silnego) zbiornika i samoistnego zwiększania objętości przez podgrzany gaz.
Natomiast zapowietrzanie się zbiornika rzeczywiście można włożyć do działu z Andersenem. Za napełnienie zbiornika odpowiada wielozawór i jego pływak nic więcej.

ja mam zbiornik o pojemnosci 35 litrow a wchodzi 29 z groszem

Cytat:
2006-12-14 21:50:52, majron pisze:
ja mam zbiornik o pojemnosci 35 litrow a wchodzi 29 z groszem

Aleś trupa wykopał bracie