Kontrolka klimatyzacji manualnej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie za 10 pkt.
Czy w przypadku gdy spadnie ciśnienie w układzie klimy /czytaj ucieknie czynnik roboczy / to w momencie właczenia "śnieżynki" zapala się na niej kontrolka pomimo, że faktycznie klima nie pracuje ???
U mnie po jej wciśnięciu nie ma żadnej reakcji i nie zapala się.
Problem powstał po wizycie u mechanika, który zaklina się że przy klimie, która wcześniej działała nic nie grzebał.
Nim zacznę z nim wojnę chcę mieć pewność czy on coś spaprał z elektryką, czy też gaz zwiał.
Dotyczy Omegi B

[ wiadomość edytowana przez: Musasi dnia 2006-05-04 21:08:23 ]

A u mnie nie pali się kontrolka ale klima działa

Tak oczywiście , pomimo spadku ciśnienia (czyt. braku czynnika roboczego ) po włączeniu śnieżynki powinna zapalić się kontrolka a klima wcale nie musi działać . Najprawdopodobniej nie masz prądu na przełączniku lub wina leży w samym przełączniku

Najprościej sprawdzić czy klima działa /jest włączona/ należy nawiew ustawić na 'O' i włączyć zasilanie bez uruchamiania silnika. Jeśli klima jest włączona słychać pracę wentylatora i czuć lekki nawiew powietrza. Jeśli nic nie działa, niestety cos się popsuło, lub zostało popsute przez mechanika. pozostaje sprawdzić układ elektryczny włączania klimy.
Podświetlenie przełącznika wskazuje tylko na stan /włączony - wyłączony/ przełącznika. Jego brak może oznaczać w zależności jak wyżej brak zasilania lub przepalenie żarówki.