Zamiast DCOE lub IDF :) - 125p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
własnie ogladałem stronkę FSO AK i zobaczyłem takie zdjęcie

dwa gazniki fiatowskie chyba na dwoch przeobionych kolektorach
ciekaw jestem jak to jeździ

podziekowanie dla Wyrwi za zlinkowanie zdjęcia

zajebiste!! walić jak to jeździ ale za to jak wygląda!!
podoba mi się

ale ten filtr to troche na żywca jest zrobiony, można by nad tym jeszcze trochę popracować

własnie nie ważne jak wyglada, ciekawy jestem jak to działa zadam jescze pytanie na fso ak bo to chyba klubowicz od nich ma takie cudo. Ja myślałem o wsadzeniu gaźników IDF tak Kosa stwierdził ze beda lepsze od DCOE a tutaj pojawił sie taki patent i ciekaw jestem jak to chodzi

Koniu looknij jeszcze tulink, wlasciciel troche sie wypowiada. Jest tez wiecej zdjec tego fiata, niestety juz nie silnika. Zreszta spytaj u nas, skoro byl gosc na zlocie to chlopaki na pewno beda wiedziec cos wiecej

ja cały czas sie czaje żeby do mnie cos takiego zmontowac tylko nie wiem czy na 2 gaznikach to ni bedzie przesada..... co wy na to a jesli 1 to jaki? podobno z fiatów 125 mozna by cos dobrac fajnego z 2 przepustnicami

Wszystko fajnie, tylko ze gosc dal ciala montujac gazniki w poprzek- gaznik od fiata jest gaznikiem typu register- przepustnice otwieraja sie po koleji. W takim ustawieniu przy nie wielkim nacisku na pedal gazu pracuje przepustnica dla drugiego i 4 cylindra. Chyba, ze kolektor ma jakas specyficzna budowe o ktorej nie wiem. Pozatym wymagana jest spora modernizacja samego gaznika, bo przeciez supelnie inne sa wartosci podcisnienia przy 2 gaznikach, a to wymusza koniecznosc zmiany dysz i innych nastawow.

Cytat:
2003-04-22 11:37:31, kosa131 pisze:
Wszystko fajnie, tylko ze gosc dal ciala montujac gazniki w poprzek- gaznik od fiata jest gaznikiem typu register- przepustnice otwieraja sie po koleji. W takim ustawieniu przy nie wielkim nacisku na pedal gazu pracuje przepustnica dla drugiego i 4 cylindra. [...]

Hmmm... Wydaje mi się, że to nie jest kolektor 1 do 2, ale 1 do 2. Czyli wspólny kolektor dla 1,2 i 3,4 cylindra. Chociaż zawsze można te gazniki tak przerobic żeby przepustnice otwierały sie synchronicznie. Tylko wtedy ssanie tylko dla dwóch cylindrów... (chyba)

z tego co własciciel sie wypowiedział i z tego co widac jest to kwadratowy kolektor polonezowski i ma jak widac przestawione "podstawki" ( dziury na kolektorze ) na gaznik wzdłużnie. Moim zdaniem powinien normalnie dawkować paliwo, przeciez przy dodaniu gazu normalnie dawkuje paliwo do kolektora tylko w wiekszej ilości.
Kosa jesli zle rozumuje prosze o wyjasnienie