Paliwo na Shellu - pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na wstępie przperaszam, że w dziale technicznym ale chyba tutaj bardziej pasuje niż w OT.

Chodzi o to, że jeżdżąc jeszcze E8 zatankowałam Pb95 na Shellu i ...no właśnie auto wydawało dziwne odgłosy i miałam problemy aby dojechać z K-c do mojej miejscowości (a to jakieś 22 km). Po prostu silnik głośno chodził a auto nie miało przyspieszenia (bałam się czy nie zatrzymi się gdzieś w drodze) zastanawiam się czy to paliwo nie nadaje się do silników gaźnikowych teraz chciałabym spróbować raz jeszcze ale tankując E9 z silnikiem na wtrysku i wiecie - nie chciałabym mieć tego samego. Może ktoś się orientuje czy na to podobno świetne paliwo reagują tak tylko jednostki gaźnikowe??

Madzia, pytanie jak najbardziej do technicznego.

E8 mogła być jeszcze nieprzystosowana do Pb, chociaż z tego co mi wiadomo, to już od 1980 były Toye spokojnie do Pb...

tak, czy inaczej, są dodatki do Pb95, dla aut, które nie są fabrycznie przystosowanedo Pb.

do E9 możesz już spokojnie lać nawet Vpower Racing, byle go tylko nie rozerwało

a gdzie tankujesz?? w Łaziskach, czy Żorach?

pozdrowionka

Najbardziej podpada to pod kiepskie paliwo.Nie ma rozgraniczenia paliw do gaznikowcow i na wtrysku.Brak olowiu moze zaszkodzic tylko i wylacznie gniazdom zaworowym ale jazda musi byc plynna.No chyba ze cos sie stalo z samym gaznikiem.

Tz. jest tak, że faktycznie gdy wycofywali benzynę UN to częśc posiadaczy wiekowych samochodów wpadła w panikę bo ich auta nie były przystosowane do Pb ale...nie Toyota. E8 tankowałam UN i Pb jak mi pasowało i nie musiałam bawić się w chemika.
Naprawde nie miałam z E8 problemów a tankowałam na wielu stacjach.
Nie wiem czy to jakość tego paliwa... wtedy tankowałam w Katowicach - teraz chcę zatankować w Łaziskach Górnych (pozdro dla marcina). Po prostu szkoda mi wywalać kasę na paliwo po którym auto będzie zdychać.
Aha jeszcze jedno, na dystrybutorze na Shellu pisze Pb 95 V-Power - moze to te "dodatki" robią takie zawirowania??

Ostatnio słyszałem niepochlebne opinie na temat Shella Koleś odebrał new Yarka z salonu, nabombolił jakiegoś shellowego paliwka i do domu nie dojechał. Autko całkowicie odmówiło współpracy. Po zaciągnięciu do ASO, stwierdzili złą jakość benzynacji

P.S. Czy ktoś z Was słyszał coś złego o BP??

Cytat:
2006-04-25 19:10:08, marcin032 pisze:
Ostatnio słyszałem niepochlebne opinie na temat Shella Koleś odebrał new Yarka z salonu, nabombolił jakiegoś shellowego paliwka i do domu nie dojechał. Autko całkowicie odmówiło współpracy. Po zaciągnięciu do ASO, stwierdzili złą jakość benzynacji P.S. Czy ktoś z Was słyszał coś złego o BP??

Marcin a ja co chwilę słyszę reklamę w radio: "Paliwo Shell - zalecane przez Toyotę" ...
I bądź tu człowieku mądry. Tak ogólnie słyszałam złe opinie na temat Orlena (że syf i że zatyka filtry paliwa) a ja tankuję jak już to w Mikołowie i dotychczas byłam zadowolona. A na BP tankuje od roku czasu i jestem jeszcze bardziej zadowolona niż z Orlena. Auto ma "kopa" po paliwie z BP i nie spala sie szybko.
Z tym Shellem to mam zabitego gwoździa teraz.

Cytat:
2006-04-25 19:21:50, madzia_83 pisze:
Marcin a ja co chwilę słyszę reklamę w radio: "Paliwo Shell - zalecane przez Toyotę" ...

Temu kolesiowi w salonie Toyoty też polecili Shella.

P.S. Toyota zalecała także Castrola SLX-a i co wyszło

W tej sytuacji nie mozna osądzac calej sieci na podstawie wpadki pojedynczej stacji.Niekiedy ajenci ktorzy mają tylko patronat jakiegos koncernu paliwowego maja mozliwosc dokupienia dowolnego paliwa w innych rozlewniach.Jezeli ktos zobowiązuje sie na sprzedaz np. 100t paliwa schell miesiecznie a zabraknie mu tego paliwa to korzysta z innych tanszych dostawcow i tak robi sie młyn.Podobną sytuacje mam w mojej miejscowosci z gazem LPG.Wlasciciel ma regularne dostawy gazu ze Statoil,lecz gdy brakuje mu gazu a nastepna dostawa jest za jakis tam czas to posiłkuje sie gazem z jakiej firmy Logistik (jakosc gorsza niz zła).I teraz mam ruletke na jaki gaz trafie,taki dostane.

co do paliwa to tankuje rzadko a jak tankuje to albo na statoilu albo w KPK (zajedni autobusowej)

a co do gazu
to niedawno słyszałem taki przypadek że koles zatankował pande gazem (ale tóz po napełnieniu tych zbiorników na stacji) to z zbiornika wylali 4 litry wody

Ja zawsze omijam stare stacje benzynowe, tam pewnie sa bardzo stare zbiorniki a w nich wiadomo co , syf, rdza woda . Zreszta chyba takie zbiorniki sie co jakis czas czysci ?

Marcin, ja tankuję na BP - LPG i benzynę Ultimate98 i jest ok-polecam

kiedyś,za czasów jak miałem jeszcze ładziankę bez gazu, to tankowalem ją na shellu-właśnie Vpower 95- i śmigała aż miło.

Ponieważ jak widac stacja stacji nie równa więc wymyśliłam, ze zatankuje np. pół baku, przejade się i jak będzie OK to dotankuję do fulla

Cytat:
2006-04-26 19:31:33, madzia_83 pisze:
Ponieważ jak widac stacja stacji nie równa więc wymyśliłam, ze zatankuje np. pół baku, przejade się i jak będzie OK to dotankuję do fulla

tak zrób... będę tam w okolicy kilka razy w ciągu przyszłego tygodnia, to może dostąpię zaszczytu zobaczenia gdzieś pięknej... E8 na żywca

aha, z tą stacją w łaziskach nie miałem nigdy problemu. wiem że mają tam dobrego diesla ( w porównaniu do innych stacji ) i dobry gaz... więcej grzechów nie pamiętam...

pzdr

[ wiadomość edytowana przez: marcinm dnia 2006-04-26 19:56:31 ]

Pieknej E9

dokładnie - teraz już E9
Pisz kiedy będziesz - zorganizuje się spota

Cytat:
2006-04-26 21:14:50, madzia_83 pisze:
dokładnie - teraz już E9 Pisz kiedy będziesz - zorganizuje się spota

ehh, sorki zaplątałem się

w niedzielę będę jechał i w czwartek/piątek będę wracał. w niedzielę kiepsko, bo chyba nie będę jechał sam, ale wracał już będę sam, i potem w niedzielę też będę jechał sam...

będę informował na bieżąco co i jak, bo bardzo chętnie bym się z kimś zakręconym na Toyki zobaczył

także może 7 maja byłby ok??

pozdrowionka
m

A czemuż to SAM musisz być?
Sam-na-sam?

Cytat:
2006-04-26 22:17:36, MisiekII pisze:
A czemuż to SAM musisz być? Sam-na-sam?

Ja wysiadam

Za dużo sobie pozwalam, co?