Zablokowane przednie drzwi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie wszystkich klubowiczów, jestem nowy a już mam problem. W moim essiem od pewnego czasu występowały problemy z zamkiem drzwi przednich od strony pasażera. Po zablokowaniu zamka od wewnątrz czasami były trudności z ich ponownym otwarciem. Jednak po kilku ruchach wewnętrzną klamką pod różnym kątem - ustępowały. Teraz zamknęły się na amen. Na szczęście zdążyłem zdjąć tapicerkę drzwi więc mam dojście do zamka. Po zablokowaniu drzwi od wewnątrz i pociągnięciu za klamkę słychać, że zamek się odblokowuje, ale dalej ani rusz i drzwi pozostają zamknięte. Z chęcią wykręciłbym cały zamek i mu się przyjrzał, ale najpierw muszę otworzyć drzwi.
Może ma ktoś pomysł?

to nie wina zamka tylko ( drucikow co sa popychane przez klamke albo silownik ) ale nie jestem pewny na 100 % jak masz sciagnieta tapicerke to reka dasz rade otowrzyc

Może masz rację, ale przyznam, że poruszyłem już wszystkim czym się tylko dało przy tym zamku i ani drgnie. Może ważne jest też to, że drzwi otwierały się bez problemu, dopóki nie zostały zablokowane. Jak pisałem wcześniej teraz blokada puszcza (przynajmniej takie wydaje dźwięki), ale drzwi się niechcą otworzyć. Zapomniałem jeszcze dodać, że nie mam centralnego.

A zewnętrzną klamką nie da rady? Jeśli masz zdjętą tapicerkę, to nic prostszego - dźwigienka kl. zewn wystaje z zamka. Bo wewnętrzna jest wprowadzona od spodu i obudowana.

No cóż, walka został przegrana, wczoraj drzwi dały się otworzyć ale zamknąć już się nie dały. Wymontowałem cały zamek i okazało się, że ten mały dzyndzel, który wyskakuje i blokuje rygiel przy zamykaniu, a przy otwieraniu chowa się w zamek i zwalnia blokadę, jest uszkodzony. Prawdopodobnie pęknięta sprężyna albo inne uszkodzenie mechaniczne. Niestety raczej nie do naprawy. Dziś przejdę się na szrocik i może coś wygrzebię.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Cześć Skoczek 77 możesz opisac jak dokładnie udało Ci sie otworzyc te drzwi .Mam dokładnie ten sam problem,zacinał mi się zamek aż wkońcy wogóle nie mogę otworzyć drzwi.

Ważną kwestią jest to czy, czy masz tapicerkę na drzwiach, czy tak jak ja, zdjąłeś ją przy wcześniejszej walce.
Jeżeli nie masz zdjętej tapicerki, to blokuj drzwi wciskając wewnętrzną klamkę, a następnie próbuj je otworzyć rónież od wewnątrz poruszając jednocześnie klamką w górę i w dół. Tylko bez przesady bo to w końcu tylko plastik. Ważne jest aby zamek naprzemiennie blokować i próbować otworzyć, u mnie to poskutkowało.
Jeśli to nie działa musisz zdjąć tapicerkę, żeby dojść do samego zamka, niestety nie wiem czy jest to wykonalne przy zamkniętych drzwiach i sprawdź czy nie spadła lub nie blokuje się linka. Jeśli nie to po dojściu do zamka, wymontuj wkładkę, żeby mieć większą swobodę manewrowania i spróbuj przesunąć w dół dźwignię przy zamku, o którą zaczepiona jest linka od klamki wewnętrznej, to ona blokuje razem z plastikowym elementem łączącym zamek z wkładką, blokuje rygiel zamka, który w 90% jest przyczyną kłopotów.
Jeśłi ci się uda to jesteś w domu. Wymontuj zamek i sprawdź na sucho blokowanie i zwalnianie blokady drzwi. Wpuść trochę WD40 do zamka i nasmaruj go.
Ja w końcu sam naprawiłem zamek, spadła tylko końcówka sprężyny, która popycha rygiel do góry. Zamek ze szrotu nie więc bez problemu go oddałem, tak a propos to szrocik Na Skarpie w Toruniu jest OK.
Powodzenia.

Dzieki bardzo,popróbuje juto cos z tym zrobić bo taka jazda to porażka .Odezwe sie jak mi poszło .Tapicerke mam troszkę zdjetą jakos doszedłem tylko nie mogę odkręcic 2 śrubek co są z przodu na wysokosci deski rozdzielczej.Mam też zamek centralny,czy to ma jakieś znaczenie ?

Ja nie mam centrala, ale przy awarii samego zamka nie ma to większego znaczenia, poza odłączeniem siłownika.
Jeśli masz częściowo odkręconą tapicerkę i nie możesz odkręcić wkrętów od strony przedniego nadkola, to spróbuj wyjąć fotel pasażera. wtedy będzie można w miarę swobodnie odgiąć tapicerę. Trzeba tylko uważać żeby jej nie połamać w miejscu, w którym tyrzymają wkręty. Albo spróbuj jeszcze odgiąć wewnętrzną uszczelkę drzwi i odkręcić te wkręty małym krzyżakiem.
Niestety na tym kończę wypowiedź bo przez najbliższy tydzień będę odcięty od kabelka.
Powodzenia makor28, i daj znać jak ci poszło.

Jest ok.dostałem się jakos do zamka,odkręciłem przesmarowałem i działa jak trzeba.Zapomniełem napisać że wymieniałem zewnętrzną klamkę.Niby taka sama a okazało się że ma troszkę szerszą tą końcówkę co naciska na zamek i to klamka blokowała mi zamek.Jak dopadne tego cwaniaka co mi ją wcisnął to cienko go widzę.
Dzięki za pomoc.