Likwidacja świecenia lampki check przy zasilaniu LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ciekawe ile esperaków ma to zrobione...
Klikać!

Sprytne, czyli na Pb normalnie się świeci, a na gazie nigdy....
Pytanie jak to się ma do emulatora sondy, tzn. czy wkładając emulator to robią? Bo wydaje się to wtedy trochę bez sensu.

U mnie tego "bajeru" chyba nie zrobili. CZasami na gazie mi się świeciła.

mi sie czasem zapala w trasie..jak przez dluzszy czas jade z rownymi obrotami..i niech sie pali wg mnie dobra sonda lambda eliminuje to..z fabryczna sonda nie mialem nigdy check engine

U mnie check-engine zapala się po ostrym katowaniu silnika (jazda na gazie).

Ja mam tak samo jak Qbaj.. kontrolka swieci przy przejechaniu kilkunastu kilometrów ze stała predkoscia... lub dłuzszy czas przy stałych obrotach silnika... powyzej 1500rpm i jakos mi to nie przeszkadza.. swieci- to znaczy ze działa:

Cytat:
2004-12-15 18:41:28, Czarek_Rej pisze:
Ja mam tak samo jak Qbaj.. kontrolka swieci przy przejechaniu kilkunastu kilometrów ze stała predkoscia... lub dłuzszy czas przy stałych obrotach silnika... powyzej 1500rpm i jakos mi to nie przeszkadza.. swieci- to znaczy ze działa:

slusznie moim zdaniem tylko eliminacja przyczyny ma sens..a nie gaszenie lampki..na tej zasadzie..jak mam goraczke to zbije termometr

Nie straszcie Panowie, bo u mnie jeszcze nigdy się nie zaświeciła na gazie, jesli już to tylko czasem po przełączeniu na benzin, jak się gaziu skończy. A emulator gazowy sondy niby mam...

Cytat:
2004-12-15 22:35:12, Walus pisze:
Nie straszcie Panowie, bo u mnie jeszcze nigdy się nie zaświeciła na gazie, jesli już to tylko czasem po przełączeniu na benzin, jak się gaziu skończy. A emulator gazowy sondy niby mam...

Wez wycianij sobie np. wtyczke z obudowy filtra powietrza - niedlugo po tym powinien Ci sie zapalic check engine...

Cytat:
2004-12-15 22:35:12, Walus pisze:

walus ale czym cie niby straszymy?? ty sie ciesz bo to oznacza ze masz dobrze zalozona i ustawiona instalke qrde jeszcze mi sie nie zdarzylo zeby ktos sie wystraszyl ze u niego wszystko dziala poprawnie

Cytat:
2004-12-16 05:04:36, qbaj pisze:
walus ale czym cie niby straszymy?? ty sie ciesz bo to oznacza ze masz dobrze zalozona i ustawiona instalke qrde jeszcze mi sie nie zdarzylo zeby ktos sie wystraszyl ze u niego wszystko dziala poprawnie

Jak wydaje się, że działa zbyt poprawnie, a u innych są problemy, a do tego jeszcze istnieją sposoby na "oszukanie", to się boję Może i to błąd, ale jestem z natury podejrzliwy jak wszystko wygląda bardzo cacy i wolę dmuchać na zimne (tylko bez głupich skojarzeń ).

W mojej instalce też zapala się check engine , pomimo tego, że gaz zakładali mi ze 2 tygodnie temu w jednej z lepszych gazowni w Wawie (autowis na Karczewskiej). Rozmawiałem z nimi i powiedzieli, że po prostu niektóre espero i nexie tak mają, komputer dostaje inny odczyt niż na benzynie i dlatego zgłasza awarię. Ja już kontrolkę przestałem widzieć, ale jak się nie świeci to jestem zaniepokojony...

Skoro ci mówią ze niektóre espero i nexia tak mają to od razu zmień ich. W espero da sie emulowac tak zeby nie swieciło

B Z D U R A

Zmien opinie o tym zakladzie w takim razie.

Mnie doprowadzaloby to do szewskiej pasji gdyby sie swiecila non stop, nerwowy jestem motyla stopa.

Cytat:
2004-12-15 18:06:40, qbaj pisze:
mi sie czasem zapala w trasie..jak przez dluzszy czas jade z rownymi obrotami..i niech sie pali wg mnie dobra sonda lambda eliminuje to..z fabryczna sonda nie mialem nigdy check engine

To prawda że inna lepsza lambda rozwiąże ten problem ?
Mam jeszcze oryginał lambdę i świeci przy jeździe z równymi obrotami na gazie często (w poprzednim espero ta sama instalka ale lambda Boscha była i nie świeciło, nie jest to kwestia regulacji gazu chyba bo sprawdzili i niby jest ok), a że nie lubię jak mi się świeci inna kontrolka niż tylko niezapięte pasy, to muszę coś z tym zrobić...

pjacek26 - to się nazywa odświeżenie posta A tak serio - jeśli napewno jest to błąd lambdy to występuje moze nie tylko ale także wtedy kiedy sygnał na sądzie się nie zmienia.Ja mialem po założeniu gazu dokladnie taką sytuacje - lambda fabryczna i na gazie po jakimś czasie się zaświecała - po podpięciu kompa okazało się ze mieszanka abyt uboga i wskazania lambdy brak (brak zmian napięcia) - podciągnięcie mieszanki i teraz wszystko ok.Oczywiscie moze u Ciebie być inaczej ale srprawdź czy sygnał na sądzie zmienia się prawidłowo.

pjacek26: co do kontrolki od pasow to zdaje sie powinna zalatwic sprawe kostka pod fotelem kierowcy, te przewodziki co od niego ida, jak rozepniesz nie powinna swiecic.
A co do checengin i gazu, mi sie czasami zaswiecalo na moment, ale sporadycznie, od pol roku jakiegos sie swiecilo non stop po jakis 20-40sec od odpalenia fury, ostatnio ze wzgledu na rozniste problemy, pojechalem podpiac pod komp i sprawdzic o co mu chodzi, no i wyszlo ze "niezrozumialy sygnal czujnika temperatury powietrza zasysanego", czyli uwalony czujnik ktory robi w 1.8 za przeplywomierz jak sie dowiedzialem niby, tak czy inaczje po wykreceniu czujnika ktory jest montowany po lewej stronie kolektora dolotowego (wkrecany w niego) naocznie mozna bylo stwierdzic ze oprocz tego ze jest upackany jakimis czarnym nalotem (powietrze mimo filtra pewnie nie jest w 100% czyste, to tez przy okazji widac bylo ze nie moze dzialac, bo takie cos co tam powinno byc na dwoch drucikach wypuszczone, latalo sobie w obudowie swobodnie.
I juz myslalem ze moge powiedziec "mam cie", ze juz nie bedzie problemow z jazda na beznynie na zimnym silniku, i ze nie bedzie gaz gasl na wolnych obrotach, czujnik 80zl, szybka wymianka... no i "SUKCES"... kontrolka checkengin przestala sie zapalac, zapala sie bardzo zadko tak jak dawniej na momnt i gasnie... szkoda ze ani na beznynie ani na gazie nie jezdzi choc troszke lepiej.... :/

Pomimo filtra powietrza w kolektorze gromadzi się syf który napływa z odmy. Dlatego musimy od czasu do czasu czyścić silniczek krokowy, przepustnice i takie tam

Sprawdze wszystkie czujniki, tylko za cholerę nie mogę zrozumieć dlaczego chceck engine świeci się TYLKO NA GAZIE i praktycznie tylko po jeździe ze stałymi obrotami, by po jakimś czasie (minuta, 5, 10 zgasnąć)

Cytat:
2006-05-19 20:19:06, pjacek26 pisze:
Sprawdze wszystkie czujniki, tylko za cholerę nie mogę zrozumieć dlaczego chceck engine świeci się TYLKO NA GAZIE i praktycznie tylko po jeździe ze stałymi obrotami, by po jakimś czasie (minuta, 5, 10 zgasnąć)

To własnie jest objaw skladu mieszanki.Zaświeca się na gazie bo mieszanka jest uboga/bogata - lambda jest pozazakresem i nie zmienia się powodując check. Wystarczy podpiąc pod kompa lub innym narzędziem choćby pod lambde a sprawa się wyjaśni. Ja mialem doklanie to samo - na gazie check - na beznynie gasło po jakimś czasie - podpięcie pod kompa i na gazie zbyt uboga mieszanka - jeden obrót na parowniku i juz ładnie krokowiec robił "fale" na lambdzie.