| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-12-15 12:18:59 Ciekawe ile esperaków ma to zrobione...
Klikać! |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2004-12-15 13:52:21 Sprytne, czyli na Pb normalnie się świeci, a na gazie nigdy....
Pytanie jak to się ma do emulatora sondy, tzn. czy wkładając emulator to robią? Bo wydaje się to wtedy trochę bez sensu. |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-12-15 15:55:49 U mnie tego "bajeru" chyba nie zrobili. CZasami na gazie mi się świeciła. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-12-15 18:37:03 U mnie check-engine zapala się po ostrym katowaniu silnika (jazda na gazie). |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-12-15 18:41:28 Ja mam tak samo jak Qbaj.. kontrolka swieci przy przejechaniu kilkunastu kilometrów ze stała predkoscia... lub dłuzszy czas przy stałych obrotach silnika... powyzej 1500rpm i jakos mi to nie przeszkadza.. swieci- to znaczy ze działa: |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2004-12-15 22:35:12 Nie straszcie Panowie, bo u mnie jeszcze nigdy się nie zaświeciła na gazie, jesli już to tylko czasem po przełączeniu na benzin, jak się gaziu skończy. |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-12-15 22:56:17
Wez wycianij sobie np. wtyczke z obudowy filtra powietrza - niedlugo po tym powinien Ci sie zapalic check engine... |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-12-16 05:04:36
walus ale czym cie niby straszymy?? ty sie ciesz bo to oznacza ze masz dobrze zalozona i ustawiona instalke |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2004-12-16 19:22:40
Jak wydaje się, że działa zbyt poprawnie, a u innych są problemy, a do tego jeszcze istnieją sposoby na "oszukanie", to się boję |
anubis Warszawa | 2004-12-28 00:18:34 W mojej instalce też zapala się check engine , pomimo tego, że gaz zakładali mi ze 2 tygodnie temu w jednej z lepszych gazowni w Wawie (autowis na Karczewskiej). Rozmawiałem z nimi i powiedzieli, że po prostu niektóre espero i nexie tak mają, komputer dostaje inny odczyt niż na benzynie i dlatego zgłasza awarię. Ja już kontrolkę przestałem widzieć, ale jak się nie świeci to jestem zaniepokojony... |
Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | 2004-12-28 14:50:07 Skoro ci mówią ze niektóre espero i nexia tak mają to od razu zmień ich. W espero da sie emulowac tak zeby nie swieciło |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-12-29 01:10:30 B Z D U R A
Zmien opinie o tym zakladzie w takim razie. Mnie doprowadzaloby to do szewskiej pasji gdyby sie swiecila non stop, nerwowy jestem motyla stopa. |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2006-05-13 01:57:58
To prawda że inna lepsza lambda rozwiąże ten problem ? Mam jeszcze oryginał lambdę i świeci przy jeździe z równymi obrotami na gazie często (w poprzednim espero ta sama instalka ale lambda Boscha była i nie świeciło, nie jest to kwestia regulacji gazu chyba bo sprawdzili i niby jest ok), a że nie lubię jak mi się świeci inna kontrolka niż tylko niezapięte pasy, to muszę coś z tym zrobić... |
Esper Espero 1.5GLX małopolska | 2006-05-13 09:10:56 pjacek26 - to się nazywa odświeżenie posta A tak serio - jeśli napewno jest to błąd lambdy to występuje moze nie tylko ale także wtedy kiedy sygnał na sądzie się nie zmienia.Ja mialem po założeniu gazu dokladnie taką sytuacje - lambda fabryczna i na gazie po jakimś czasie się zaświecała - po podpięciu kompa okazało się ze mieszanka abyt uboga i wskazania lambdy brak (brak zmian napięcia) - podciągnięcie mieszanki i teraz wszystko ok.Oczywiscie moze u Ciebie być inaczej ale srprawdź czy sygnał na sądzie zmienia się prawidłowo. |
kinatS Bochnia | 2006-05-19 09:25:42 pjacek26: co do kontrolki od pasow to zdaje sie powinna zalatwic sprawe kostka pod fotelem kierowcy, te przewodziki co od niego ida, jak rozepniesz nie powinna swiecic.
A co do checengin i gazu, mi sie czasami zaswiecalo na moment, ale sporadycznie, od pol roku jakiegos sie swiecilo non stop po jakis 20-40sec od odpalenia fury, ostatnio ze wzgledu na rozniste problemy, pojechalem podpiac pod komp i sprawdzic o co mu chodzi, no i wyszlo ze "niezrozumialy sygnal czujnika temperatury powietrza zasysanego", czyli uwalony czujnik ktory robi w 1.8 za przeplywomierz jak sie dowiedzialem niby, tak czy inaczje po wykreceniu czujnika ktory jest montowany po lewej stronie kolektora dolotowego (wkrecany w niego) naocznie mozna bylo stwierdzic ze oprocz tego ze jest upackany jakimis czarnym nalotem (powietrze mimo filtra pewnie nie jest w 100% czyste, to tez przy okazji widac bylo ze nie moze dzialac, bo takie cos co tam powinno byc na dwoch drucikach wypuszczone, latalo sobie w obudowie swobodnie. I juz myslalem ze moge powiedziec "mam cie", ze juz nie bedzie problemow z jazda na beznynie na zimnym silniku, i ze nie bedzie gaz gasl na wolnych obrotach, czujnik 80zl, szybka wymianka... no i "SUKCES"... kontrolka checkengin przestala sie zapalac, zapala sie bardzo zadko tak jak dawniej na momnt i gasnie... szkoda ze ani na beznynie ani na gazie nie jezdzi choc troszke lepiej.... :/ |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-05-19 09:33:55 Pomimo filtra powietrza w kolektorze gromadzi się syf który napływa z odmy. Dlatego musimy od czasu do czasu czyścić silniczek krokowy, przepustnice i takie tam ![]() |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2006-05-19 20:19:06 Sprawdze wszystkie czujniki, tylko za cholerę nie mogę zrozumieć dlaczego chceck engine świeci się TYLKO NA GAZIE i praktycznie tylko po jeździe ze stałymi obrotami, by po jakimś czasie (minuta, 5, 10 zgasnąć) |
Esper Espero 1.5GLX małopolska | 2006-05-20 09:19:22
To własnie jest objaw skladu mieszanki.Zaświeca się na gazie bo mieszanka jest uboga/bogata - lambda jest pozazakresem i nie zmienia się powodując check. Wystarczy podpiąc pod kompa lub innym narzędziem choćby pod lambde a sprawa się wyjaśni. Ja mialem doklanie to samo - na gazie check - na beznynie gasło po jakimś czasie - podpięcie pod kompa i na gazie zbyt uboga mieszanka - jeden obrót na parowniku i juz ładnie krokowiec robił "fale" na lambdzie. |