| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2004-06-07 11:34:15 "Zasady szybkiej jazdy wg. ksiazki"Jeżdze samochodem łada"- Wczasie normalnej jazdy po prostej kiierowca zwykle rozpedza samochód na każdym biegu do 2/3 predkości maxymalnej dla danego biegu.Tego rodzaju sposób rozpędzania samochodu umozliwia uzyskanie dośc dobrego przyspieszenia po zmianie biegu na wyższy,a jednocześnie nie powoduje nadmiernego zurzycia paliwa.Po wcisnieciu pedału sprzegłą przesuwa sie dzwignie zmiany biegów,zmianiajac bieg na wyższy,jednocześnie zwiekszajac predkość obrotową silnika pedałem przyspieszenia.
Podczas jazdy szybkiej należy samochód rozpedzac na kazdym biegu do 9/10 predkości maxymalnej każdego biegu.Po wcisnieciu pedału sprzegła trzeba zmienic bieg na wyższy jednym szybkim ruchem ciagłym.Natychmiast po zmianie biegu powinno nastapic pełne naciśniecie pedału gazu i raptowne zwolnienie pedału sprzegła. [..] Doswiadczony kierowca w normalnych warunkach drogowych do przyspieszenia w celu wyprzedzania poprzedzającego pojazdu może zastosowac technike jazdy szybkiej.[...] Warto jednak pamietać że jazda szybka,a szczególnie wyścigowa,jest kosztowna,gdyż wzrasta zużycie paliwa,oleju,opon oraz innych cześci samochodu.[...] W samochodzie Lada 1500 zamontowany fabrycznie obrotomierz znakomicie ułatwia dokładną kontrolę prędkości obrotowej silnika, co umożliwia łatwiejsze opanowanie techniki jazdy szybkiej." nastepnym razem dopisze cześć o jeżdzie wyscigowej oraz techniki pokonywania zakretów [ wiadomość edytowana przez: krycho dnia 2006-05-13 12:29:59 ] [ powód edycji: korekta tytułu:) ] |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-06-07 11:57:56 Witam
Ekstra Arsen, dawaj więcej |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2004-06-07 12:25:11 "Trudniejsza do opanowania,zwłaszcza dla poczatkujacego kierowcy jest jazda wyscigowa.Wymaga ona szczególnych umiejetnosci od kierowcy,gdyż rozpedzanie na poszczególnych biegach odbywa się niemal do predkości maxymalnych (z rezerwą kilku procent),przyczym zmiana biegów odbywa sie bez zdejmowania nogi z pedału przyspieszenia,czyli bez zmniejsznia predkości obrotowej silnika.[...]
Podczas szybkiej jazdy należy przed zakrętem hamowac dynamicznie, na niewielkim odcinku.Zmiana biegów na niższy powinna następować w chwili,gdy prędkość jazdy zblizy sie do prędkości maxsymalnej dla niższego biegu.Jazda po łuku jest bardziej korzystna zdużą predkością obrotową i na niższym biegu,niż ze średnią prędkościa na wyższym biegu. Przy zastosowaniu bowiem takiej techniki jazdy samochód może wyjść z zakętu ze znacznie lepszym przyspieszeniem.[...] pozostała jeszcze technika jazdy: -we mgle -w nocy -na drogach terenowych -na śliskiej nawierzchni -na zakretch+nie szybka+ -na szosie -w trudnych warunkach -w terenie górskim -w mieście ale to juz w nastepnych odcinkach sagi o jeździe samochodem łada |
radeq SYMPATYCZNY GOŚĆ samara 1300S 3d Warszawa | 2004-06-07 14:08:58 dawaj teren i miasto (u nas jedno i drugie to prawie to samo)
|
Gerpi samara 3d Kraków | 2004-06-07 14:09:37 Świetny wątek Arsen, może zagości na stałe w naszym klubie. Myślę, że przyda się nam wszystkim. |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2004-06-07 14:42:05 "samochód Lada 1500 ma dość duży prześwit i (w stosunku do samochodów FIAT)wzmocnione zawieszenie.Nie jest to jednak samochód terenowy,lecz samochód przeznaczony do jazdy po gładkiej,utwardzonej nawierzchni.jeżeli wiec istnieje możliwość wyboru miedzy drogą dłuższą i lepsza a drogą krótsza i gorszą,to nalezy wybrać ten I wariant.[...]
Warto jednak zwrócić uwage na pewną specyfike techniki jazdy w trudnych warunkach drogowych. Jazda po suchej i utwardzonej drodze gliniastej nie przedstawia trudności.Na takiej drodze mozna również bez kłopotów jechac w płytkich koleinach.Jeżeli natomiast koleiny są głębokie, to najlepiej prowadzic samochód tak, aby prawa koleina znajdowała sie pomiedzy kołami.Jednak na wiosne lub jesienią,wskutek roztopów lub długotrwałych opadów deszczu droga taka jest często b.trudna do przebycia bez łancuchów na kołach napedowych.Rozmiekła glina zalepia rzeżbe bieżnika opony i wskutek tego zmniejsza sie przyczepność kół do drogi równie niebezpiecznej,jak na oblodzonej nawierzchni.Dlatego też sposoby ruszania z miejsca, przyspiesznia,hamowania i bardzo ograniczonej predkości jazdy są takie same, jak podczas gołoledzi" ciesze sie ze temat sie podoba szczególnie ze napisany na podstawia zachowania samochodu łada. cdn.. w nastepnym odcinku sagi o technice jazdy łada jazda w terenie po nawiarzchni piaszczystej i kamiennej. pozdrawiam czytajacych. |
PySIEK4 POLONEZ 1.6 GLI Sokółka | 2004-06-07 16:11:45 Podoba mi się to.Tylko jednego trochę nie rozumiem przy ściganiu się np jak ja osiągam swoją na dwojce 100 to ciągne ją aż do 90-95.Przeciez ona niemal od 80 na dwojce już tylko wyje a nie idzie.Wczesniej ciągnołem ją tak do 5,5 tys-6 tys obrotów.A teraz to wyjdzie 7-7,5 tys no ale to sie przetestuje z czasem :> |
Radiance Samara Pabianice | 2004-06-07 17:42:30 Witam!
Na ftp klubowy wrzucilem dwie ksiazki - "Triki samochodowe" i "Sportowa jazda samochodem". Polecam szczegolnie ta druga.... pozdrawiam |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2004-06-07 17:46:51 "Na drogach piaszczystych, w przeciwieństwie do gliniastych,jazda jest znacznie łatwiejsza po deszczu.Koła tocza sie wówczas po wierzchu i mozna jechac dosyć prędko.Nie należy jednak gwałtownie przyspieszać i hamować,aby nie spowodować zagłębienia sie kół.Droga piaszczysta porośnieta trawą jest w pewnym stopniu utwardzona i mozna po niej jechać równie dobrze,jak po mokrym piasku.
Znacznie trudniejsza,a niekiedy wręcz niemożliwa, jest jazda po suchym piasku.Jeżeli głębokość sypkiej warstwy piasku przekracza 10cm, to taki odcinek drogi nie nadaje sie do przejazdu i lepiej zrezygnować z wszelkich prób przejazdu które z pewnościa skończą się ugrzęźnieciem w piasku.Jesli natomiast warstwa piasku jest płytka ,a pod nia znajduje sie twardy grunt,to odcinek taki można przejechać tak jak warstwe sypkiego sniegu. Odcinek kilkumetrowy najlepiej przebyc rozpędem,bez włączania biegu.Dł€ższy odcinek najlepiej jest przejechać na II biegu z mała i równomierną predkością,bez zatrzymywania się.Wszystkie skrety kierownicą powinny odbywać sie b.łagodnie. Jeżeli jednak mimo wszelkich środków ostrożności samochód ugrzeźnie w piasku,to nie nalezy dalej jechać do przodu,gdyż spowoduje to dalsze zagłebianie sie kół i pogorszy sytuacje. Mozna jedynie b.ostrożnie próbować wycofać się po własnych śladach.Najlepiej jednak usunąć piasek spod kół i podłożyć pod nie gałęzie i nawet drobne kmienie.Dobre winiki daje tez podłożenie wycieraczek* lub polanie piasku wodą w pobliżu kół.Pchanie samochodu przez pasażerów również ułatwi wyjazd.Gdy nie ma jednak łopaty i nie mzna spodziewac sie zadnej pomocy,a koła nie ugżezły za głeboko ,to mozna spuścić powietrze z ogumienia do połowy normalnego ciśnienia.Zwiekszy sie wówczas powierzchnie styku opon, zmniejszy natomiast nacisk na jednostkę powierzchni.[...] Na drodze gruntowej leży zwykle dużo kamieni.Drobne kamienie nie przedstawiaja niebezpieczeństwa,ale jeżeli kamień jest duży i nie mozna go ominąć, to lepiej wyśiąsć i odrzucic go na bok ,niz ryzykować uszkodzenia drążków kierowniczych,miski olejowej lub obudowy mostu tylnego.[...] *autor ksiązki nie precyzuje o jakie chodzi mu wycieraczki miejmy nadzieje ze o to spod nóg cdn... kolejny odcinek sagi sobaczymy o czym bedzie..a moze ktos jeszcze ma jakies opisy techniki jazdy? |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2004-06-07 18:39:12
Nie rozumiem czemu chcesz ciągnąć do 7-7,5 tys. przy rozpędzaniu??? Tam już nie ma mocy. U mnie jest tak, że ciągnie się na I biegu do 7 II bieg tylko do 6,5 III no to właściwie już meta U mnie czas rozpędzania do setki jest dłuższy jeżeli chcę dociągnąc na II biegu zamiast przy ok. 85 przełączyć na trójkę. |
PySIEK4 POLONEZ 1.6 GLI Sokółka | 2004-06-07 18:58:39 Aha.Rozumiem no ja tak ciągnolem do 6 na każdyn.
A teraz sproboje dociągnąć do 7 na jedyneczce i zoabcze jak to bedzie a na dwojce do 6,5 i zobacze jak to bedzie.Ale przy seryjnym silniku to pewnie i tak troche za wysoko. |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2004-06-07 19:06:24 ja tam swoja 2107 staram sie max do 5tys dochodzić |
Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2004-06-07 20:27:38 Grzegorz, bo równie ważny jest moment obrotowy, a nie tylko moc. |
Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2004-06-08 11:00:43
Wycieraczki szyb też można podłożyć (i lewarek, i klucze, i buty, itd.) A jeśli nie mamy pod ręką wody, to mozna też w ostateczności... wiadomo, wzorem wrednych psów |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2004-06-09 09:38:32 wczoraj testowałem zasady jazdy w terenie!
i powiem wam ze na lubelskich szosach sprawdzaja sie zaj***e jak jechałem filaretów w str. głębokiej to ma łuku przy 90km/h jak mi dupa zaczeła skakac na bki to myslałem ze dziadek za mną ze strachu zawału dostanie.ale nic to wazne ze wiem ze tm max 80! pozdrawiam |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2004-06-10 18:17:40 za pare dni zamieszcze tu krótki text na temat wyprzedzania przyspieszania i hamowania pozdrawiam narazie mam sesje i full egzaminów |
![]() Andrzej_Zamosc SYMPATYCZNY GOŚĆ Citroen Xantia/Traba ... Corby,Northants,UK | 2004-06-10 22:18:36 Arsen ,powiedz mi jeszcze ile chodzisz przez zakret gospodarcza/hutnicza przy pks.I ile w ktora strone pzdr |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2004-06-10 23:32:25 ja hutnicza narazie omijam szerokim łukiem a ty sie nie dawaj tamexowi stary pozdrawiam |
![]() Andrzej_Zamosc SYMPATYCZNY GOŚĆ Citroen Xantia/Traba ... Corby,Northants,UK | 2004-06-10 23:41:11 Arsen, juz jeden kolega Ladziarz mowil o trabie w dosc pogardliwy sposob |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2004-06-11 00:08:34 ja bujałem z kumplem jego trabem z cartoon trabant i zielony sie robiłem jak mu sie licznik zamykał a ta mydelniczka jeszcze do przodu szła!!! ja nie mówie pogardliwie ja ci motywuje! |